Rheinfall Schaffhausen Zwitserland

De breedste waterval van Europa: de Rheinfall in Zwitserland

Vanaf mijn eerste kennismaking met Oostenrijk heb ik een voorliefde voor watervallen ontwikkeld. Door de jaren heen heb ik dan ook al diverse watervallen gezien, maar eentje in het bijzonder stond al langere tijd op mijn lijstje. Namelijk, de Rheinfall in Zwitserland. Ook wel bekend als de breedste waterval van Europa. Echt hoog is deze waterval niet, namelijk slechts 23 meter. De hoogste waterval is namelijk die van de Krimmler in Oostenrijk met een hoogte van maar liefst 380 meter. En ja, die heb ik dus al bewonderd. Hoogste tijd dus om ook de breedste waterval van maar liefst 150 meter met eigen ogen te aanschouwen!

Dat gebeurde vorig jaar juni toen we vanuit de Elzas in Frankrijk via de Rheinfall in Zwitserland naar onze bestemming in Oostenrijk gingen. De waterval lag precies halverwege onze route en vormde daardoor dus een ideale stop.

Waar ligt de Rheinfall?

Rheinfall Zwitserland

De Rheinfall bevindt zich in Zwitserland en ligt in de Rijn bij Neuhausen in het noorden van Zwitserland. De meeste mensen denken echter dat de Rheinfall bij Schaffhausen ligt, dit stadje ligt weliswaar in de buurt, maar geldt officieel niet als standplaats van deze waterval. Door de jaren heen is de Rheinfall uitgegroeid tot een toeristische attractie waar het zeker in het hoogseizoen dringen geblazen is.  Indien mogelijk kun je er het beste in de maanden mei en juni naar toe gaan omdat dan de hoeveelheid water dan het grootst is.

Hoe kun je het beste genieten van de waterval?

Rheinfall Zwitserland

Nadat je de auto op één van de vele parkeerplaatsen heb neergezet, kom je na een korte wandeling bij de waterval uit. Althans, je ziet hem in de verte dan liggen. Alleen die eerste aanblik is al overweldigend. Vooral als je er zoals wij in juni bent, dan klettert het water met enorm veel lawaai het grote bassin in.

Natuurlijk kun je er voor kiezen om uitsluitend rondom de waterval te gaan wandelen en op die manier van het uitzicht te genieten. Absoluut de moeite waard, maar toch zou ik je aanraden om er een paar eurootjes tegen aan te gooien en een boottochtje te boeken dat je dichter in de buurt van de waterval brengt.

Rheinfall Zwitserland

Rheinfall Zwitserland

Rheinfall Ziwtserland

Daarbij heb je dan de keuze uit een viertal boottochten, variërend van slechts een kleine vijf minuten voor de overtocht tot een rondvaart van een kwartier. Wij kozen voor de duurste boottocht, de Felsenfahrt, waarbij je dan naar het midden van de waterval wordt gebracht. Hier krijg je de gelegenheid om uit te stappen om vervolgens middels een trap naar het uitzichtpunt te klimmen om op die manier van bovenaf de waterval te bewonderen. Ondanks dat ik het zelf niet zo heb op wiebelende bootjes is dit absoluut de moeite waard. Het uiteindelijke uitzicht maakt namelijk alles in één keer goed! Echt overweldigend en adembenemend.

Rheinfall Schaffhausen Zwitserland

Diverse horecatentjes rondom de Rheinfall

Rondom de Rheinfall vind je diverse eettentjes waar je voor een redelijke prijs iets kunt eten. Ook zijn er tig souvenierwinkeltjes en kun je overal flesjes water kopen met water uit de waterval. Natuurlijk is het gewoon mogelijk om je eigen proviand mee te nemen en ergens op een bankje of in het gras neer te ploffen terwijl je tegelijkertijd geniet van het prachtige uitzicht op de Rheinfall.

Praktische informatie

 • betalen in euro’s is geen probleem
 • rondom de Rheinfall vind je diverse parkeerplaatsen die middels bordjes duidelijk worden aangegeven. Let wel, dit is betaald parkeren
 • diverse boottochten mogelijk: o.a Felsenfahrt € 17,= per volwassene, kinderen tussen 6 en 16 jaar € 13,= per kind
 • diverse horecatentjes aanwezig, eigen proviand meenemen mag
 • voor meer informatie, zie de website van de Rheinfall

Ben jij al eens bij de Rheinfall geweest?

20 comments

 1. Yova

  Wauw wat is daar hele belevenis om te kijken. Wat mooie omgeving. Watervallen is best wel erg wild in de water. Bootjes voorbij de waterval gaan die zal wel regen pak aan hebben… Mooie foto’s echt schitterend. Daar zijn wij nooit geweest. Fijne dag.

  Beantwoorden

 2. Michelle

  Wauw, wat ziet dat er mooi uit! Dankzij deze Blog staat dit op mijn reislijstje, dank je wel!

  Beantwoorden

 3. Laura | I scream beauty

  Wauw wat gaaf om in het echt te zien! Ik ben sowieso gek op alles wat met water te maken heeft dus dit spreekt mij heel erg aan!

  Beantwoorden

 4. Melissa

  Wat een enorme waterfall gaaf om dat te zien en dichtbij te komen zdg

  Beantwoorden

 5. Manon

  Erg bijzonder! Ook leuk dat je zo dichtbij kan komen.

  Beantwoorden

 6. Janneke

  Wat gaaf. Wij hebben in Oostenrijk ook al vele watervallen bewondert. Zwitserland staat hier ook nog op de lijst van: daar moeten we ook een keertje heen. Dan gaan we ook zeker naar deze waterval.

  Beantwoorden

 7. Amy

  Ik vind watervallen ook zo gaaf, vaak zo imposant! Mooi toch, wat de natuur ons allemaal geeft. Wat bijzonder trouwens dat je hier zo dichtbij kunt komen, dat levert een prachtige indruk en mooie plaatjes op!

  Beantwoorden

 8. Janet

  Wow wat ziet dat er gaaf uit zeg, wat een natuurgeweld he… prachtig! Als ik er kom, zou ik ook zeker weten met een bootje dichterbij willen. Mooie foto’s!

  Beantwoorden

 9. Milou

  Wat een mooie foto’s! Dit land staat zeker op mijn lijstje.

  Beantwoorden

 10. Xarifa

  Nee, nog nooit geweest. Maar staat nu erbij op mijn verlanglijstje!

  Beantwoorden

 11. Wendy Schuchmann

  Hier wil ik zeker naartoe! Alweer tien jaar geleden heb ik de Watervallen van Coo bezocht in de Ardennen en dat vond ik heel indrukwekkend. Maar ik word zelfs blij van een fontein, omdat ik houd van krachtig stromend water.

  Beantwoorden

 12. Daphne Lippmann

  Ik ben er al meerdere keren geweest, blijft mooi om te zien!

  Beantwoorden

 13. Nicole Orriëns

  Wauw, wat een natuurgeweld! Ik wist niet dat we zo’n brede waterval hadden in Europa. Hij lijkt me prachtig om te zien!

  Beantwoorden

 14. Manon

  Wauw! Heel mooi stukje natuur. 🙂

  Beantwoorden

 15. Stefaan De Winter

  Nee maar ik vind watervallen altijd heel impressionant en rustgevend tegelijk!

  Beantwoorden

 16. Anne - Ditisanne.nl

  Leuk! Ik ben er 25 jaar geleden als kind geweest en vond hem toen echt geweldig imposant. Drie jaar geleden ben ik er weer geweest en natuurlijk was hij nog steeds imposant maar lang niet zo gigantisch als in mijn herinnering… ? Maar wel een erg mooie waterval inderdaad!

  Beantwoorden

 17. Gabrielle

  Leuk zeg, ik had nog nooit gehoord van de Rheinfall! Zwitserland is sowieso een prachtig land 😉

  Beantwoorden

 18. Skincarebynaomi

  Wauw wat een prachtige locatie. Erg mooi, ik had er nog nooit van gehoord. Ik vind Zwitserland een beetje een vergeten land

  Beantwoorden

 19. Mandy

  Oh wauw! Ik hou van watervallen, deze gaat ook direct op mijn bucketlist. Dit ziet er echt prachtig uit.

  Beantwoorden

 20. Melanie Hoogvliet

  Wauw wat een mega grote waterval! En naast de waterval is de locatie ook gewoon echt prachtig deze gaat op mijn bucketlist!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.