Drouwenerzand zandduinen heide

Wandelen in Drouwenerzand: zandduinen en heide

Drouwenerzand doet bij veel Groningers en Drenten wel een belletje rinkelen. In Drouwernerzand vind je namelijk een mega grote speeltuin voor jonge kinderen. In mijn tijd was het ongetwijfeld minder groot en ook wat eenvoudiger, maar tegenwoordig is het voor veel gezinnen een geliefd uitstapje. Momenteel natuurlijk gesloten, maar de speeltuin was ook niet het doel van ons bezoek aan Drouwenerzand. Dat was namelijk het grote natuurgebied tegenover de speeltuin. Ooit weleens geweest, maar afgelopen zaterdag was het tijd voor een hernieuwde kennismaking met dit gebied in het kader van mijn Project Wandelen. Gaan jullie met mij mee aan de wandel?

Wandelen in Drouwenerzand

Drouwenerzand

Drouwenerzand ligt tussen Gasselte en Drouwen en doet zijn naam volop eer aan. Het gebied kenmerkt zich door een enorme zandoppervlakte. Tegenwoordig is het een heerlijk wandelgebied die zowel wandelaars als natuurliefhebbers veel te bieden heeft. Ondanks dat het een groot gebied is, is er maar één uitgezette wandelroute, namelijk de paarse. Een route van 4,5 kilometer door een gevarieerd landschap.

In eerste instantie was het even zoeken naar een parkeerplaats aangezien de parkeerplaats bij de speeltuin tijdelijk buiten gebruik is, maar gelukkig vond ik nog een plekje langs de weg. Veel parkeergelegenheid is er echter niet, althans niet gratis. Naast de speeltuin ligt wel een groot parkeerterrein, maar daar betaal je € 4,= per auto voor een dagje parkeren. Niet bepaald mijn bedoeling als ik ergens wil gaan wandelen.

De paarse wandelroute

Paarse wandelroute Drouwenerzand

Drouwenerzand

Wij kiezen ervoor om tegenover de speeltuin het bos in te lopen, maar deze route kun je op verschillende plekken starten. Dit voorkomt in ieder geval dat je continu achter elkaar aan wandelt en spreidt de eventuele drukte. Op deze zaterdagmiddag hadden we daar gelukkig geen last van.

Het eerste gedeelte gaat door een bosrijke omgeving, her en der liggen omgevallen bomen op onze route, maar het is verder prima begaanbaar. Wat opvalt is, is de heldere kleur groen van het mos. Normaal ben ik niet zo’n liefhebber van wandelen in het bos, het geeft mij vaak een opgesloten gevoel. In de herfst, of zoals nu in de winter, vind ik het juist wel fijn om in een bos te wandelen. Dan geniet ik van de geuren van het bos, de rondvliegende vogels en de openheid van het bos.

Drouwenerzand: open zandvlakte en heide

Drouwenerzand heidevelden

schapen Drouwenerzand

Na zo’n twee kilometer komen we bij het eerste wildrooster aan en maken we de oversteek naar de zandvlakte. Wat opvalt is de uitgestrektheid van dit gebied. Waar we ook kijken, we zien alleen maar zand, bomen en heide. Ook hier volgen we de paarse paaltjes en banen we ons een weg door het rulle zand.

Ondertussen genieten we van de kale bomen, de uitgebloeide heide en zien we in de verte een kudde schapen grazen. Helaas voor ons kunnen we niet dichterbij aan de schapen komen, maar ook van een afstandje is het leuk om te zien. Het is zeker een gebied wat ik in gedachten hou voor als straks de heide in bloei staat, want dat zal ongetwijfeld een mooi gezicht zijn.

Heel af en toe komen we wandelaars tegen op onze route, maar verder is het vooral in alle rust genieten. Na zo’n drie en halve kilometer komen we dan bij het tweede wildrooster aan. Hier verlaten we de zandvlakte en gaan we opnieuw het bosgebied in. Vanaf dat punt is het nog maar een klein stukje wandelen naar de auto.

Praktische informatie over wandelen in Drouwenerzand

 • Parkeren op het terrein bij de Speeltuin, let op, zeker als de Speeltuin open is, is het hier vrij druk
 • Weinig parkeergelegenheid langs de kant van de dag, slechts een paar parkeerinhammen aanwezig
 • Paarse route is 4,5 km
 • Paden zijn goed begaanbaar, misschien minder geschikt voor kinderwagens
 • Zorg voor stevige wandelschoenen, het kan drassig zijn en groot deel gaat door rul zand
 • horeca alleen aanwezig aan het begin van de wandeling, zorg dus voor je eigen versnapering voor onderweg

 

13 comments

 1. Koen

  Wij zijn best vaak op vakantie geweest in Drente maar dit gebied ken ik niet. Ik heb zelfs nog nooit gehoord van Drouwen. Het lijkt me een mooie wandelbestemming.

  Beantwoorden

 2. Helena

  Als we in de buurt zijn, pakken we deze zeker mee! Dank je wel.

  Beantwoorden

 3. rachel

  Het word tijd dat ik daar een keer heen ga en denk dat het dit jaar wel gaat lukken !

  Beantwoorden

 4. Lindaschrijfthetop

  Wat een goede wandel tip. Wij komen net terug van een weekje Drenthe. We hebben rondom Emnen gelopen.

  Beantwoorden

 5. henk

  Afgelopen jaar zijn we naar drentsfriesewold geweest, komend jaar willen we weer een weekje naar Drenthe gaan; dit gebied is zeker een goede optie; thanks!

  Beantwoorden

 6. Heidi

  • Ziet der allersinds mooi uit.
  Prachtig foto’s.

  Beantwoorden

 7. Nicole Orriëns

  Drouwenerzand ken ik van de naam van het pretpark waar je onbeperkt patat kunt eten geloof ik. Het ziet er prachtig uit.

  Beantwoorden

 8. Felice Veenman

  het ziet er erg mooi uit, maar een beetje te ver van ons huis voor het mooie

  Beantwoorden

 9. Yova

  Wat heerlijk dat je wezen wandelen in wandelen in Drouwenerzand. Wat is daar heel mooi om te zien. Zijn prachtig foto’s geworden. Je kan eindeloos wandelen.

  Beantwoorden

 10. Tessa

  Wat een mooie wandeling. Ik woon in hartje Randstad met maar weinig natuur 🙁

  Beantwoorden

 11. Gabrielle

  Drouwenerzand is een plek die ik eigenlijk helemaal niet ken, maar ik kom dan ook niet vaak in het noorden van het land. Ik ga hem wel noteren voor onze vakantie in eigen land!

  Beantwoorden

 12. Noortje

  Ik kwam toevallig op je blog terecht. Drouwenerzand is mij niet onbekend om te wandelen. Ik wandel juist wel heel graag in bos.

  Beantwoorden

 13. Jouvence

  Wat een mooi stukje natuur! Nog nooit daar in de buurt geweest, misschien maar eens verandering in brengen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.