tulpenveld Garsthuizen Groningen

Tip: De tulpenvelden in Groningen!

Denk jij dat alleen De Bollenstreek bloeiende tulpenvelden heeft? Dan vergis je je dus echt, want ook in de provincie Groningen kun je genieten van velden vol met bloeiende tulpen. Okay, het zijn er niet zoveel als in De Bollenstreek, maar geloof mij, ze zijn absoluut de moeite waard. Het leuke is trouwens ook dat je hiervoor niet eens in de file hoeft te staan en dat je dus op je gemak van dit stukje natuurschoon kunt genieten. Ook hier geldt natuurlijk dat je je wel moet houden aan de 1,5 meter afstand.

Heel eerlijk? Ik wist tot een paar jaar geleden ook niet dat we gewoon in het hoge noorden tulpenvelden hebben. Ik dacht ook dat we hiervoor toch echt naar het westen van het land moesten om vervolgens aan te moeten sluiten in de rij. Tot ik iets las over een heuse tulpenroute in Groningen. Dat wakkerde natuurlijk mijn interesse aan en sindsdien ga ik jaarlijks op onderzoek uit in mijn eigen provincie. Afgelopen zondag gingen we dan ook op pad en ontdekten we een drietal velden in het hogeland. Stuk voor stuk de moeite waard, deels nog niet in bloei, deels wel al in bloei waardoor het in ieder geval al kleurrijk oogde.

Het leuke voor mij was in ieder geval dat ik dit jaar drie velden ontdekte waar ik zelf nog niet eerder was geweest en ook nu was er weer dat ene veld met die verdwaalde tulp. Nieuwsgierig geworden waar we zijn geweest om deze mooie tulpenvelden te zien? Ik zet ze voor je op een rij!

Tulpenvelden bij ’t Zandt

tulpenvelden 't Zandt Groningen

tul;penveld 't Zandt Groningen

tulpenvelden 't Z|andt Groningen

Via via kreeg ik een tip om richting Zeerijp te rijden en vandaar uit via de Molenweg richting ’t Zandt te gaan. Een totaal onbekend gebied voor mij. Het bewuste veld bestaat uit meerdere kleuren achter elkaar en is vrij toegankelijk voor het publiek. Ik raad je aan om de auto langs de kant te zetten en vervolgens langs het veld te gaan lopen. Op die manier voorkom je in ieder geval dat je eventueel vast komt te zitten.

Bij dit veld staat nog niet alles in bloei, maar de roze tulpen zijn in ieder geval al duidelijk te zien. Verder vind je hier witte tulpen en de rood met gele variant, maar deze moeten duidelijk nog tot bloei komen.

Kleurrijk tulpenveld bij Garsthuizen

tulpenvelden Garsthuizen Groningen

tulpenvelden Garsthuizen Groningen

tulpenvelden Garsthuizen Groningen

Garsthuizen Groningen tulpen

tulpen Garsthuizen Groningen

Het is eigenlijk grotendeels een kwestie van rondrijden en goed je ogen de kost geven. Soms zie je ineens in de verte een kleurrijk iets opdoemen en dat betekent inderdaad vaak dat er een tulpenveld te bewonderen valt. Dat overkwam ons ook min of meer bij Garsthuizen. Ik wist van andere jaren dat er meestal ook wel een veld in deze omgeving is, maar ik was er zelf nog niet eerder geweest.

Deze keer kwamen we vanuit ’t Zandt en dan is het maar zo’n vijf kilometer rijden. We zagen het veld in de verte liggen en zagen het in eerste instantie van de zijkant. Op zich mooi, maar voor foto’s wat lastiger. Het beste kun je dan ook gewoon doorrijden naar de kopse kant. Hier kun je gemakkelijk de auto parkeren en lopend het veld opgaan. Al bij de eerste aanblik was ik van dit veld onder de indruk. Ten eerste is het natuurlijk ontzettend kleurrijk, van bijzondere rode tulpen tot witte, roze, paarse en rode tulpen. Eigenlijk een compleet plaatje dus. Ook hier staat nog niet alles in bloei, maar dit veld is wel al wat verder heen dan het tulpenveld in ’t Zandt.

Zelf ben ik altijd op zoek naar een bijzondere kleurstelling zoals de laatste foto of zoiets als de liggende rode tulp. Meestal zit zoiets er altijd wel bij, zeker in een groot veld.

Tulpenvelden bij Valom

tulpenvelden Valom Groningen

tulpenvelden Valom Groningen

Volgens bronnen zou er een tulpenveld moeten zijn als je vanuit Uithuizermeeden richting de Noordkaap rijdt. Dit is het meest noordelijke puntje van het vasteland en De Hemelpoort, het monument, kun je van verre al zien. Uiteindelijk moet je deze weg, de Emmaweg. helemaal uitrijden want het tulpenveld ligt even buiten het gehucht Valom. Het voelt inderdaad alsof je zo Nederland uitrijdt, maar het is absoluut de moeite waard om dit stukje mee te nemen op je rondje door Groningen.

De Noordkaap kun je trouwens alleen per fiets of lopend bereiken, maar daar zijn we zelf nog niet geweest. Dat houden jullie dus nog van mij tegoed.

Het veld bij Valom bestaat grotendeels uit gele tulpen, maar leverde wat mij betreft wel iets unieks op. Elk jaar ben ik namelijk op zoek naar die verdwaalde tulp, die ene die een beetje uit de toon valt. Ook dit jaar is het weer gelukt en wel een paarse tulp midden in een veld vol gele. Ik hou ervan!

In vorige jaren werd er altijd een tulpenroute uitgezet, maar vanwege het coronavirus vindt dat dit jaar niet plaats. Het is nu dus vooral een kwestie van goed rondkijken en zelf je route uitstippelen. Er zullen ongetwijfeld nog meer tulpenvelden zijn, waarschijnlijk in de omgeving van Kloosterburen, maar daar zijn we zelf dit jaar (nog) niet geweest.

Zou jij de tulpenvelden in Groningen willen zien?

11 comments

 1. Georgina Lifestyle

  Jaaaa, ik zou heel graag de tulpenvelden in Groningen willen zien. Als ik heel eerlijk ben zijn bloemen niet helemaal mijn ding. Vind het altijd heel attent als ik bloemen krijg, het gaat immers om het gebaar. Maar tulpen zijn mijn favoriete bloemen.
  Ik ga dit onthouden. Als de coronacrisis voorbij is en ik mijn familie in Groningen weer mag bezoeken, dan is dit leuk om samen te doen.

  Beantwoorden

 2. Lizette

  Ik wist ook niet dag er tulpenvelden zijn in Groningen! Voor nu vind ik het geen verstandig plan om er heen te gaan, eerlijk gezegd. Misschien kan het volgend jaar weer wel. Lijkt me dan wel leuk!

  Beantwoorden

 3. Kristof

  Erg mooi! Ik zie ze elk jaar wel een keer voorbijkomen en elk jaar denk ik van daar moet ik eens naar toe.
  Zal dit jaar helaas weer niet lukken…

  Beantwoorden

 4. Lodi

  Absoluut. Meestal zie ik ze hier als ik naar mijn ouders ga in Noord-Holland en wat ook eerlijk niet at ze in Groningen ook zijn. Ik vind het prachtig, al heb ik nog nooit foto’s gemaakt tussen de tulpen. Ik had vroeger een vriendin die hadden een tulpen bedrijf thuis, ik vond dit heel normaal allemaal 🙂

  Beantwoorden

 5. Melanie Hoogvliet

  Ik hou van tulpen! Helaas kunnen we dit jaar geen kijkje nemen op de bollenvelden. Maar kan ik wel genieten van jou foto’s

  Beantwoorden

 6. Felice Veenman

  wat een prachtige foto’s! ik wist wel dat er tulpen velden in Groningen zijn, er zijn ook heel mooie tulpenvelden in Noord Holland!

  Beantwoorden

 7. Skyblog

  Tulpenvelden zie overal in Nederland. Lisse werd daar hartstikke druk met mensen. Mogen dit niet doen. Toen hadden afgezet met linten. Volgende dag werd tulpen koppen eraf gesnoeid door de machine. Zonde hé. Weg…. Gelukkig kon jij net van genieten in Groningen. Corona toestanden steeds nog heftig. Hopelijk is dan ook voorbij. Mooie foto’s heb je gemaakt.

  Beantwoorden

 8. Joyce - SomedayTodayNL

  Lijkt me erg mooi! Helaas zit dit er nu niet in, het mag niet. Ik zou het dan ook niet adverteren nu.

  Beantwoorden

 9. Tessa

  Wat mooi! Ik wist helemaal niet dat er in Groningen ook zo veel tulpen velden zijn!

  Beantwoorden

 10. Gabrielle

  Wat leuk, ik wist helemaal niet dat je in Groningen ook tulpenvelden hebt. Helaas woon ik niet in de buurt dus zou ik toch eerder richting Lisse en dergelijke gaan. Maar als ik in Groningen moet zijn deze periode dan ga ik zeker langs!

  Beantwoorden

 11. Marcella

  Jaaaa, ik wil ze graag zien! Maar helaas misten wij ze bij ‘t Zandt. Terwijl ik er 2 weken later achter kwam dat iemand ze toen daar nog wél gezien had. Kennelijk net verkeerd gereden ?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.