Kerstmarkt Kassel Duitsland

Kerstsfeer proeven in Kassel? Doen of niet?

December is natuurlijk de tijd van het jaar waarin er bij onze oosterburen flink wordt uitgepakt. In praktisch elke stad, dorp of gehucht vind je één of meerdere kerstmarkten en is alles prachtig versierd. Ideaal dus om alvast in de kerststemming te komen. Traditiegetrouw trappen wij zelf altijd het kerstmarktenseizoen af in Kassel waar het weliswaar gezellig druk is, maar niet zo massaal als in steden als Münster, Düsseldorf of Keulen.

Vandaag neem ik je dan ook mee op mijn wandeling door Kassel en laat ik je zien dat deze stad zeker in december een leuk uitje is!

Sprookjeskerstmarkten in het centrum van Kassel

Kassel kerstmarkt Duitsland

Wie Kassel zegt, zegt automatisch ook de gebroeders Grimm. Deze twee broers zijn natuurlijk bekend vanwege hun sprookjesverhalen en dat vind je op meerdere plekken in Kassel terug. Zo vind je er meerdere standbeelden, maar ook het Grimmwelt waar je meer te weten kunt komen over het leven van de beide broers en hun sprookjes. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de kerstmarkten in Kassel zijn omgedoopt tot zogenaamde Märchenweihnachtsmarkten oftewel sprookjesmarkten.

kerstmarkt Kassel Duitsland

Kerstmarkt Kassel Duitsland

Op maar liefst vier plekken in het centrum vind je kerstmarkten waarbij er twee kleinere zijn en twee grotere. Op de Friedrichplatz en Köningplatz vind je de twee grotere markten waarbij vooral die van de Köningplatz een bijzondere is. De Köningplatz is namelijk een groot plein waar in het midden de trambaan loopt en rondom allerlei winkels zijn gevestigd, maar waar in december tig kramen worden opgesteld voor de grootste kerstmarkt van de stad.

kerstmarkt Kassel Duitsland

kerstmarkt Kassel Duitsland

Natuurlijk kun je op de kerstmarkten in Kassel terecht voor de typische Duitse gerechten als Bratwurst en Currywurst en vind je ook diverse kramen met leuke hebbedingetjes. Het grappige is dat je daarnaast overal sprookjesfiguren ziet opduiken waardoor je echt het gevoel krijgt dat je onderdeel bent van een sprookjeswereld.

Winkelen in het centrum van Kassel

kerst Kassel Duitsland

Kassel is een stad die tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig is plat gebombardeerd en in de jaren daarna weer is hersteld. Liefhebbers van mooie historische panden komen dan ook bedrogen uit, want het centrum is vrij modern en strak. Wel zijn het overwegend grote panden, maar mooi en kleurrijk is het zeker niet. Voor shopaholics is Kassel zeker een aanrader, want niet alleen vind je alle grote merken in het centrum, maar ook diverse leuke boetiekjes waar het heerlijk struinen is.

Kerst Kassel Duitsland

Zeker in december pakken de winkels goed uit en worden niet alleen de gevels versierd, maar ook complete etalages omgedoopt tot kerstdorpen. Vooral Galeria, een mega groot warenhuis, pakt wat dat betreft enorm uit. Hun prachtig ingerichte etalages trekken dan ook heel wat bekijks.

Kerstsfeer in de Markthalle van Kassel

Markthalle Kassel kerst Duitsland

Voor wie net als ik graag over markten struint, is de Markthalle van Kassel echt een aanrader. Vlakbij de Königplatz vind je deze markthal aan de Wildemannsgasse 1 waar je op donderdag, vrijdag en zaterdagochtend terecht kunt voor je inkopen. Ook al ben je niks nodig van de markt, het is zeker de moeite waard om hier even een kijkje te nemen. Ook in december wordt de hal omgetoverd tot een heus kerstdorp en is het wat mij betreft echt een aanrader om op deze twee verdiepingen tellende markthal rond te struinen!

In december naar Kassel, doen of niet?

kerstmarkt Kassel Duitsland

Wat mij betreft een volmondige JA. Ondanks dat ik een enorme zwak heb voor historische stadskernen vind ik het ook zeker erg leuk om door het centrum van Kassel te slenteren. Doordat het hier nog niet zo massaal is als in veel andere Duitse steden kun je overal goed bij komen en ook echt genieten op een kerstmarkt zonder dat het te druk is. Zeker het hele sprookjesgebeuren geven deze kerstmarkten iets bijzonders wat je niet aantreft op de andere kerstmarkten.

Hoe bereik je Kassel?

Kassel ligt zo’n 3,5 uur rijden vanaf Utrecht en is zowel met de auto als trein goed bereikbaar. In de stad vind je diverse parkeergelegenheden zoals bijvoorbeeld Parkhaus Kurfürsten Galerie waar je een hele dag kunt staan voor EUR 15,00. In tegenstelling tot veel Duitse steden ben je voor Kassel nog geen milieusticker nodig. Wil je net zoals ons een nachtje in de stad blijven? Dan heb je volop keuze, zelf verblijven wij altijd in het City Hotel, op zo’n 1,5 km lopen vanaf het centrum. Een niet te groot hotel, ruime kamers én heel belangrijk natuurlijk, een uitgebreid ontbijt!

Bij dit hotel kun je trouwens ook alvast je auto parkeren tegen een tarief van EUR 8,00 per dag.

De kerstmarkten in Kassel zijn trouwens tot 30 december 2018 geopend van 11.00 tot 20.00 uur.

Ben jij al eens in Kassel geweest?

 

14 comments

 1. Stephanie

  Ik ben nog nooit in Kassel geweest, maar de kerstmarkt ziet er in ieder geval super gezellig uit. Ik hou van kerstmarkten, vooral ’s avonds voor de kerstverlichting. Het ziet er in ieder geval de moeite uit op eens te gaan bekijken!

  Beantwoorden

 2. Esther

  Nog nooit in Kassel geweest, zelfs nog niet van gehoord maar ziet er prachtig uit. Zal er eens een daguitstapje van moeten maken. ?

  Beantwoorden

 3. Britt - DailyDazzle.nl

  Ik ben nog nooit in Kassel geweest maar het ziet er prachtig uit!

  Beantwoorden

 4. Koen

  Ja ik ken Kassel maar ik denk een heel ander Kassel dan Kerst-Kassel.
  Wel Kassel van de vijfjaarlijkse DOCUMENTA
  Een wereldberoemd beeldende-kunsten-festival.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Documenta

  Ooit geweest? Zeer de moeite waard

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Nee, nog nooit geweest, wel veel over gehoord

   Beantwoorden

 5. Marcelina

  Ik ben al wel in Kassel geweest, 8 jaar terug ofzo, maar dat was in de herfst. Dit lijkt me ontzettend leuk om eens mee te maken 🙂 goede tip van je!

  Beantwoorden

 6. Dhini

  Wat zier er gezellig uit. Ik zou wel graag daar willen gaan. Het lijkt mij leuk om vlog te maken

  Beantwoorden

 7. tamara

  I ben er wel eens geweest maar nog niet met kerst eigenlijk, ziet er wel super gezellig uit

  Beantwoorden

 8. Yova

  Wauw daar ben ik niet geweest. Prachtig om te zien je verhaal je foto’s. Wat is daar erg mooi. Vooral in de avond zeker mooi als het lichtjes brand. Het is wel goede tips erbij. Fijne dag.

  Beantwoorden

 9. Saar

  Dit klinkt echt als een plekje voor ons. Ik hou niet overladen kerstmarkten, maar wel van de sfeer en die lijk je hier echt wel te vinden ?

  Beantwoorden

 10. Yousra Yasmine

  Wauw wat mooi! Ik ben hier nog nooit geweest. Wij gaan altijd in de kerstvakantie naar Dusseldorf om daar naar de kerstmarkt te gaan hihi. Maar deze plek ziet er echt uit als een aanrader!

  Beantwoorden

 11. Debby | Barcelonamom.com

  Dat klinkt gezellig zeg! Ik bezoek de kerstmarkt in Barcelona, ook een aanrader en er zijn er lekker veel om uit te kiezen ?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Lekker, nu nog even naar Spanje. Zou ik ook best willen hoor

   Beantwoorden

 12. Nana

  Ziet er inderdaad heel gezellig uit ginder. Jammer genoeg krijg ik manlief niet mee naar kersttoestanden. De kerstmarkt in eigen dorp is voor hem meer dan genoeg. ?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.