Wanda wandelen

Project Wandelen: Waar wil ik naar toe?

Wie tien jaar geleden had gezegd dat ik wandelen nog eens leuk zou gaan vinden, had ik acuut voor gek verklaard. Toch is wandelen sinds een paar jaar één van mijn favoriete bezigheden. Vooral wandelen in de natuur of in een mooie stad hebben mijn voorkeur. Toch wil ik er dit jaar nog actiever mee aan de slag, vandaar ook Project Wandelen. Benieuwd wat ik zoal van plan ben?

Wandelen is goed voor lijf en geest

Wanda wandelen

Dat kan ik volledig beamen. Ik merk echt dat ik tot rust kom en een leeg hoofd krijg als ik ergens in de natuur aan het wandelen ben. Soms is dat binnen vijf minuten, soms duurt het wat langer om mijn hoofd leeg te krijgen. Daarnaast is het natuurlijk ook goed voor mijn conditie. In combinatie met gezonder eten zal het ongetwijfeld aan het eind van dit jaar hopelijk ook effect op de weegschaal hebben.

Waar wil ik naar toe met project Wandelen?

At the Moment herfst

Over het algemeen wandel ik nu vaak routes van max vijf kilometer. Soms in een redelijk strak tempo, maar vaak ook niet vanwege de vele fotostops onderweg. Ook dat moet gewoon kunnen, maar is natuurlijk niet bevorderlijk voor de conditie. Dus op meerdere vlakken wil ik mijzelf gaan uitdagen.

Langere afstanden wandelen

Zoals gezegd wandel ik nu max vijf kilometer, maar dit wil ik gaan opbouwen naar max 10 kilometer. Dat je zo’n 2,5 uur lekker aan de wandel bent. Dit hoop ik in april te kunnen doen, mits de komende periode het weer mij een beetje goed gezind is, aangezien ik nogal een droog weer wandelaar ben.

Wandelen op een hogere tempo

Ik streef er absoluut niet naar om te gaan hardlopen, maar toch wil ik wel graag een gemiddelde van vijf kilometer per uur halen. Dat betekent dus ook dat ik vaker aan de wandel moet gaan om het bewegen en niet met de intentie om foto’s te maken. Dit zou wat mij betreft dus prima op doordeweekse avonden kunnen, zeker als straks de zomertijd weer is ingegaan.

Uitdagingen stellen

Hoe en wat heb ik hiervoor nog niet helemaal helder, maar ik zit bijvoorbeeld te denken aan:

 • iedere dag een half uur wandelen gedurende een week
 • iedere dag een uur wandelen gedurende een week
 • iedere dag minimaal 10.000 stappen halen gedurende een week

Suggesties hiervoor zijn welkom!

Minimaal 500 kilometer wandelen dit jaar

En dan zonder de huis- tuin- en keuken gewandel, maar echt 500 kilometers aan wandelroutes. Afgelopen jaar liep ik in totaal 375 kilometer aan geregistreerde wandelkilometers. Dit jaar wil ik daar dus een schepje bovenop doen. Een kleine rekensom leert dat ik dan zo’n 40 kilometer per maand moet wandelen. Op zich prima te doen, toch?

Wandelen in de vakantie

Herzsee Hochjoch Montafon

Meestal zijn we wel vrij actief tijdens onze vakanties, maar afgelopen september in Oostenrijk hebben we diverse mooie wandelingen in de bergen gemaakt. Zo liepen we onder meer een hele mooie wandeling langs een drietal bergmeren. Een wandeling die op zich prima te doen was, maar ook zeker naar meer smaakte.

Kortom, ook in onze toekomstige vakanties wil ik vaker aan de wandel. Niet alleen maar slenteren door leuke dorpjes, maar ook echt aan de wandel. Het liefst in de bergen, want dat is ons vorig jaar goed bevallen.

Hoe gaat het tot nu toe met Project Wandelen?

Nou, best goed eigenlijk, mede natuurlijk ook doordat we door corona weinig anders kunnen dan wandelen. Inmiddels heb ik elke week mijn doel van 10 kilometer per week met gemak gehaald. Zo liep ik onder meer een wandeling van 4,5 kilometer door het prachtige natuurgebied bij Drouwenerzand.

Ook ging ik zelfs in de sneeuw aan de wandel, wat voor mij echt een unicum is, maar in het kader van zowel Project Wandelen en Project Gezonder Leven trok ik toch mijn wandelschoenen aan. Toch besef ik mij dat dit slechts een begin is en dat het vooral een kwestie wordt van volhouden en doorzetten!

Hoeveel stappen zet jij per dag gemiddeld?

15 comments

 1. Lodi

  Per dag zet ik gemiddeld 10.000 stappen, in het verleden had ik een fitbit die dit telde, maar ik ben qua bewegen niet veel veranderd. we wandelen vaak tussen de middag een rondje samen en in de avond na het eten nog met de kinderen, zodat die ook nog even buiten komen. Als we ergens heengaan om te wandelen, kiezen we ook vaak bewust voor een langer rondje. Je bent er dan toch, dus genieten we er ook van.

  Beantwoorden

 2. Nicole Orriëns

  Wandelen is zo gek nog niet inderdaad! En het is ook zo aangenaam coronaproof vind ik altijd.

  Beantwoorden

 3. lindaschrijfthetop

  Ik wandel elke dag vanwege de hond. Elke middag 1 uurtje lopen heerlijk. En elke keer een andere route. Maar het liefst loop ik in de natuur.

  Beantwoorden

 4. LOLA♥CHAMPAGNE

  In de week als ik ga werken 5000, tijdens het weekend 10000 tot 15000 . Ik wil dit jaar aan 20 km geraken. Succes met je doelen!!!

  Beantwoorden

  1. Alexandra

   Ik ben ook een droog weer wandelaar. Begonnen met iedere dag minimaal een kwartier wandelen en 4x per week minimaal een half uur. Weer rustig opbouwen na knieproblemen. Maar van de zomer wil ik ook weer langere wandelingen gaan maken.

   Beantwoorden

 5. Gabrielle

  Een goed voornemen, ik hoop dat je het haalt! Ik zet gemiddeld ongeveer 5.000 stappen per dag.

  Beantwoorden

 6. Mrs. T.

  Op werkdagen bijna 10.000 want dan dan ga ik na de lunch toch een uur wandelen. Op niet werkdagen met gemak tussen de 15.000 en 20.000.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Da’s echt veel joh, dat red ik alleen tijdens vakanties.

   Beantwoorden

 7. Deborah

  Heel goed om je twee projecten te combineren. Je doelen zijn zeker haalbaar. Als je maar doorzet. Ik hoop voor jou op een hoop mooie en droge dagen. Want dat betekend dat ik er zelf ook lekker op uitkan haha. Net als jij een mooi weer loper. Succes met je wandelingen (en leuke blogs er over lees ik dan vanzelf wel weer 🙂 )

  Beantwoorden

 8. Caroline

  Ik kan je vraag niet beantwoorden, want ik hou niet bij hoeveel stappen ik gemiddeld per dag zet. Ik weet wel dat ik écht veel meer in beweging moet komen nu ik niet meer naar de sportschool kan door de coronamaatregelen.

  Beantwoorden

 9. Tessa

  Door mijn werk in de zorg haal ik dagelijks met gemak de 10000 stappen per dag! Ik probeer ook elke dag even een stukje te lopen, maar in de stad heb je maar weinig interessante wandel mogelijkheden

  Beantwoorden

 10. Saskia

  Heel fijn voornemen, succes ermee! Ik wil ook zeker vaker gaan wandelen

  Beantwoorden

 11. An Van Assche

  Ik probeer per dag 10.000 stappen te halen. Als je graag wandelt kan ik je van harte deze 2 routes bij ons in België aanbevelen: https://lookingaround.be/ninglinspo/ en https://lookingaround.be/vallei-van-de-hoegne/

  Beantwoorden

 12. Jouvence

  Ik zet per dag gemiddeld minder stappen dan ik zou moeten/willen 😉 Moet eigenlijk wat vaker naar buiten om te wandelen.

  Beantwoorden

 13. Corrina

  Wandelen is sowieso goed voor je en in deze tijd een fijn iets
  Ik hou het niet bij maar ik denk dat ik best veel stappen maak

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.