wintersport tips

5 tips om zorgeloos op wintersport te gaan

Voor veel mensen staat de winter gelijk aan wintersport en reist men massaal weer af naar landen als Oostenrijk en Frankrijk voor een weekje sneeuwplezier. Als je een ervaren wintersportreiziger bent, dan weet je natuurlijk waar je aan moet denken. Maar voor degenen die nog nooit op wintersport zijn geweest maar dat wel overwegen, heb ik hier alvast een paar handige tips voor je!

1. Zorg voor goede kleding en schoeisel

Wintersport betekent heus niet dat je dat mooie zwarte jurkje thuis moet laten maar vergeet niet dat je toch echt staat te kleumen als je niet warm genoeg gekleed bent. Het belangrijkste is dus ook dat je zorgt voor goede warme winterkleding.

Natuurlijk kun je niet zonder een goede winterjas maar vergeet ook je onderkleding niet. Een skipully is dan ook echt geen overbodige luxe en bij Outdoorsupply heb je op dat gebied een uitgebreide keuze. En vergeet niet, zo’n skipully is ook onder de huidige winterse omstandigheden hier in Nederland heerlijk om te dragen! Het zorgt er in ieder geval voor dat je tegen de kou bestand bent en lekker warm blijft.

Datzelfde geldt natuurlijk voor je voeten. Snowboots verdienen dan ook echt een plekje in je koffer. Tegenwoordig vind je ze in allerlei kleuren en zien ze er ook nog eens ontzettend stoer uit. Zelf heb ik deze paarse snowboots waarmee ik heerlijk door de sneeuw kan stampen!

snowboots Outdoorsuplly wintersport

2. Sluit een reisverzekering inclusief wintersportdekking af

Ik werk zelf op een assurantiekantoor en krijg dus regelmatig de vraag voorgeschoteld ‘mijn ziektekostenverzekering dekt toch alles?’. Nou, niet dus. Als je op de piste gewond raakt en je moet vervolgens met een helikopter naar een ziekenhuis worden vervoerd of je moet met een gipsvlucht naar huis dan krijg je te maken met flinke kostenposten die niet standaard zijn gedekt.

Voor dit soort onvoorziene kosten kun je een speciale wintersportdekking bij je reisverzekering afsluiten. Met deze dekking ben je verzekerd voor medische en buitengewone kosten in verband met redding, opsporing of repatriëring mocht jou op wintersport iets overkomen. Daarnaast is schade aan of diefstal van je sportuitrusting meestal meeverzekerd.

Harz Torfhaus

Beperk je je alleen tot langlaufen? Dan is het vaak niet nodig om de rubriek Wintersport mee te verzekeren. Voor de zekerheid kun je het beste je polisvoorwaarden hiervoor even nakijken of informeren bij je verzekeraar.

Ben je juist super avontuurlijk aangelegd en ga je off piste skiën hou er dan rekening mee dat dit niet onder de dekking van je polis valt. Ook snowboarden wordt vaak uitgesloten. Kortom, informeer voor vertrek altijd even of je goed genoeg verzekerd bent zodat je daarna zorgeloos op vakantie kunt gaan!

3. Winterbanden en sneeuwkettingen

Misschien overbodig te zeggen maar in de ons omringende landen zoals Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden verplicht. Datzelfde geldt voor sneeuwkettingen. Zorg er dus ook voor dat je auto net als jezelf goed voorbereid is op zo’n reis.

4. Rij overdag zodat je het uitgerust bent

Kies je ervoor om met eigen auto richting de Alpenlanden te gaan, probeer dan zo vroeg mogelijk in de ochtend te vertrekken. Hou er daarnaast rekening mee dat het vooral in het wintersportseizoen op zaterdag erg druk is op de weg. Eenmaal de grens met Oostenrijk gepasseerd, ben je er vervolgens nog niet. Dan begint de reis pas echt, want dan moet je nog onder winterse omstandigheden diverse bergpassen en slingerwegen over.

Grossglockner Oostenrijk reisweetjes

Hou er daarnaast rekening mee dat je dan misschien maar hooguit 30 km per uur meer kan rijden vanwege hevige sneeuwval en dat betekent dat je na een lange autorit nog een bar tochtje naar je eindbestemming voor de boeg kan hebben. Zorg dan ook voor voldoende rust in de dagen voor vertrek!

5. Werk voor je wintersport al aan je conditie

Ik hoor je al denken ‘ik krijg meer dan genoeg beweging tijdens mijn wintersportvakantie’. Ja dat klopt maar als je van nature niet zo sportief bent, dan zul je na de eerste dag al te maken krijgen met spierpijn waar je de rest van je vakantie nog ‘lol’ van hebt. Zonde natuurlijk, dan kun je beter ruim voor vertrek thuis al wat oefeningen doen en wat vaker de trap nemen zodat je in ieder geval over een goede conditie beschikt en dat ook je beenspieren goed getraind zijn!

Ben jij een wintersportliefhebber of niet?

Dit artikel bevat gesponsorde artikelen. Ik deel echter niets waar ik niet achter sta.

15 comments

 1. Mrs. T.

  Ik ben echt zo niet van de wintersport. Ik heb al een hekel aan die sneeuw hier. Of een hekel is ook wat overdreven, maar ik vind het zo’n gedoe met het verkeer en zo.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Hier vind ik er ook niks aan hoor, teveel overlast van.

   Beantwoorden

 2. Morgaine

  Geen idee, toen ik nog klein was wilde ik altijd naar Oostenrijk, maar dan niet om te skiËn, maar van die arre slee tochten te gaan maken, dat leek mij zooooooooo romantisch! Nu… uhhhhh

  Ik vind het ook grappig dat juist jij hierover schrijft, gezien ik weet dat je sneeuw haat, hahaha

  X

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Klopt helemaal! Alleen wil ik toch nog eens naar Oostenrijk in de winter. Alleen voor het plaatje hoor, niet om te skiën. Thuis hoef ik die sneeuw echt niet.

   Beantwoorden

 3. Fleur Noot

  Goede tips! Zelf ben ik nog nooit op wintersportvakantie geweest, maar dat lijkt mij zeker eens leuk.

  Beantwoorden

 4. Sabine

  Ben 3 keer op wintersport geweest. Vooral wandelen door de bergen vind ik leuk. Skiën en snowboarden hoeft van mij niet zo, al zou ik het nog wel een keer doen als het er van komt.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Skiën of snowboarden zie ik mijzelf ook niet doen hoor. Wandelen, langlaufen en dan onderweg veel foto’s maken!

   Beantwoorden

 5. Kool Family

  Ik ben absoluut geen wintersportliefhebber, maar mijn man vraagt al jaren om eens op wintersport te gaan, dus ik vrees dat ik binnenkort wel eens zal moeten toegeven… super tips!

  Beantwoorden

 6. Melissa krijns

  Brrr echt niks voor mij veelste koud. Vriend vind het wel heerlijk maar geef mij de zon maar

  Beantwoorden

 7. Santucia

  Handige tips! Ik ben zelf meer van de zonvakanties maar heel misschien dat ik nog wel eens een poging tot skiles in oosterijk waag ?

  Beantwoorden

 8. Me over ME travel

  Lang geleden dat ik in de sneeuw heb gestaan. Tegenwoordig sandboard ik van de zandduinen in de Arabische woestijn af…

  Beantwoorden

 9. Nicole Orriëns

  Goede kleding is inderdaad een must denk ik. Want als je de hele dag loopt te bibberen is het niet fijn.

  Beantwoorden

 10. Cynthia

  Ik heb één keer geskied en toen kwam ik van top tot teen gekneusd terug. Sindsdien is wintersport zeg maar niet helemaal mijn ding. ?
  Maar vrienden van me gaan wel binnenkort. Wie weet hebben ze wat aan je tips! Ik zal het linkje doorgeven.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ben benieuwd wat ze ervan vinden!

   Beantwoorden

 11. Debbythechocoholic

  Handige tips die ik kan meegeven wanneer mijn vriend op skivakantie gaat. Ikzelf ben écht geen fan van wintersporten of -vakanties.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.