Met deze boeken kom jij de winter door!

Nu de winter is begonnen en de dagen een stuk korter zijn geworden, vind ik het heerlijk om met een goed boek op de bank neer te ploffen. Een spannende thriller waarbij pas in het laatste hoofdstuk de ontknoping volgt, een historische roman die mij terug voert naar een voor mij totaal onbekende periode of een oorlogsboek waarbij de tranen over mijn wangen biggelen. Vandaag deel ik dan ook mijn zes favoriete boeken van 2018 met je zodat jij straks hopelijk ook verzekerd bent van heel wat uurtjes leesplezier!

Scherven van hoop – Gemma Liviero (*****)

Drie verschillende mensen proberen op hun eigen manier om te gaan met de verschrikkingen van de oorlog. Willem, een Nazi-arts met gewetenswroeging; Elsi, een jonge Joodse vrouw die probeert te overleven in een Poolse getto; en Matilda, een meisje dat vastgehouden wordt in een Lebensborn kliniek waar het Arische ras wordt verbeterd. Wanneer hun wegen zich kruisen, vechten ze samen voor een nieuw bestaan. Maar de oorlog laat diepe sporen na.

Wow, dit boek pakte mij vanaf het allereerste hoofdstuk en kon ik maar met moeite wegleggen. Het verhaal wordt vanuit drie verschillende personages verteld, het ene nog gruwelijker dan het andere, maar het zet je ook aan het denken. Met name de rol van de nazi-arts geeft aan dat tijdens de oorlog niet alles zwart/wit was. Door de schrijfstijl word je niet alleen het verhaal ingezogen, maar zie je de gebeurtenissen ook zo voor je en dat zorgde er wel voor dat ik tijdens het lezen af en toe een traantje weg moest vegen.

Een kille rilling – Bernard Minier (*****)

De ontdekking van een onthoofd paard in de ijskoude Pyreneeën zet het kleine valleidorp op zijn kop. Politiecommandant Servaz wordt meteen op de zaak gezet, maar welke zaak… is het gruwelijk verminkte paard een waarschuwing? Wraak? En waar is het hoofd? Als Servaz op het kadaver dna vindt van Julian Hirtmann, een van de gevaarlijkste seriemoordenaars van Europa, roept hij de hulp in van Diane Berg, een jonge psycholoog bij de gesloten psychiatrische inrichting in de buurt waar tbs-patiënt Hirtmann gevangen wordt gehouden. Hirtmann zit opgesloten in de best beveiligde instelling ter wereld, maar er volgt een reeks bizarre, onverklaarbare moorden en die wijzen steeds in zijn richting.

Om dit boek te kunnen lezen, moet je wel over stalen zenuwen beschikken! Je wordt getriggerd door de verschrikkelijke gebeurtenissen en nieuwsgierig naar de rol van de seriemoordenaar Julian Hirtmann hierin. Ook dit was zo’n boek waarbij ik door niks en niemand wilde worden gestoord, omdat het verhaal steeds nieuwe wendingen krijgt waardoor je op een bepaald moment zelfs nog aan je eigen denkvermogen gaat twijfelen!

Wat het hart verwoest – John Boyne (*****)

Ierland, 1945. Cyril wordt geboren als bastaardzoon van een verstoten tienermeisje. Het welgestelde echtpaar Avery adopteert hem, maar Cyril vraagt zich vaak af waarom, want zijn adoptieouders laten geen gelegenheid onbenut om hem op het hart te drukken dat hij geen echte Avery is. Hij voelt zich ook geen Avery, en hij voelt zich ook niet thuis in het katholieke naoorlogse Ierland. Pas als hij de flamboyante charmeur Julian Woodbead ontmoet, is de eerste stap naar de zoektocht van zijn identiteit gezet – een zoektocht die hem tot in Amsterdam en New York voert, in een poging het geluk en de liefde te vinden.

Opnieuw een prachtig boek van één van mijn favoriete schrijvers. Boyne weet als geen ander om controversiële onderwerpen, zoals in dit boek homoseksualiteit in Ierland, onder de aandacht te brengen met een lach en een traan. Een vrij dikke pil van zo’n 600 pagina’s maar geloof mij, je leest het boek zo uit. Vanaf het eerste hoofdstuk leef je mee met de hoofdpersoon en zijn zoektocht naar zijn identiteit en zijn worsteling met zijn geaardheid.

Het meisje in het ijs – Robert Bryndza (*****)

Haar ogen zijn wijd open. Haar lippen iets uiteen, alsof ze nog iets wil zeggen. Haar lichaam bevroren in het ijs. En ze is niet de enige… Als het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een park in Zuid-Londen, wordt inspecteur Erika Foster ingeschakeld om het moordonderzoek te leiden. Het slachtoffer, de mooie, jonge en rijke Andrea Douglas-Brown, leek het perfecte leven te leiden. Haar vader is een belangrijk en invloedrijk man, haar verloofde een gerespecteerd zakenman. Toch lijken er duistere geheimen te zijn. Werden die het meisje fataal?

Ik was eigenlijk wat huiverig om in een nieuwe serie te beginnen, omdat als het goed is, wil je natuurlijk ook de andere delen lezen en aangezien ik best veel series lees. Maar goed, dit is zo’n serie die je als thrillerliefhebber gewoon moet lezen! Vanaf het eerste deel kruipt de hoofdpersonage, Erika Foster, in je huid en wil je weten wat er met haar is gebeurd en hoe ze haar zaken probeert af te handelen. Deel 2 is Stalker in de nacht, ook erg goed, en inmiddels is ook deel 3, Donker water (nog niet gelezen) uit.

Jij kan me helpen – Kristin Hannah (*****)

De pasgetrouwde Ruby Henderson komt in 1939 aan in Parijs, samen met haar Franse echtgenoot Marcel, en ze zijn dolgelukkig. Maar de wittebroodsweken verliezen snel hun glans door het geweld van de dreigende oorlog. Het Joodse meisje Charlotte Dacher is elf als de Duitse tanks Parijs binnen komen rijden. Al snel wordt haar leven drastisch ingeperkt door alle maatregelen tegen de Joodse bevolking. Net als ze denkt dat het niet erger kan worden, beginnen de deportaties. Thomas Clarke is een jonge piloot van de Britse Royal Air Force, die gedesillusioneerd is geraakt door de wreedheden van de oorlog. Hij komt terecht in Parijs, en vindt daar een heel nieuwe reden om door te blijven vechten.

Wanneer de levens van Ruby, Charlotte en Thomas samenkomen blijkt dat elk van hen iets heeft dat de anderen de moed geeft om door te vechten, ook als alles verloren lijkt…

Opnieuw een oorlogsboek dat vanuit drie verschillende hoofdpersonen wordt beschreven. Een verhaal over liefde, hoop en wanhoop waarin alle ingrediënten zitten voor een prachtig verhaal. Een boek wat mij zeker tot de laatste bladzijde wist te boeien en me zelfs nog wist te verrassen. Een verhaal ook wat me niet direct losliet en wat zeker nog een paar dagen in mijn hoofd bleef hangen nadat ik het boek had uitgelezen!

Dochter van Frankrijk – Carol Drinkwater (*****)

1947. De Engelse Charlie leidt na de oorlog in Parijs een eenzaam bestaan. Terugkeren is geen optie, hij is bang om opgepakt te worden als deserteur. Dan ontmoet hij de jonge Marguerite, zij is vastbesloten om het te gaan maken als actrice. Samen vertrekt het stel naar Zuid-Frankrijk, waar Marguerite hoopt op een auditie in Cannes.

2015. Tot haar verbijstering belandt Kurtiz in Parijs in een ongekende situatie van chaos en paniek. Te midden van alle chaos biedt een onbekende dame Kurtiz hulp. Geen van beiden kan voorspellen wat de nacht hun zal brengen. Maar de vriendschap van de oude vrouw, en haar verhaal over haar liefde en verlies in de naoorlogse Provence, zorgen voor een sprankje hoop – en voor een onverwachte band, een nieuw begin…

Ik heb duidelijk een zwak voor verhaallijnen die vanuit verschillende personen wordt beschreven, want ook bij Dochter van Frankrijk is dit het geval. Het grote verschil is echter wel dat het verleden en heden met elkaar worden afgewisseld waardoor je nieuwsgierig wordt vat de overeenkomst is en op welke manier dit uiteindelijk samenkomt. Een verhaal ook wat herinneringen oproept aan die gewelddadige avond in Parijs waarbij bij diverse aanslagen doden vielen, onder meer bij een concert in het Bataclan. Een hedendaagse gebeurtenis die de aanleiding vormt tot een ontmoeting tussen twee totaal verschillende personen. Een prachtig mooi ontroerend verhaal!

Welk boek raad jij mij aan voor de winter?

25 comments

 1. Morgaine

  Ik denk dat wat ik lees, niet jouw stijl is, zoals deze boeken niet de mijne zijn, hahaha dus raad ik jou niets aan 😉

  X

  Beantwoorden

 2. Melissa

  Ben geen lezer maar mijn vriend houdt erg van fantasy boeken om te lezen in de vakantie

  Beantwoorden

 3. Jouvence

  Deze boeken lijken me stuk voor stuk allemaal erg spannend om te lezen!

  Beantwoorden

 4. Judith

  Ha, een paar titels die jij hierboven noemt, staan ook op mijn to read list. Aangezien je van thrillers houdt, net als ik, kun je de boeken van Lars Kepler waarschijnlijk ook wel waarderen. Ik ben nu in het nieuwste deel van de serie bezig; Lazarus.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Oh, die staat zeker nog op mijn lijstje!

   Beantwoorden

 5. Saskia

  Het meisje in ijs heb ik ook laatst uitgelezen. En thanks voor de tip voor Een kille rilling, lijkt me een heel tof boek!<3

  Beantwoorden

 6. Laura | I scream beauty

  Fijne tips! Ik zou willen dat ik meer tijd had om te lezen!

  Beantwoorden

 7. Manon

  Het Meisje in IJs lijkt mij het leukst. Vooral omdat het meerdere delen heeft.

  Beantwoorden

 8. Gemma

  Helaas hier niet zoveel tijd om te lezen, heel druk met schrijven haha. Maar leuke tips. Daar zit wel wat tussen als cadeau.

  Beantwoorden

 9. Nicole Orriëns

  Ik vind het een mooi rijtje met boeken! Zelf houd ik altijd wel van de boeken van Joy fielding. En ken je Het meisje in de trein?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ja, dat boek heb ik ook gelezen, erg mooi. Fielding weet ik zo niet, dus zoek ik op

   Beantwoorden

 10. Felice Veenman

  ik ben een feel-good lezer, vroeger las ik graag veel spannends, maar op de een of andere manier trekt dat me tegenwooordig minder. Ik heb laatst “het verrad van Julia ” van Bea Meuleman gelezen. Goed geschreven ( vond ik ) het gaat over de dochter van keizer Augustus, en het verhaal wordt vertelt door de ogen van haar Griekse slavin

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Klinkt interessant, ga ik even bij bol gluren

   Beantwoorden

 11. laupropos

  Ik heb de nieuwe van Zoella hier nog liggen en heb nog geen tijd gehad om erin te bladeren… ?

  Beantwoorden

 12. Balou

  De koude dagen zijn hier inderdaad het perfecte moment voor!

  Beantwoorden

 13. Saar

  Ik geef je als boekentip ‘Ik ben Eleanor Oliphant (met mij gaat alles goed)’ van Gail Honeyman. Ik heb het net gelezen voor de leesclub en ben er razend enthousiast over!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ken ik nog niet maar ga ik naar op zoek bij bol. Com

   Beantwoorden

 14. MC Kleuver

  Daar zitten zeker leuke boeken tussen! Voor mij zijn deze boeken ook leuk. Ik lees graag fantasie of een thriller. Bloedstollend spannend. Verder kan ik even geen boeken aanraden.

  Beantwoorden

 15. Rory

  De vlecht van Laetitia Colombani. Ik heb de eerste paar bladzijden van dit boek gelezen (uitgeverij Ambo Anthos) en I was hooked. Ik heb het direct besteld (als ebook) en ga er vanavond aan beginnen denk ik (ik was bezig in de serie van Camilla Lackberg, maar die ga ik toch onderbreken voor dit boek). Van jouw lijstje lijkt boek 1 mij prachtig!

  Beantwoorden

 16. An

  Ik heb net De Cirkel van Dave Eggers gelezen. Echt de max!!!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ken ik niet maar ga ik naar op zoek

   Beantwoorden

 17. Stefaan De Winter

  bedankt voor de leuke boeken tips!

  Beantwoorden

 18. Custodia Chineva

  Ik ken ze niet, hoewel ik super leuk vind om te lezen merk ik dat sommige boeken me gewoon niet aanspreken … hoewel ze wel leuk kunnen zijn.

  Beantwoorden

 19. Marcella

  Leuk, ik ken al deze boeken nog niet! Heb jij de Millenium trilogie van Stieg Larsson al gelezen? Of de serie van Börljind?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Millennium wel, erg goede serie, die van Borlind ken ik maar nog niet gelezen

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.