Hessishce Lichtenau marktplein

Ronddwalen in het sfeervolle Hessische Lichtenau

Onlangs waren we een nachtje in Kassel en gingen we traditiegetrouw de tweede dag op zoek naar een leuk stadje of dorpje in de buurt van Kassel. Vorig jaar ontdekten we op die manier het prachtige Hannover Münden en dit jaar viel ons oog op het Hessisch Lichtenau. Een klein stadje, bekend vanwege Frau Holle, en de vele vakwerkhuizen in het middeleeuwse centrum. Genoeg ingrediënten om mij in ieder geval over de streep te trekken!

Hessisch Lichtenau, de stad van Frau Holle

Hessisch Lichtenau ligt in de deelstaat Hessen. Een streek die bekend staat als sprookjesachtig vanwege de vele sprookjesfiguren die in alle stadjes opduiken. Het ligt zo’n 50 km vanaf Kassel en is dus prima te doen. In Hessisch Lichtenau, niet te verwarren met Lichtenau, (ook die plaats bestaat namelijk) draait het vooral om Frau Holle. Dit sprookjesfiguur is bedacht door de bekende sprookjesschrijver, de broers Grimm, waar in Hessisch Lichtenau ruim aandacht aan wordt besteed.

De Frau Holle stadswandeling

Hessische Lichtenau Frau Holl stadspark

In het stadje, dat overigens vrij compact is, vind je namelijk de Frau Holle stadswandeling. Deze voert je langs de diverse mooie plekjes en pandjes van het centrum. Ook is er een heus Frau Holle stadspark waar kinderen kunnen spelen terwijl je ondertussen geniet van de prachtigste oude bomen. Dit park ligt direct naast het centrum en is dus niet te missen. Ook de bewegwijzering wordt duidelijk aangegeven.

In het park staat trouwens ook nog een standbeeld van Frau Holle die zoals het sprookje luidt het kussen opschudt. De inwoners van Hessisch Lichtenau roepen dit trouwens als het sneeuwt. Ook is er het Frau Holle museum bezoeken waar je meer te weten kunt komen over dit sprookjesfiguur.

Hessisch Lichtenau is geen toeristische stadje, wel een aanrader

Hessische Lichtenau vakwerkhuizen

Hessishce Lichtenau marktplein

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Hannover Münden is Hessisch Lichtenau absoluut geen toeristisch stadje, het is wel ontzettend sfeervol dankzij de vele karakteristieke vakwerkhuizen. Natuurlijk is er een prachtig oud historische marktplein met een fontein en diverse mooi beschilderde pandjes, maar verwacht hier geen ruime keuze aan winkeltjes en terrasjes. Het centrum oogt, zeker toen wij er waren, verlaten en veel winkelpandjes staan leeg. Het is dan ook zoeken naar een tentje waar we even een kop koffie kunnen drinken. Alleen Imbiss Mevlana is open, maar om 11.00 uur ’s ochtends hebben we nog geen trek in patat, laat staan de bijbehorende geuren.

Hessische Lichtenau

Kortom, wie denkt dat je in Hessisch Lichtenau lekker kunt struinen in leuke winkeltjes of getrakteerd wordt op een ruim aanbod van horecatentjes, komt bedrogen uit. Dat alles vind je hier niet. Wat je wel vindt? Nou, prachtige fotogenieke steegjes met schots en scheefstaande vakwerkhuizen, een prachtige oude Ratskeller, een mooi fontein, de Frau Holle stadswandeling, een prachtige oude stadsboerderij en een mooie oude stadspark.

Hessische Lichtenau

Hessische Lichtenau

Het is absoluut een aanrader als je net als ik gek bent van vakwerkhuizen. Ondanks dat deze huizen veel op elkaar lijken, vind je toch wel steeds verschillen. In Hessisch Lichtenau hebben de vakwerkhuizen alle kleuren, terwijl in Tecklenburg de meeste vakwerkhuizen wit zijn. Ook de beschilderingen zijn telkens anders en ach, het is en blijft gewoon allemaal prachtig om te zien!

Ben jij ook fan van vakwerkhuizen? Zo ja, welk stadje raad je mij dan aan?

25 comments

 1. Stéphanie

  Leuk dat je juist een niet toeristisch plekje uitlicht, daar hou ik echt van. En die vakwerkhuizen, daar krijg ik ook nooit genoeg van hoor 🙂 Welke plekken ik aanraad.. alle dorpjes en steden in de Elzas eigenlijk, dan kan je nog een paar keer terugreizen 😉 oh en in Bretagne, o.a. in Vannes en Rennes.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Naar de Elzas gaan we zeker terug, daar valt nog zoveel te ontdekken. Bretagne zijn we nog niet geweest maar willen we zeker nog naar toe

   Beantwoorden

 2. Yova

  Och wat is daar heel leuk om toe te gaan. Ik zou best willen. Wat is daar heel mooie huizen om te zien. Het is belevenis om te doen. Ik hou wel van van deze plekjes om te zien. Dorpjes lijkt wel gezellig! Fijne week.

  Beantwoorden

 3. Suzanna

  Het dorpje ziet eruit alsof het gebruikt wordt als een filmset, haha! Ik weet verder niks van Frau Holle maar wel dat mijn ouders mij af en toe zo noemen. Ik vind het heel avontuurlijk dat jullie op zoek gaan naar leuke dorpjes!

  Beantwoorden

 4. Naomi

  Kende deze plaats niet al ben ik wel vaak in Kassel geweest de volgende keer als ik er ben zeker een bezoek waard

  Beantwoorden

 5. Yvonne

  Wat leuk om dit stadje terug te zien bij jou! Ik vond het er zo leuk en sfeervol en had er (tot ik het vorig jaar ontdekte) nog nooit van gehoord. Duitsland is daar echt goed in, sfeervolle stadjes maken. 😉

  Beantwoorden

 6. Stephanie

  Wat een speciaal dorpje, precies een decor van een historische film! Typisch Duits! Ik ben al vaker naar Duitsland geweest maar daar ben ik tot nu toe nog niet geweest. Tijd om daar verandering in te brengen 🙂

  Beantwoorden

 7. Yousra Yasmine

  Wauw wat een prachtige stad! Ik kende deze plaats nog niet maar het ziet er prachtig uit!

  Beantwoorden

 8. Francis | Mamazetkoers

  Wat is het daar mooi zeg! Ik wil zo graag op vakantie, we zijn al 1,5 niet meer geweest helaas. Zal dit eens voorstellen 🙂

  Beantwoorden

 9. Tamara

  Ziet eruit als een prachtige stad, wat een mooi beeld van frau holle ook. Wellicht dat ik hier wel eens een weekendje heen zou willen

  Beantwoorden

 10. Saar

  Als ik je foto’s zie, smelt ik al weg. Mijn Lief zou het gebrek aan horeca missen, maar aangezien Frau Holle een van mijn favoriete sprookjes is, lijkt dit stadje mij zeker een bezoekje waard!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ooh, wat leuk dat Frau Holle je favoriete sprookje is! Dan moet je er zeker een keer naar toe!

   Beantwoorden

 11. Dhini

  Wat prachtig stad. Dat zou ik heel daar graag naar toe te gaan.

  Beantwoorden

 12. Iris

  Wat een schattig plaatsje! Heel cute die huisjes!! Ik kende het nog niet.

  Beantwoorden

 13. Rory

  Oh, Frau Holle? Echt?!? Wat gaaf. Het ziet er ontzettend leuk uit. Iets waar ik ook met man en kind naartoe zou willen. Ik vroeg het in een ander artikel ook al eens volgens mij. Maar het oude deel van Frankfurt, zijn dat ook vakwerkhuizen?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Hoi Rory, ik heb eerlijk gezegd geen idee want ik ben zelf nog nooit in Frankfurt geweest.

   Beantwoorden

 14. Manon

  Ziet er leuk uit, ik vind het dan wel jammer dat er geen terrasjes enzo zijn. Na al dat bewonderen heb je toch zin in een snack en wat drinken, haha.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Zijn natuurlijk genoeg kramen waar je wat kunt eten en drinken, maar ook genoeg tentjes in het centrum hoor.

   Beantwoorden

 15. Stefaan De Winter

  ik vind het juist leuk dat het niet toeristisch is! Ik ga altijd meer local als ik op reis ga!

  Beantwoorden

 16. An

  Ziet er echt heel mooi uit!!

  Beantwoorden

 17. Janet | thatonetime

  Die vakwerkhuizen geven inderdaad gelijk veel sfeer. Ik vind ze ook fantastisch. Ik ken dat hele sprookje trouwens niet joh, nooit van gehoord maar grappig dat ze daar aandacht aan besteden.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik was als kind ook niet zo van de sprookjes, dus Frau Holle zegt me ook niet zo veel hoor

   Beantwoorden

 18. Liset - Beautydagboek

  Het ziet er zo uit als het decor van de film van Beauty and the Beast! Echt sprookjesachtig!

  Beantwoorden

 19. Aedith

  Hai Wanda, de mythe van Vrouw Holle bestaat al duizenden jaren hoor, dus ze is niet bedacht door de Grimm broers ?
  Maar bedankt voor je artikel, het Vrouw Holle museum staat al op mijn verlanglijstje en nu ik lees dat het dorpje zo mooi is, rijd ik daar graag een keer voor om!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.