Landgoed Staverden oktober

Tip: Wandelen bij Landgoed Staverden

Wist jij dat Staverden het kleinste stadje van Nederland is? Sterker nog, het is in 2012 uitgeroepen tot het kleinste stadje van de Benelux. Tijdens ons midweekje Veluwe wilde ik hier dolgraag naar toe. Niet zozeer omdat het dan het kleinste stadje van ons land is, maar vanwege het landgoed. Oftewel, een kasteel met een park met prachtige kasteeltuinen. Ideaal uitje voor een ommetje in een prachtige omgeving!

Landgoed Staverden

Landgoed Staverden oktober

Staverden telt slechts een handjevol inwoners, zo’n 52 in totaal, maar heeft wel stadsrechten. Ooit werd het landgoed ontworpen met de intentie om hier een florerende stad van te maken, maar zo ver is het helaas nooit gekomen. Wat rest, is een prachtige landgoed met een kasteel, landbouwbedrijven, bos voor de houtproductie, een molen, een kapelletje en een begraafplaats.

Daarnaast is er een brasserie aanwezig op het landgoed waar je heerlijk op het terras kunt genieten van de mooi aangelegde kasteeltuinen.

Wandelen bij Landgoed Staverden

wandelroutes landgoed Staverden

Op het landgoed zijn drie gemarkeerde routes uitgezet, variërend van 2,5 tot 3,5 kilometer. Ook ideaal dus voor gezinnen met kleine kinderen. Alle routes starten bij de parkeerplaats en voeren je uiteindelijk langs de hoogtepunten van het landgoed. Daarnaast kun je de routes ook combineren en verder is het mogelijk om de route uit te breiden met een wandeling over de Ermelose heide en/of door het Speulderbos.

Wij kozen voor de gele route, een rondwandeling van zo’n 3 kilometer die ons vooral de mooie omgeving van het landgoed laat zien.

Bezienswaardigheden Landgoed Staverden

Nadat we de auto hebben geparkeerd, kunnen we direct met onze wandeling beginnen. Dat betekent ook dat we al vrij snel langs het verblijf van de witte pauwen wandelen. Helaas voor ons zijn ze niet echt goed te zien, maar het kan dus gebeuren dat ze vrij rondlopen op het terrein. Leuk weetje: het landgoed wordt ook wel de ‘witte pauwenburcht’ genoemd.

Ondertussen dwalen we iets van het landgoed af, maar genieten we volop van de omgeving op deze mooie herfstdag. Onderweg komen we vennetjes tegen en één van de achttien boerderijen die Staverden rijk is.

bezoekerscentrum landgoed Staverden

Ook wandelen we langs het bezoekerscentrum van Het Geldersch Landschap waar je meer informatie over het landgoed kunt vinden, maar ook een kop koffie kunt drinken. Wij kiezen er voor om door te wandelen richting het kasteel om daar bij de brasserie wat te nuttigen.

Landgoed Staverden oktober

watermolen Landgoed Staverden

En ja, dan staan we ineens voor het kasteel, een mooi pand en door zijn witte kleur zeker een opvallende verschijning. Gelukkig voor mij is het vrij rustig zodat ik ongestoord wat foto’s kan maken. Een stukje verder komen we langs de watermolen die door het Geldersch Landschap en Kastelen door de jaren heen is opgeknapt.

kasteeltuinen landgoed Staverden

Niet veel later wandelen we dan door de ruim opgezette kasteeltuinen richting de Brasserie waar we nog heerlijk op het terras van het herfstzonnetje kunnen genieten.

Handige informatie over Landgoed Staverden

 • gratis parkeren op de parkeerplaats aan de Uddelermeerweg 2 in Ermelo
 • drie uitgezette wandelingen, maar uitbreiding naar de Ermelose heide of het Speulderbos is mogelijk
 • hoogtepunten: de witte pauwen, het kasteel met zijn tuinen en de watermolen
 • horeca aanwezig, let op: Brasserie is geopend van woensdag t/m zondag
 • eventueel te combineren met een bezoek aan de bierbrouwerij, achter het kasteel gelegen
 • voor meer informatie, check de officiële site

12 comments

 1. Daisy

  Oh wauw wat een mooi stukje Nederland. Wij proberen altijd om even te wandelen (zo kom je aan de 10.000 stappen!) en dit is ook een mooi plekje. Misschien eens er naartoe rijden.

  Beantwoorden

 2. Jouvence

  Wat een prachtige omgeving daar zeg! Helaas niet om de hoek voor mij.

  Beantwoorden

 3. Deborah

  Dat is toch geweldig dat je dit soort mooie plekken gewoon in Nederland kunt bezoeken. Soms moet je er wat moeite voor doen. Maar ik denk dat het in het voor- en najaar prachtig is om daar te wandelen.
  Kun je het kasteel zelf ook bezoeken? Of is dat gesloten voor bezoek?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dat is helaas gesloten voor publiek

   Beantwoorden

 4. Tessa

  Wat een prachtig en gevarieerd landgoed is dit. Jammer dat ht zo ver weg is voor mij

  Beantwoorden

 5. lindaschrijfthetop

  Ik kom nog wel eens in die omgeving, deze tip ga ik zeker onthouden!

  Beantwoorden

 6. Frederique

  Wel fijn dat er een brasserie is. Ik vind het bij lange wandelingen toch lekker om de wandeling te ‘snijden’ met wat lekkers te eten en drinken.

  Beantwoorden

 7. Mandy

  Wauw! Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt. Helaas niet echt om de hoek, ik had er ook nog nooit van gehoord, vorig jaar was ik daar wel in de buurt

  Beantwoorden

 8. Felice Veenman

  weer een prima wandeltip met mooie foto’s, dank je wel !

  Beantwoorden

 9. rachel

  wauw! dit vind ik toch wel een van de mooiste plekjes tot nu toe die ik bij je voorbij heb zien komen :D. Schitterende foto’s!

  Beantwoorden

 10. Saskia

  Mooi! We hebben echt prachtige natuur in ons landje 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.