Noorderhaven Groningen

Een middag in Groningen: heerlijk om terug te zijn!

Groningen is zo’n stad waar ik vroeger kwam om te winkelen en uit te gaan, maar de laatste jaren eigenlijk pas echt ben gaan waarderen. Ik hou ervan om door de straten rondom het centrum te slenteren. Te genieten van al die mooie oude pandjes en de pakhuizen in het gebied rondom de Noorderhaven. Normaal komen we er een paar keer per jaar, maar door het hele corona gebeuren was het inmiddels al een jaar geleden. Afgelopen zondag was het tijd om eindelijk weer eens door de stad te slenteren!

Vanaf het Damsterdiep naar het centrum

Damsterdiep Groningen

Normaal parkeren we altijd bij het Noorderplantsoen, maar dat schijnt momenteel één van de drukste plekken van de stad te zijn. Nu deze zondag ook nog eens het zonnetje schijnt, besluiten we om aan de andere kant van de stad te parkeren. Bijkomstig voordeel is ook nog eens dat het voor ons, komend uit Veendam, direct aan het begin van de stad ligt. En ja, het is ook weleens leuk om onze standaardwandeling door de stad vanaf de andere kant te maken.

Wat direct opvalt, is dat het inderdaad vrij rustig is in de stad. Natuurlijk rijden er auto’s, fietsen er mensen en lopen er her en der mensen op straat, maar in tegenstelling tot anders, is het nu een stuk rustiger. Mij bevalt dat eigenlijk prima, nu kunnen we tenminste in alle rust genieten van de stad.

Vanuit het centrum naar de Martinikerk

Martinikerk Groningen

Martinikerk Groningen

Vaste prik is natuurlijk een bezoek aan het hofje achter de Martinikerk. Heerlijk om daar door heen te slenteren en te genieten van de mooie pandjes in dit deel van de stad. Natuurlijk maak ik ook hier weer mijn geijkte foto’s, namelijk het doorkijkje naar de Martinikerk en het straatje met de gekleurde pandjes met de Martinikerk op de achtergrond.

Hoewel ik inmiddels tig foto’s van deze twee plekken heb, blijf ik ze altijd maar weer maken. Vooral nu met het zonnetje erbij vind ik dit absoluut één van de mooiste plekjes van de stad.

Richting Noorderhaven

Dille & Kamille Groningen

Terug in het centrum gaan we richting de Zwanestraat, ooit uitgeroepen tot de mooiste winkelstraat. Het is inderdaad een straat met leuke boetiekjes en eettentjes. Nu natuurlijk alleen geopend voor coffee to go. Uiteindelijk komen we uit in De Grote Kromme Elleboog waar één van mijn favoriete winkels is gevestigd, namelijk Dille & Kamille.

Noorderhaven Groningen

Noorderhaven Groningen

Noorderhaven Groningen

Vanuit hier is het nog maar een klein stukje lopen naar één van mijn andere favoriete plekken in de stad, namelijk Noorderhaven. Dit gedeelte van de stad telt tig mooie oude pakhuizen, maar is natuurlijk vooral bekend vanwege de vele boten. Ook hier moet ik gewoon weer foto’s maken en geniet ik dubbelop nu het lekker rustig is.

Tijd voor een versnapering

Huis De Beurs Groningen

Natuurlijk missen we het om even gezellig neer te ploffen bij een leuk eettentje, maar gelukkig hebben vrijwel alle horecazaken wel een afhaalpunt. Ook wij maken hier dankbaar gebruik van. Natuurlijk doen we dit bij ons favoriete tentje, Huis de Beurs. Al genietend van onze kop koffie wandelen we richting de Vismarkt.

Normaal één van de drukste plekken van de stad, maar nu relatief rustig. Her en der wandelen mensen of trappen ouders met hun kinderen een balletje. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit wel een fijne bijkomstigheid van de corona vind, dat je nu gewoon rustig door een stad kunt slenteren. Dat de winkels op zondag zijn gesloten, maakt me helemaal niks uit, wel mis ik het om even ergens lekker te kunnen lunchen.

Al met al was het heerlijk om even terug in de stad te zijn en voelde het bijna normaal. Even weer onder de mensen, maar vooral ook even ergens anders wandelen dan in een natuurgebied.

Mijden jullie de grote stad of niet?

12 comments

 1. Yova

  Wat heerlijk dat jullie naar Groningen geweest zijn. Was alles dicht. Niet alles dan. Eten zit niet erbij. Ik kan zien op de foto’s erg rustig zijn. Wel mooie foto’s gemaakt. Uitjes zit bij ons niet in. Ik ga niet in de trein en bus. Moet niet aan denken. Het mag niet eens. Wij hebben geen auto. Wel vervelend. Maar goed. Ik kijkt vreselijk uit met toestanden. Gelukkig kon ik bij jou mee genieten!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Alleen horeca was geopend om koffie en eventueel een koek of broodje op te halen. Verder stonden er op de markt wat kramen zoals een visboer en een stroopwafel kraam.

   Beantwoorden

 2. LOLA♥CHAMPAGNE

  Op dit moment kom ik geen stad in…

  Beantwoorden

 3. Felice Veenman

  aachhhh het is al weer een tijdje geleden dat ik in Grun was….dochterlief studeerde er ooit en toen heb ik echt wel mijn hart aan die stad verpand

  Beantwoorden

 4. lindaschrijfthetop

  Ik kom zelf uit een grote stad (Den Haag) en ik vind het erg druk. Te druk. Onze planning is om over 5 jaar naar de Veluwe te verhuizen.

  Beantwoorden

 5. lodi

  Momenteel zeker, maar eigenlijk kom ik al een jaar nergens anders dan thuis of hier in de omgeving waar het erg rustig is. Normaliter gaan we af en toe eens naar Groningen en ik vind het heerlijk om hier lekker rond te wandelen.

  Beantwoorden

 6. Jasmina

  Wat een leuke blog en wat zie ik veel herkenning… ik heb nog op het damsterdiep gewerkt 😀 inmiddels woon ik al 11 jaar un Zuid Holland maar mijn ouders wonen nog wel in Stadskanaal en mn zusje in Groningen zelf

  Beantwoorden

 7. Tessa

  Als ik naar Groningen ga, kom ik nooit verder dan het Groninger museum! HaHaHa

  Beantwoorden

 8. Nicole Orriëns

  Ja, wat ik houd niet van drukte. Maar dit oogt als een mooie stad!

  Beantwoorden

 9. corrina wassenaar

  Momenteel gaan we nergens heen, maar zodra het weer kan gaan we er weer heerlijk op uit

  Beantwoorden

 10. Jouvence

  Wat een fijne foto’s allemaal! Ik ben volgens mij nog nooit in Groningen geweest.

  Beantwoorden

 11. Liesbethblogt

  Het is er zo mooi! Maar zo jammer dat het zo ver weg is.
  Echt uitnodigende foto’s het is afwachten wanneer er weer iets kan.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.