kruittoren kasteel Bad Bentheim

Tip: Bezoek het kasteel van Bad Bentheim

Bad Bentheim is zo’n plaatsje net over de grens bij Enschede die bij veel Nederlanders wel een belletje doet rinkelen. Veelal ook vanwege de vaak leuk geprijsde acties van het Roompot Park in Bad Bentheim. Ook wij zijn inmiddels meerdere keren op dit park geweest en kan ik je dan ook echt aanraden. Wie echter naar Bad Bentheim afreist met het idee dat je je er met gemak een dag kunt vermaken, komt veelal ietwat bedrogen uit. Daarvoor is het centrum simpelweg te klein, maar toch is Bad Bentheim absoluut de moeite waard en wel vanwege het prachtige kasteel.

Op de één of andere manier hebben kastelen een enorme aantrekkingskracht op ons. Misschien vanwege de geschiedenis, misschien vanwege de pracht en praal, maar feit is dat we regelmatig, zeker in het buitenland, een kasteel bezoeken. Eind december waren we voor de tweede keer in het kasteel van Bad Bentheim en genoten we opnieuw van al het moois dat dit kasteel haar bezoekers te bieden heeft.

De geschiedenis van het kasteel van Bad Bentheim

Kasteel Bad Bentheim Duitsland

Volgens de officiële site van het kasteel wordt er in 1050 voor het eerst melding gemaakt van het bestaan van dit kasteel. Door de jaren heen is het in handen geweest van verschillende graven, zelfs van Nederlandse graven. Door de verwoestingen in de 18e eeuw was het kasteel onbewoonbaar en werd het in periode van 1817 tot 1865 als gevangenis gebruikt. Pas in 1993 werd het kasteel opengesteld voor het publiek en sindsdien wordt het dan ook gezien als één van de trekpleister van deze regio.

kasteel Bad Bentheim

Tijdens je bezoek aan het Kasteel kun je ervoor kiezen om met een gids op ontdekking te gaan, maar ook kun je het kasteel op eigen gelegenheid bezoeken. Wij deden dat laatste zodat we op ons gemak door de verschillende ruimtes konden slenteren. De route wordt duidelijk aangegeven en bij elke kamer staat tevens een informatiebord in meerdere talen.

Een rondgang door het kasteel

kruittoren kasteel Bad Bentheim

Batterijtoren

Al direct nadat je door de middeleeuwse poort bij de kassa bent gekomen, zie je het kasteel voor je opdoemen. Een imposant bouwwerk waarvan een deel voor het publiek toegankelijk is. Zo kun je onder meer een kijkje nemen in de Katharinenkerk, de Kruittoren, de Batterijtoren en in de Kronenburg.

In de Kruittoren heb je trouwens de mogelijkheid om via een steile trap naar boven te lopen. Eenmaal boven heb je dan een prachtig uitzicht op de omgeving en kun je bij helder weer zelfs Enschede zien liggen. Wij hebben dit echter niet gedaan vanwege tijdsgebrek, maar ook omdat je rondom al volop kunt genieten van een mooi uitzicht. Zowel op Bad Bentheim zelf als op de omgeving. Wat dat betreft was het echt een bonus, want eenmaal op de buitenmuren ging de zon net onder en was het helemaal genieten van het mooie uitzicht.

uitzicht kasteel

Bad Bentheim kasteel

In de Kronenburg, het kasteelgedeelte, kun je vervolgens diverse zalen bekijken zoals de bibliotheek, de ridderzaal, de eetzaal en een slaapkamer waar de Nederlandse koningin Emma regelmatig logeerde. Tevens staat in de Kronenburg ook een indrukwekkende koetsenverzameling. De Kronenburg in zijn huidige staat is trouwens ontstaan in de periode 1883-1914.

Overige uitstapjes in de omgeving van Bad Bentheim

Op zich kun je prima Bad Bentheim en het kasteel op een middag bekijken. Voor wie er echter lang verblijft, heeft ook de omgeving genoeg leuke uitstapjes te bieden. Wat te denken van Nordhorn met zijn Tierpark? Wij waren er zelf in november 2018 en hadden verwacht dat we na een uurtje wel waren uitgekeken, maar dat liep dus even totaal anders. Ook voor kuurliefhebbers kun je prima terecht in Bad Bentheim, datzelfde geldt voor wandelaars aangezien er een uitgebreid wandelnetwerk beschikbaar is.

Voor wie een dagje wil winkelen, zijn Münster en Osnabrück geschikte opties. Voor een fotogeniek uitstapje kan ik je uit eigen ervaring Tecklenburg aanraden. Een dorpje op ongeveer een uurtje rijden van Bad Bentheim met vele vakwerkhuizen. Absoluut een aanrader, ook al wil je er alleen maar wandelen.

Handige informatie

 • entreeprijzen: € 5,00 per volwassene, € 3,50 voor kinderen van 6 tot 14 jaar, kinderen jonger dan 6 jaar zijn gratis
 • openingstijden kasteel: november – februari op dinsdag, woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 10 tot 17.00 uur. Maart tot november dagelijks geopend van 10 tot 18.00 uur.
 • geringe parkeergelegenheid in de directe omgeving van het kasteel, 2 centrale parkeerplaatsen in het dorp zelf

Ben jij al eens in het kasteel van Bad Bentheim geweest?

17 comments

 1. Victor

  Mooi daar! Ik ben er als kind geweest, maar kan het mij niet echt herinneren.

  Beantwoorden

 2. Alexandra

  Dat is zeker een leuke plek om te onthouden. Ik wil graag meer zien van Nederland. Leuk.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dit kasteel staat trouwens in Duitsland

   Beantwoorden

 3. Felice Veenman

  als ik zoe iets zie moet ik altijd denken aan de tijd dat mijn dochter nog klein was en ze altijd in kastelen op zoek ging naar een prinsesse-bedje…

  Beantwoorden

 4. stefanie

  Wij zijn hier bij toeval geweest vorig jaar. We waren naar de spa en het was bloedheet dus we zijn helaas niet binnen geweest, maar buiten was ook echt prachtig

  Beantwoorden

 5. Zarina

  Wauw, wat een prachtig gebouw! Vroeger gaf ik niet zoveel om kastelen of oude gebouwen, maar tegenwoordig ben ik juist wél meer geïnteresseerd in oude gebouwen en verhalen. Ik woon helaas niet meer in Nederland waardoor Bad Bentheim niet meer naast de deur ligt, maar ik zal het in gedachten houden! 🙂

  Beantwoorden

 6. Melanie Hoogvliet

  Wat een mooie blog je hebt het allemaal zo uitgebreid omschreven en dan nog al die prachtige foto’s

  Beantwoorden

 7. rachel

  wat mooi daar!! en nee nog nooit geweest. je hebt mooie fotos erbij gezet 😀

  Beantwoorden

 8. Gabrielle

  Wat een geweldig kasteel, ik ben wel eens in Bad Bentheim geweest met de trein maar had niet het idee dat er zo’n mooi kasteel in de buurt was!

  Beantwoorden

 9. Jasmina

  Ik ben volgens mij wel eens in bad bentheim geweest,maar nooit het kasteel bezocht. Eem reden om snel weer terug te gaan dus

  Beantwoorden

 10. Jouvence

  Wat een mooi kasteel, daar zou ik wel een keer naartoe willen en mijn partner ook wel. Die houd hiervan.

  Beantwoorden

 11. Sanne

  Wauw Dat is een prachtig kasteel. Dat wil ik wel eens bezoeken. Mooie foto’s

  Beantwoorden

 12. Jessie

  Ons pa is er een keer geweest. Bij de foto van het binnenplein dacht ik: dit ken ik… Maar goed, alleen dus van de foto 🙂

  Beantwoorden

 13. Skyblog

  Deze kasteel ziet heel mooi uit. Het van binnen goed uit. Intree kost bijna niks. Het was bezoekje waard om te zien. Prachtig omgeving om te genieten. Mooie foto’s geworden.

  Beantwoorden

 14. Mandy

  Oh dat ziet er leuk uit! Ik ben er nog nooit geweest maar de naam kwam me inderdaad wel heel erg bekend voor. Leuke fotos ook

  Beantwoorden

 15. Manon

  Nog nooit! Maar net wat je zegt, jij en je man worden er echt naar toe getrokken. Dat heb ik dan totaal niet. 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.