Roermond Limburg Nederland

Project Nederland: Welke nieuwe plekken heb ik ontdekt?

Begin dit jaar lanceerde ik een viertal projecten waaronder Project Nederland. Het doel hiervan is om meer op ontdekking te gaan in eigen land omdat er nog heel wat plekken zijn waar ik dolgraag eens naar toe wil. Dat kunnen steden zijn, maar ook bepaalde musea of natuurgebieden. Inmiddels zit het eerste kwartaal van 2019 er op en is het dus de hoogste tijd om een update te plaatsen. Waar ben ik in de afgelopen maanden voor het eerst geweest?

Weekendje Limburg

Grave Brabant Nederland

Ons reisjaar begon met een weekendje weg in eigen land. Waren we twee jaar geleden nog in Zuid-Limburg, dit keer gingen we voor Noord-Limburg met een vleugje Brabant. Zo namen we onder meer een kijkje in het vestingdorpje Grave. Op zich een heel leuk plaatsje, maar vanwege het slechte weer (regen, natte sneeuw en kou) belandden we tijdens onze wandeling al snel in een heerlijk warm café.

Oorlogsmuseum Overloon Brabant Nederland

Op ons tweede dag bezochten we het Oorlogsmuseum in Overloon. Een museum dat al jaren op ons lijstje stond, maar waar het nog nooit van was gekomen. We hebben ons er prima een hele dag vermaakt, waren onder de indruk van de uitgebreide collectie en raden het iedereen met enige interesse in de WOII dan ook aan om hier eens naar toe te gaan.

Roermond Limburg Nederland

Ons weekendje Limburg sloten we af met een bezoek aan Roermond. Op zich stond deze stad niet bepaald hoog op mijn lijstje, maar doordat we niet helemaal fit waren, besloten we om het wat dichter bij te zoeken en zo kwamen we uiteindelijk in Roermond terecht. Een mooi oud centrum met een gezellig marktplein en een prachtige kerk. Ondanks dat we helaas beiden niet fit waren, was het absoluut de moeite waard om even naar Roermond te gaan.

Vestingdorp Oudeschans

Oudeschans

Ophaalbrug Oudeschans

Ik vind het heerlijk om rond te slenteren in oude stadjes en als het dan ook nog vestingdorpen zijn, dan ben ik helemaal in mijn element. Toch wist ik niet dat we in de provincie Groningen maar liefst twee vestingdorpen hebben. Vesting Bourtange bezocht ik door de jaren heen meerdere keren en weet mij iedere keer weer te verrassen, maar dat ook Oudeschans van oorsprong een vestingdorp is, was mij totaal onbekend.

Op een mooie zondag in februari trok ik dan ook mijn wandelschoenen aan voor een mooie wandeling in Oudeschans en omgeving. Een ware ontdekkingstocht langs prachtige natuur en door het mooie oude dorpje zelf. Mocht je ooit een weekendje Groningen doen, dan kan ik je dit vestingdorpje echt aanraden. Wil je alvast wat meer zien? Dit zijn volgens mij de mooiste plekjes van Oudeschans.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum

Scheepvaartmuseum Groningen

Net als Het Oorlogsmuseum in Overloon stond ook Het Noordelijk Scheepvaartmuseum al enige tijd op mijn lijstje. Hoewel het voor ons bijna een thuiswedstrijd is, kwam het er toch steeds niet van tot dit jaar. Op een ietwat miezerige zondag gingen we opnieuw naar Groningen, maar dit keer met het doel om inderdaad het museum te bezoeken. Het werd een hele leuke en educatieve middag waarop we alles te weten kwamen over de scheepvaart in Nederland in vroegere tijden. Absoluut een aanrader!

Wat staat er nog mijn wishlist?

Nou, ten eerste zijn er nog wel een aantal steden waar ik dolgraag een keertje naar toe wil. Zo lijken Delft, Haarlem, Leiden, Den Haag of Maastricht mij wel wat. Ook kleinere steden als Marken, Blokzijl, Enkhuizen of Hanzesteden als Kampen, Elburg of Hattem trekken mij enorm aan.

Qua musea staat Het Rijksmuseum in Amsterdam al jaren op mijn lijstje, maar ook het Het Drents Museum in Assen. Of wat te denken van Hortus Haren op slechts 20 kilometer van mijn huis en toch ben ik er sinds de brugklas, toen ik het overigens niks vond, nooit meer geweest.

Ook wil ik dolgraag nog gaan wandelen in het natuurgebied De Onlanden, Lauwersmeer of ’t Roegwold. Op zich is de afstand geen enkel probleem, maar toch is het er nog nooit van gekomen. Ook het prachtige Westerwolde verdient meer mijn aandacht, maar datzelfde geldt voor Nationaal Park Dwingelderveld of Nationaal Park Drentsche Aa. Ook Kinderdijk, de Zaanse Schans en Terschelling staan al jaren op mijn lijstje. Nadat ik vorig jaar eindelijk de Fraeylemaborg in Slochteren van binnen zag, ben ik ook nieuwsgierig geworden naar de Menkemaborg in Uithuizen, Landgoed Nienoord en Landgoed Borg Verhildersum in Leens. Kortom, er valt nog een hoop te ontdekken in Nederland!

Heb jij nog een aanvulling voor mijn Project Nederland?

18 comments

 1. An

  Ameland! Ik was er 2 weken geleden en ben er helemaal wild van. https://lookingaround.be/ameland/

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ameland is inderdaad een toffe bestemming, ik ga vanavond je artikel even lezen!

   Beantwoorden

 2. Nicole Orriëns

  De Achterhoek is ook erg mooi : ) Leuk dat je op deze manier Nederland verkent.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Nog specifieke plekken in de Achterhoek?

   Beantwoorden

 3. Tessa van Verk

  Heerlijk is dat hé! In februari ben ik geweest in Hulst en Antwerpen. (Mijn vriend komt uit Zeeuws-Vlaanderen, maar ik was daar nog niet eerder geweest.) In maart ben ik in Valkenburg en Roermond geweest. Aanstaande maandag ga ik twee dagen naar Amersfoort en vrijdag ga ik naar Paterswolde en Groningen voor het weekend. Ik vind het heerlijk om Nederland te verkennen!

  Beantwoorden

 4. Janet

  Leuk zeg! Ik wil ook altijd meer van eigen land ontdekken, zo leuk. Ik vind Limburg altijd prachtig, daar heb ik gelijk het soort idee dat ik op vakantie in het buitenland ben haha.

  Beantwoorden

 5. Koen

  Natuurlijk even reclame maken voor ‘een uithoek’ van bij jullie vandaan. Bergen op Zoom en Goes. En dan is Antwerpen natuurlijk vlakbij maar dat past niet in je Project Nederland. Dan zijn Middelburg, Vlissingen en Zierikzee ook mooie bestemmingen (Neeltje Jans, Zeelandbrug enzovoort).

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Zeeland staat ook hoog op mijn lijstje maar daar moeten we dan echt een weekendje weg van maken.

   Beantwoorden

 6. MC Kleuver

  Roermond staat ook nog op mijn lijstje! Daar ben ik 9 jaar geleden geweest voor het laatst. Daarom wil ik juist daar nog eens een keer de sfeer proeven.

  Beantwoorden

 7. Mandy

  Leuke blog! Oudeschans is vlakbij mij en ik wist dat helemaal niet. Ik ben groot fan van Bourtange. Mag daar graag lopen en dat doe ik ook vaak. Super mooie plek.

  Beantwoorden

 8. Manon

  Wat een leuk project! Zouden veel meer mensen moeten doen.

  Beantwoorden

 9. Quirina

  Leiden is een prachtige stad, maar een aanvulling voor je lijstje wordt een beetje te lang. Want Nederland heeft zoveel mooie plekken.

  Beantwoorden

 10. mariëlle

  het ziet er prachtig uit! Ik zou ook nog wel een keer naar het scheepvaartmuseum willen, ben er nog nooit geweest. Zonde hé!

  Beantwoorden

 11. Skincarebynaomi

  Limburg is zo prachtig! Ik heb dan vaak het idee alsof ik al in het buitenland ben. Leiden is ook een super leuke stad, maar wel erg druk dus daar moet je van houden! Ben erg benieuwd naar je volgende artikelen over steden in Nederland. Erg leuk om te lezen

  Beantwoorden

 12. Amy

  Zo’n vestingstadje lijkt me heel mooi om zelf ook eens te bezoeken. Wat betreft mooie plekken mis ik het bruisende Eindhoven nog in je lijstje (maar misschien ben je daar al geweest) en ik vind zelf Zeeland heerlijk om te vertoeven.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Eindhoven ooit geweest voor een voetbalwedstrijd, maar verder nooit. Hou ik in gedachten!

   Beantwoorden

 13. Yova

  Wij gaan altijd wel verschillende plekjes in de vakantie te gaan. Ook wel eens dezelfde plekje. Nederland is ook mooie land om plekjes te bezoeken. Leuke tips erbij. Dank je wel.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.