Wandelen op de Veluwe: Ermelose heide en het Speulderbos

Wie Veluwe zegt, zegt vrijwel praktisch in één adem, ook wandelen. Ook wij deden dat tijdens ons midweekje Veluwe in oktober vorig jaar. Zo wandelden we onder meer bij Landgoed Staverden, maar ook wandelden we over de Ermelose heide en door het Speulderbos met zijn dansende bomen. Een prachtige wandeling door één van de vele mooie natuurgebieden in ons landje. Gaan jullie met mij mee op ontdekking?

Dwalen over de Ermelose heide op de Veluwe

Al vrij snel na aankomst in ons vakantiehuisje op vakantiepark Heivlinder ontdek ik de routebeschrijving voor een wandeling van zo’n vier kilometer. Niet helemaal een gemarkeerde route, hoewel het overlapt met de klompenpadroute, maar aangeraden wordt om de beschrijving wel mee te nemen.

Ermelose heide

Ermelose heide

Dus gaan we een dag later gewapend met de routebeschrijving op pad. Vanuit ons huisje staan we in nog geen 200 meter aan de rand van een uitgestrekt heidegebied. Her en der een boom, maar vooral heide, heel veel heide. Nu (oktober 2021) natuurlijk uitgebloeid, maar zelfs op een zonnige herfstdag is het een mooi gezicht.

Al dwalend wandelen we door dit heidegebied en genieten ondertussen volop van het mooie weer en de natuur om ons heen.

Het magische Speulderbos op de Veluwe

Speulderbos

Speulderbos

Na zo’n 1,5 kilometer verlaten we het heidegebied en duiken we het bos in. In eerste instantie zie ik niet direct het magische van dit bos, maar dan komen we in het deel wat bekend staat om zijn dansende bomen. En ja, het lijkt inderdaad alsof de bomen in dit laantje aan het dansen zijn. Een bijzonder gezicht.

Ondertussen genieten we volop van de sporen die de herfst heeft achtergelaten. We stampen door het bladerdek, maar zien ook nog volop paddenstoelen. Na een tijdje komen we aan de achterzijde van het vakantiepark en zit onze wandeling er helaas op.

Inderdaad een mooie rondwandeling door een bijzonder landschap. Prachtige heide én een ontzettend mooi bos.

Schaapskooi Ermelo

Schaapskooi Ermelo

Later die middag wandelen we nog een stuk over de Ermelose heide, maar dan aan de andere kant. Hier bevindt zich één van de grootste schaapskooien van ons land en absoluut een bezoekje waard. Niet alleen is ook dit weer een prachtig gebied, maar ook het moment dat de schapen vanuit de verte aan komen draven, is een prachtig gezicht.

Onder leiding van hun herder komen de schapen steeds dichterbij en voor ik het weet sta ik zowat midden in een kudde schapen. De kudde bestaat uit zo’n 300 schapen die dagelijks hun ronde maken door dit heidegebied en aan het eind van de middag dan weer binnenkomen. In het bezoekerscentrum wordt hun verwachte terugkomst op informatieborden vermeld. Ook kun je hier meer informatie over de kudde vinden.

Ook hier zijn diverse wandelmogelijkheden, waaronder ook enkele gemarkeerde routes. Aangezien het inmiddels eind van de middag is, houden wij het wandelen voor gezien en rijden we terug naar ons vakantiehuisje. Het is in ieder geval wel een gebied waar ik zeker nog graag een keer wil gaan wandelen, want zo’n heidegebied heeft altijd een enorme aantrekkingskracht op mij.

Heb jij al eens gewandeld op de Veluwe? Zo ja, waar dan?

10 comments

 1. Krystle/Batboy

  Wij zijn daar ook eens wezen wandelen, zo mooi daar!
  Wat leuk om zo tussen de schapen te staan, dieren hebben we toen niet gezien…

  Beantwoorden

 2. lindaschrijfthetop

  Die hoek van de Veluwe hebben we nog niet bezocht, toevallig zei ik laatst tegen mijn man dat ik naar de dansende bomen in het Speiuderbos wilde.

  Beantwoorden

 3. Nicole Orriëns

  Ik vind het prachtig! Wat een mooi gebied. En heerlijk dat dit gewoon onder handbereik in Nederland is.

  Beantwoorden

 4. Helena

  Ach, mijn geboortegrond… en al ben ik er al jaren weg, wandelen op de Veluwe doen we nog altijd graag, blijf prachtig.

  Beantwoorden

 5. Yova

  Veluwe is zeker de mooiste plek om te wandelen. Wat is daar mooi om te zien. Helaas kunnen we dit meer doen. Ik mis het wel. Vroeger gingen daar op vakantie. Je hebt mooie omgeving foto’s van gemaakt. Het ziet heel goed uit in de natuur. Alvast fijne week.

  Beantwoorden

 6. Joyce - SomedayTodayNL

  Wij willen in de meivakantie een weekendje die kant op gaan met onze hond. Kan nu al niet wachten! Alleen nog op zoek naar een leuk huisje.

  Beantwoorden

 7. Tessa

  Dat ziet er prachtig uit. Ga dit onthouden voor als ik weer die kant op ga

  Beantwoorden

 8. Mandy

  Speulderbos ben ik volgens mij ook geweest! Wij waren op een camping van staatsbosbeheer en we konden zo het bos in lopen en die naam komt me heel erg bekent voor.

  Beantwoorden

 9. Frederique

  Leuk zeg die schapen! Wel vaak gewandeld in de Veluwe toen ik jonger was maar ik zou niet precies weten waar.

  Beantwoorden

 10. Cynthia

  Wat leuk! Wij wonen niet zo ver weg van Ermelo, maar hier zijn we nog nooit geweest. Deze ga ik even onthouden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.