Ophaalbrug Oudeschans

De mooiste plekjes in vestingdorp Oudeschans

Wie denkt dat we in Groningen slechts één vesting hebben, namelijk Bourtange, komt bedrogen uit. Vanwege de nabijheid van de grens met Duitsland was het noordoosten van Groningen een geliefd doelwit en hebben we naast Bourtange ook nog het vestingdorp Oudeschans. Een klein vestingdorp dat ooit is aangelegd tijdens de 80-jarige oorlog in 1593 en een belangrijke rol heeft gespeeld in 1593 en 1594 in de strijd tegen de Spaanse macht. De vesting werd opgeheven in 1814. Sindsdien is er eigenlijk niet zo gek veel veranderd qua structuur van het dorp. Zo is het stratenplan bewaard gebleven en zijn ook de verdedigingswallen en grachten nog duidelijk zichtbaar. Kortom, Oudeschans is absoluut de moeite waard om eens een kijkje te nemen!

Wandelroute over de verdedigingswallen

Hoewel het centrum van Oudeschans niet autovrij is, kun je natuurlijk het beste al lopend het dorp en haar omgeving verkennen. Bij het Vestingmuseum kun je dan ook een routebeschrijving krijgen van de wandelroute over de verdedigingswallen. Op zich heb je deze routebeschrijving niet direct nodig, want de route staat ook middels houten wandelrouteborden duidelijk aangegeven. Alleen is het natuurlijk wel zo fijn om meer informatie te verkrijgen over de verschillende bezienswaardigheden die je tijdens je route passeert.

Deze wandelroute voert je over de oude verdedigingswallen, langs de oude Westerwoldse Aa en door het vestingdorp. De totale route is zo’n 4 km en prima te doen. Het merendeel van de route is trouwens wel onverhard, dus goede wandelschoenen zijn wel een vereiste.

Ontdek de bezienswaardigheden in Oudeschans

– Vestingmuseum

Vestingmuseum Oudeschans

Dit museum dient als vertrekpunt voor je wandelroute, maar is tevens ook een indrukwekkend pand om te zien. In het museum kun je alles te weten komen over de geschiedenis van de vestingwerken in Oost-Groningen en direct over de grens in Duitsland. De openingstijden van het museum zijn enigszins beperkt. Het museum is van woensdag tot en met zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

– De Garnizoenskerk

Garnizoenskerk Oudeschans

Een bijzonder iets en uniek voor heel Nederland is namelijk het Garnizoenskerkje (1626). Niet alleen de kerk is in dit pand gevestigd, maar ook de Pastorie uit de 18e eeuw is in dit pand ondergebracht. Tegenwoordig is de Garnizoenskerk in gebruik als trouwlocatie en vinden er van september tot en met mei op zondagochtend concerten plaats.

– De rode ophaalbrug

Ophaalbrug Oudeschans

Ophaalbrug Oudeschans

Ophaalbrug Oudeschans

Een opvallende verschijning in het landschap rondom de vesting is natuurlijk de rode Ophaalbrug. Deze houten brug over de Westerwoldsche Aa is gebouwd in 1976 en betreft een kopie van een achttiende-eeuwse brug die voorheen in Oudeschans aanwezig was. Middels twee poortdeuren kan de brug worden afgesloten om op die manier in vroegere tijden de vesting af te sluiten.

– De buitenste verdedigingswallen

verdedigingswalleen Oudeschans

De buitenste verdedingswallen geven je niet alleen een unieke kijk op het omringende landschap, maar ook op de vesting zelf. Al lopend herken je duidelijk de verdedigingswallen terwijl je ondertussen kunt genieten van een mooi stukje ongerepte natuur.

– Het Kruydenbastion

Het Kruydenbastion Oudeschans

Elke vesting had natuurlijk een kruithuis waar het kruit werd opgeslagen. Helaas zijn hiervan de sporen niet meer zichtbaar in Oudeschans. Wat over is gebleven is een mooie boomgaard met oude fruitrassen waar je tegenwoordig kunt picknicken.

– Het Dodenbastion

Het Dodenbastion Oudeschans

Halverwege je route kom je langs een oude begraafplaats, oftewel Het Dodenbastion. Het oudste graf dateert van de 18e eeuw en het meest recente stamt uit 2002. De begraafplaats is open voor publiek waardoor je een goed beeld kunt krijgen van de oude grafstenen.

– Het Brandspuithuisje

Het Brandspuithuisje Oudeschans

In vroegere tijden had elk dorp zijn eigen brandweer. Om dit te eren staat de originele antieke brandspuit nog steeds opgesteld in het Brandspuithuisje.

– De oude dorpsput & de oude smederij.

dorpsput Oudeschans

Smederij Oudeschans

Op het dorpsplein in de Voorstraat vind je nog een oude waterput die met een wichelroede is teruggevonden. Tegenover de waterput vind je de oude smederij van Oudeschans. Deze stamt nog uit 1607.

– Het beschermd dorpsgezicht

Oudeschans

Vesting Oudeschans

Door de jaren heen is er natuurlijk wel het nodige veranderd in het dorp, maar wat wel bewaard is gebleven, zijn de authentieke panden in de Voorstraat. Over het algemeen vrij kleine huizen waar je tegenwoordig ateliers vindt of wat nog gewoon bewoond wordt.

Praktische informatie

 • gratis parkeren is mogelijk op het Toeristische Overstappunt even buiten het dorp
 • de historische wandelroute is in totaal 4 km, grotendeels over onverhard terrein, met diverse bankjes onderweg
 • de route is te verkrijgen bij de Vestingmuseum, let wel, deze is slechts geopend van woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur
 • Voor een hapje en een drankje kun je terecht bij De Piekenier op het dorpsplein

Welke vesting heb jij al eens bezocht?

 

14 comments

 1. Lodi

  Wij komen veel te weinig in Groningen, terwijl mijn man hier toch vandaan komt. Mijn ouders zijn wel eens in Bourtange geweest en waren hier erg enthousiast over. Ik vind de foto’s die je hier plaats zo mooi, dat ik deze link sowieso even aan hun doorspeel en denk dat ik er gewoon zelf ook eens hen moet gaan! En wat doet dat zonnetje het mooi op de foto’s!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Wat leuk om te horen dat je mijn artikel door stuurt naar je ouders!

   Beantwoorden

 2. Balou

  En dat allemaal in eigen land, zelf ben ik nog nooit in Groningen geweest..

  Beantwoorden

 3. Yova

  In Oudeschans is zeker indrukwekkend om te zien. Helaas is voor ons te ver. Wij hebben geen auto. Auto kun je overal komen. Ophaalbrug ziet heel mooi uit. Mooie kleur heeft deze brug. Dorpjes ziet daar ook gezellig uit. Prachtig foto’s heb je gemaakt. Deze wandeling is zeker de moeite waard. Fijne week.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Met het openbaar vervoer is het inderdaad niet te doen. Groningen zou dan prima kunnen, maar alles daarbuiten heb je wel een auto nodig.

   Beantwoorden

 4. Janet

  Wat een leuke plek zeg, het ziet er gezellig en pittoresk uit. Het lijkt me een mooie plek om te wandelen, helemaal met het weer wat je erbij had! Mooie foto’s heb je gemaakt.

  Beantwoorden

 5. Maaike | Travelbliss

  Wat een mooie foto’s! Dat heb ik gemist toen ik in Groningen was. Inderdaad alleen naar Bourtange geweest en deze plek helaas gemist 😉

  Beantwoorden

 6. Custodia Chineva

  Groningen heet zeker mooie plekken vooral die groenen voorzieningen zie hier in het zuid niet veel meer van… leuk foto’s .

  Beantwoorden

 7. Amy

  Wat een bijzondere plek zeg, wat een schattige huisjes ook! Mooi stukje historie dat absoluut bewaard dient te worden. Ik kom eigenlijk zelden tot nooit in het noorden van ons land, maar dat is jammer want er is zoveel moois te zien!

  Beantwoorden

 8. An

  Ik ken dit plaatsje niet. Ziet er wel interessant uit!!

  Beantwoorden

 9. Quirina

  Ik had nog niet van deze plek gehoord, maar houdt het zeker in gedachte!!

  Beantwoorden

 10. Lotte

  Het is voor mij lang geleden dat ik in Groningen ben geweest, denk dat ik iets te comfortabel ben in het midden van het land haha. Maar wilde toch ook nog even zeggen dat je fotos prachtig zijn!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dank je! Leuk om te horen!

   Beantwoorden

 11. Xarifa

  Van deze vesting stad heb ik nog niet gehoord! Die is ook heel leuk om te bezoeken

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.