Vesting Bourtange

Provincie Groningen | Vesting Bourtange

Dit jaar heb ik me echt voorgenomen om vaker op ontdekking te gaan in mijn eigen provincie, niet alleen nieuwe dingen maar ook weer terug naar vertrouwde om op die manier uiteindelijk te kunnen concluderen of de slogan “Er gaat niets boven Groningen” ook echt zijn naam eer aan doet of dat mijn vooroordelen toch ergens wel een punt maken.

Onlangs bezochten we op een zondagmiddag de Vesting Bourtange. Deze vesting ligt vlakbij de Duitse grens en is voor ons een half uurtje rijden. Ja, natuurlijk waren we er wel vaker geweest maar dat was alweer een tijdje geleden, hoogste tijd dus voor een hernieuwde kennismaking met deze vesting die nooit werd ingenomen!

De geschiedenis in het kort…

Vesting Bourtange

Willem van Oranje gaf in 1580 opdracht om op een zandrug in het Bourtangermoeras, op de grens met het huidige Duitsland, een fort aan te leggen. In de periode 1593 tot 1851 was Bourtange een belangrijke vesting die uiteindelijk nooit is ingenomen. In 1851 werd de vesting opgegeven en ontstond er een agrarisch dorp. In de Vesting staan nog een aantal gebouwen die nog aan die glorietijd herinneren. De gemeente Vlagtwedde, waar Bourtange onder valt, besloot in de jaren 60 van de vorige eeuw om de vesting te reconstrueren, zo werden wallen opnieuw opgeworpen, grachten werden gegraven en er werden soldatenbarakken gebouwd.

Vesting Bourtange

Momenteel…

Vesting Bourtange

De Vesting is dusdanig leefbaar gemaakt dat er heden ten dage permanent mensen in de Vesting wonen. Ook kunnen toeristen er nu overnachten en zijn er diverse musea waardoor de bezoekers een nog beter beeld krijgen van hoe het er in vroegere tijden aan toe ging in de Vesting. Hierbij heeft het jaar 1742 als uitgangspunt gediend voor de complete verbouwing.

Vesting Bourtange

Het Marktplein…

Vesting Bourtange

Het centrale hart van de Vesting wordt natuurlijk gevormd door het marktplein. Alle toegangsweggetjes leiden je hier vroeg of laat naar toe. Op dit plein vind je diverse winkeltjes en cafeetjes en waan je je zeker terug in vroegere tijden.

Vesting Bourtange

Tijdens het seizoen, meestal vanaf eind maart tot eind september/oktober, vindt er op zondagmiddag een exercitie plaats waarbij wordt gedemonstreerd hoe de soldaten vroeger werden klaargestoomd om ten strijde te trekken. Dit begint meestal zo rond de klok van 3.

Vesting Bourtange

Hierna gaat men richting de dijk waar de kanonnen staan opgesteld en wordt hier nog weer tekst en toelichting gegeven alvorens er ook daadwerkelijk met kruit wordt geschoten!

bourtange fotoblog

Wil je meer weten?

Kijk dan vooral even op de site van Vesting Bourtange.

De toegang tot de Vesting is gratis, maar wil je de diverse musea e.d. bezoeken dan kun je hiervoor een entreekaart kopen bij het Bezoekerscentrum.

14 comments

 1. Daphne | Travelshot.nl

  Ziet er mooi uit! Leuk dat je meer van je eigen provincie gaat bekijken! Sowieso betrap ik mijzelf er soms wel op dat ik weinig van mijn provincie en sowieso van Nederland bekijk. Soms dus echt leuk om een dagje er op uit te gaan in je eigen omgeving 😉 , Nederland heeft genoeg moois!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Wij zijn ook altijd geneigd om dan naar Duitsland te gaan voor een dagje terwijl er dichtbij ook een hoop mooie dingen te zien zijn, dus vandaar dat we het nu ook dichter bij huis zoeken.

   Beantwoorden

 2. ivonne

  Dat ziet er mooi uit, het doet me qua gevoel wel wat denken aan Naarden Vesting. Een goed streven om je eigen provincie wat meer te gaan verkennen, ik zou zeggen kom maar op met die Groningentips!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Naarden lijkt me ook erg mooi, daar wil ik ook zeker nog een keer naar toe. Zal mijn best doen voor meer tips van Groningen!

   Beantwoorden

 3. Mrs. T.

  Ik ben er ooit geweest toen de wallen vol met klaprozen stonden. Zo mooi!

  Beantwoorden

 4. ~ Inge ~

  Wij hebben een keer familiereünie gehad in Bourtange…was erg leuk!

  Beantwoorden

 5. Sabine

  Echt zo mooi zeg! Ik ken de provincie Groningen niet goed. De stad ook niet trouwens. Het dorp ziet er echt zo gezellig uit!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Als je ooit in de buurt bent, dan wil ik je best rondleiden hoor!

   Beantwoorden

 6. Zo simpel is dan geluk

  Ik kende het helemaal niet, maar Groningen is dan ook niet om de hoek. Ik vind het er mooi uitzien!

  Beantwoorden

 7. Morgaine

  Wij zaten in Rolde, 1997, zomer van, met mijn opa en oma, wat niemand wist is dat hij dat najaar ineens zomaar een hersenbloeding zou krijgen en voor altijd maanden later in dec. zou overlijden, daar is Bourtange voor mij aan gekoppeld. Waarom? Omdat die dag, dat mijn opa, oma, moeder en en dochter daar heen gingen onverwacht, zat ik in mijn eentje op de fiets een fietsroute te rijden, mijn dochter kwam terug met twee kaarsen, gemaakt in Bourtange, samen met ‘opa’, ja die kaarsen zijn er nog, die heeft zij dit jaar van mij gekregen om in haar eigen huisje te zetten, het laatste tastbare van mijn opa en mijn dochter samen…..

  Ik ben er dus nog nooit geweest zelf, de rest wel 😉

  X

  Beantwoorden

 8. Flavie

  Mooie foto’s… echt gezellig!

  Beantwoorden

 9. Marcella

  Wat een leuke plek! Hier wil ik graag eens naartoe! Voor mij ook in het kader van ‘mijn provincie leren kennen’.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dan moet je hier zeker eens naar toe gaan! Vooral op zondagmiddag, dan is er zo’n demonstratie. Straks in juni is er ook een middeleeuws feest en natuurlijk niet te vergeten, de kerstmarkt in december. Ook erg leuk en pittoresk.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.