Leer kerstmarkt haven

Genieten van de maritieme kerstmarkt in Leer

Een paar artikelen terug vertelde ik wat mijn favoriete kleinere kerstmarkten in Duitsland zijn. Zo liet ik jullie onder meer al kennismaken met de sprookjeskerstmarkt in Kassel. Vandaag is het dan de beurt aan Leer. Een leuk havenplaatsje in het noorden van Duitsland, in Ost-Friesland om precies te zijn. Hier vind je maar liefst twee kerstmarkten, maar wel net even anders dan de meeste kerstmarkten! Ga je gezellig met mij mee op ontdekking in Leer?

Kerstmarkt in het centrum van Leer

Zoals gezegd vind je in Leer maar liefst twee kerstmarkten. De grootste vind je in het langgerekte centrum en bestaat eigenlijk vooral uit kraampjes waar je de typische Duitse Krakauer, Steak mit Brötchen, Glühwein und Eierpunch kunt krijgen. Voor wie op zoek is naar leuke hebbedingetjes voor kerst, heeft hier weinig tot niks te zoeken. Althans, niet op de kerstmarkt, in de winkels is dat natuurlijk een ander verhaal.

Deze kerstmarkt kun je nog tot en met 30 december 2018 bezoeken en is dagelijks geopend van 10.00 tot 20.00 uur. Met kerst is de markt trouwens gesloten.

Kerstsfeer in de historische binnenstad van Leer

Leer altstad kerstmarkt

Leer altstad kerstmarkt

Natuurlijk vind je in het centrum de grote ketens en modemerken, maar veel leuker is het om de borden te volgen met Altstad zodat je inderdaad in het oude stadscentrum uitkomt. Hier vind je volop leuke snuisterwinkeltjes waar je in deze tijd vooral kerstspulletjes kunt kopen. Het zijn stuk voor stuk kleine winkeltjes met leuke doorgangetjes waar het absoluut oppassen is dat je er niks af stoot.

Ook vind je hier diverse leuke én vooral oude pandjes met prachtige gevels waar alleen door heen slenteren al een leuke bezigheid is.

Kerstmarkt in de haven, oftewel Achter d’Waag

Leer haven kerstmarkt

Als je op een zondag naar Leer gaat, dan heb je wat mij betreft de juiste dag uitgekozen. Op zondag is namelijk ook de kerstmarkt in de haven geopend. Hier vind je ook over het algemeen weer de kramen met eten en drinken, maar her en der staan ook nog wel wat kraampjes met andere spulletjes.

Leer haven kerstmarkt

Het leuke aan deze kerstmarkt vind ik dat het in de haven is en dat betekent dat ook alle boten zijn versierd. Sowieso is de haven van Leer een leuke plek om rond te struinen, maar in december al helemaal. Alles is dan prachtig versierd en vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht op zowel de haven, de kerstmarkt als ook de Waag, een prachtig mooi oud gebouw waar tegenwoordig een restaurant in is gevestigd.

Leer kerstmarkt haven

Leer haven kerstmarkt

Het mooiste is natuurlijk om aan het eind van de middag op de kerstmarkt rond te slenteren, datzelfde geldt trouwens ook voor de Altstad. Alles is dan mooi verlicht en ach, voor slechts een paar euro’s heb je een maaltijd op de kerstmarkt! Misschien niet bepaald de schijf van vijf, maar een keertje zondigen moet kunnen, toch?

Leer haven kerstmarkt

Leer haven kerstmarkt

Leer haven kerstmarkt

Let wel, deze kerstmarkt is uitsluitend op zondag geopend van 14.00 tot 19.00 uur. Wil je dit zien, dan heb je nog twee zondagen de tijd, namelijk 16 en 23 december.

Handig weetje:

* op zondag kun je gratis parkeren op parkeerplaats Grosse Bleiche in Leer, vanaf hier loop je recht op de haven af en kun je tevens linksaf de Altstad in om vervolgens in het gewone centrum van Leer uit te komen.

Ga jij nog naar een kerstmarkt en zo ja, welke?

15 comments

 1. Naomi

  Ik hou echt van kerstmarkten zeker in duisteland had van deze alleen nog nooit gehoord

  Beantwoorden

 2. Nicole Orriëns

  Oh wauw, wat ziet dat er gezellig uit! En zeker met die haven; dat geeft ook net iets extra’s vind ik.

  Beantwoorden

 3. Krystle/Batboy

  Dat ziet er heel gezellig uit! Nee ik ga niet naar een kerstmarkt ook nog nooit geweest trouwens.

  Beantwoorden

 4. Lizzie

  Wat zijn kerstamrkten toch altijd leuk! Ik ben afgelopen zaterdag in Maastricht geweest, ook zo gezellig.

  Beantwoorden

 5. Danielle

  Wat een gezellige kerstmarkt! Ik ben bij deze nog nooit geweest, ga het zeker onthouden ?
  Ben laatst in Maastricht geweest, dat is ook een aanrader!

  Beantwoorden

 6. Felice Veenman

  O wat leuk, ene kestmarkt in een haven! Dit jaar gaat het niet meer lukken, maar volgend jaar, zet ik hem hoog op het lijstje. Mooie foto’s trouwens, mijn complimenten

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dank je, leuk om te horen

   Beantwoorden

 7. Sammie

  Ik heb er dit jaar niet zo’n zin in, ben ook niet zo in de kerstsfeer dit jaar qua versiering etc. Misschien volgend jaar weer.

  Beantwoorden

 8. Mrs. T.

  Ik ben volgens mij nog nooit naar een kerstmarkt geweest. Het is in ieder geval niet blijven hangen. Alhoewel: is een superkleine kerstmarkt in ons dorp ook goed? Want daar ben ik wel ooit geweest.

  Beantwoorden

 9. Isa

  Vroeger ging ik met mijn ouders wel eens naar de kerstmarkt in Monchau. Nu hou ik het wat dichter bij huis, Leuven ofzo.

  Beantwoorden

 10. Stefaan De Winter

  Ziet er daar een erg gezellig dorpje uit!

  Beantwoorden

 11. Manon

  Mooie foto’s, ziet er gezellig uit hoor!

  Beantwoorden

 12. Esther Roos

  Prachtige foto’s. Ik ben ook echt een kerstmens! Leer is voor mij niet zo ver weg, dus dat lijkt mij geweldig om een keer te doen de komende tijd.

  Beantwoorden

 13. Saskia

  Ik wil ooit nog eens naar een echte duitse kerstmarkt gaan. Geen idee waarom, om te vergelijken misschien. Maastricht kent er een op het vrijthof. Elk jaar eigenlijk hetzelfde maar loop er toch altijd ff overheen.

  Beantwoorden

 14. Georgina Lifestyle

  Ik ben niet echt een kersttype :-). Ziet er wel gezellig uit, leuke ervaring ook!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.