Dolomieten Italië wandelen

Op mijn Bucketlist: Wandelen in de Dolomieten

Enige jaren geleden reden we van Italië terug naar Oostenrijk en kwamen we door de Dolomieten. Helaas hadden we toen geen tijd om het gebied te ontdekken, laat staan om er lekker te gaan wandelen. Toch staat dit zeker weten nog op mijn lijstje. Sowieso hebben de Dolomieten vanwege de magnifieke bergen een enorme aantrekkingskracht op mij.

Ook als wandelgebied staat het natuurlijk hoog aangeschreven. Eerlijkheidshalve moet ik dan wel bekennen dat we bepaald (nog) geen berggeiten zijn maar los daarvan is het een prachtig wandelgebied. We houden het zelf in ieder geval in gedachten voor volgend jaar en dan komen onderstaande tips goed van pas!

Waar liggen de Dolomieten?

Dolomieten highlights

De Dolomieten is een bergketen in het noorden van Italië. Zeer kenmerkend voor deze ketens van bergen zijn de zeer steile rotswanden en pieken. De hoogste top van de Dolomieten is de Marmolada en die is maar liefst 3343 meter hoog! Wie een wandeling gaat maken en onderweg uit wil rusten in één van de houten hutjes kan maar beter een woordenboek meenemen.

Naast dat er natuurlijk Duits en Italiaans gesproken wordt, spreekt men er ook nog het oude Ladinisch! Een van de ‘Reto-Romaanse talen’, dat je het weet ;). De naam komt overigens van het gesteente de ‘dolomiet’, een mineraal dat veelvuldig voorkomt in de bergketen.

Wat moet je regelen om te wandelen in de Dolomieten?

1: Reserveer een slaapplek in de hutten vooraf!

Er zijn behoorlijk wat berghutten in de Dolomieten waar je kunt verblijven tijdens je wandeltocht. Echter, deze hutten hebben maar een beperkt aantal slaapplaatsen. Deze dien je dus vooraf te reserveren. Stippel je route dus goed uit en boek direct de hutten die op je route liggen.

2: Gebruik een wandelkaart met kompas

Gratis internet in heel Europa maar niet altijd toegankelijk. In de bergen kan het zomaar zijn dat je 2 uur lang geen internet hebt en ook telefonisch niet bereikbaar bent. Zorg altijd voor een kaart in je rugzak in combinatie met een Kompas. TIP: Zet elk half uur een stip zodat je goed weet waar je bent gebleven op je route.

Dolomieten Italië wandelen

3: Bekijk in welk gebied je wilt gaan lopen

Wie een foto / ansichtkaart koopt van de Dolomieten ziet daar veelvuldig de hoge rotspieken die het gebied rijk is. Dit is waarschijnlijk een foto gemaakt van de ‘Drei Zinnen’. Andere leuke gebergtes in het gebied zijn de Ortleralpen en de Rosengarten. Dit zijn gebieden waar vele wandelaars naar toe trekken.

Dolomieten Italië wandelen

4: Je voorbereiding start thuis

Je kunt via vele manieren afreizen naar het gebied maar voor wie met het vliegtuig afreist naar de Dolomieten vliegt veelal op Innsbruck. Vanuit Nederland heb je de keuze uit Schiphol, Eindhoven en Rotterdam. Via Vliegen en Parkeren kun je gemakkelijk een parkeerplek reserveren bij het vliegveld en daarmee bespaar je flink op de kosten! Een Parking Eindhoven Airport reserveren op loopafstand is ook mogelijk op de site! Erg gemakkelijk, dan heb je de warming up namelijk al gehad!

Ben jij al eens in de Dolomieten geweest en heb je nog tips?

Bron afgebeelde foto’s: Pixabay
Dit artikel betreft een gastblog van Vliegenenparkeren.nl

22 comments

 1. Debbythechocoholic

  Ik had om eerlijk te zijn nog nooit van de Dolomieten gehoord, maar wat lijkt het me een prachtige wandelroute! Hier zou ik zeker een ‘Stop Drop Yoga’ doen haha ?
  Handige tips trouwens, vooral die met om de 30 min. het puntje op de kaart zetten.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Voor Yoga is het ook vast erg geschikt! Je bent er absoluut één met de natuur en komt er helemaal tot rust. Ideaal voor een sessie yoga lijkt mij!

   Beantwoorden

 2. Marlies

  Ik heb er nog nooit van gehoord. Het klinkt prachtig en zo zien de foto’s er ook uit. Lijkt me een prima plek om uit te rusten en mooie wandelingen te maken.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Wij zijn er toen alleen met de auto door heen gereden maar het is echt een prachtig gebied, niet alleen om te wandelen maar ook hele charmante dorpjes waar het prima vertoeven is.

   Beantwoorden

 3. Patricia

  Nee, ben er nog nooit geweest, maar het ziet er prachtig uit 🙂 Heb vroeger altijd wel een keer een lange wandelvakantie willen maken, maar vanwege artrose in mijn teen gaat dat hem helaas niet worden.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Een korte wandeling lukt ook niet meer dan? Dat is echt wel balen.

   Beantwoorden

 4. Lynn

  Wauw! Wat ziet het er daar prachtig uit zeg!
  Die komt ook op mijn bucketlist ?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Leuk! Het is echt een aanrader om daar eens naar toe te gaan!

   Beantwoorden

 5. Hanneke

  Deze komt zéker ook op mijn bucketlist! Lijkt me echt een fantastische plek!

  Beantwoorden

 6. Suzanna

  Ik ben nog nooit bij de Dolomieten geweest en ik weet dat als ik ooit zou gaan, dat ik dan iemand mee moet nemen die een kaart of kompas kan lezen. Ik verdwaal al in de IKEA.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Haha… zo erg is het gelukkig bij mij nog niet maar een goede kompas heb ik zeker ook wel nodig hoor!

   Beantwoorden

 7. Kristof

  Wow! Prachtige foto’s hoor. Zou ik best ook wel eens een keer willen gaan wandelen!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Helaas zijn de onderste twee foto’s niet van mijn eigen hand maar van Pixabay, een site waar je gratis dit soort prachtige foto’s kunt downloaden.

   Beantwoorden

 8. Debby

  Heel fijne blog. Ik heb er zeer goede tips uitgehaald. Super merci!

  Beantwoorden

 9. Sabine

  Ben er nog nooit geweest, maar lijkt me ook zo een waanzinnig toffe plek!!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Mij ook, wil er echt meer van zien.

   Beantwoorden

 10. Jessica

  Ik ben er nog nooit geweest maar wat ziet het er prachtig uit! Ik ben benieuwd wanneer dit werkelijkheid gaat worden voor je.

  Beantwoorden

 11. Florentine

  Gaaf, het lijkt me er prachtig! Ik begrijp je wens helemaal. Afgelopen zomer was ik onderweg naar Italië met de auto en toen reed ik door de Zwitserse bergen; ik vond het daar zo mooi! Echt betoverend. Ik heb dat op mijn ‘bucketlist’ staan nu. Ik wil daar heel graag ooit eens naartoe, om te wandelen en te genieten van het mooie uitzicht. <3
  Leuk artikel heb je geschreven! Liefs Florentine

  Beantwoorden

 12. Marcella

  Wandelen bij de Drei Zinnen was zo ongelofelijk gaaf joh!

  Beantwoorden

 13. Leen

  Mijn ouders zijn grote Dolomieten-fans en gaan er ook komende zomer weer heen. Je hoeft niet per se in hutten te overnachten, huur een leuk huisje/appartementje of hotelletje en maak van daaruit mooie dagtochten. De bergen zijn er alleszins een pak woester en hoger dan in Oostenrijk!
  Wij gingen vorige zomer naar Noord-Italië, oftwel Zuid-Tirol, dat lag nog net naast de Dolomieten maar ook daar waren de bergen ruw, woest – we logeerden met zicht op de Ortler – en de keuken nog heerlijk Oostenrijks (schnitzel, kaiserschmarren, apfelstrudel) met Italiaans (pizza, pasta) dus het beste van twee werelden 🙂 De mooiste vakantie die ik al heb gehad in de Alpen… en lord knows dat ik er al heel wat gedaan heb.
  Wat je ook doet, als je wil gaan wandelen in de bergen, zorg dan voor een degelijke training vooraf, want niet overal zijn kabelbaantjes en liftjes, of toch niet tot aan de mooiste plekjes. Je zal baat hebben bij een goede conditie hoog in de bergen en eens zo hard kunnen genieten 🙂

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dat gaan we zeker ook wel doen hoor. Onze conditie is redelijk maar voor dat soort wandelingen moeten we wel even wat meer doen.

   Beantwoorden

 14. vakantie

  Dat lijkt me echt zo’n prachtig wandelgebied!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.