Wandelen Leinwijk Kropswolde

5x Waarom wandelen zo ontzettend fijn is

Wandelen is voor mij dé manier om te ontspannen en het hoofd na een drukke werkweek weer leeg te krijgen. Ook in het coronatijdperk ga ik nog steeds aan de wandel. Simpelweg omdat beweging voor mij, als iemand met overgewicht, belangrijk is, maar ook omdat het goed is voor mijn geestelijke gezondheid. Dat laatste is zeker nu ook enorm van belang. Vandaar dat ik op mijn vrije dagen er zoveel mogelijk probeer op uit te trekken, al is het maar een uurtje.

Maar waarom vind ik wandelen zo ontzettend fijn?

Wandelen betekent ontspanning

Natuurgebied Leinwijk Kropswolde wandelen maart

Vroeger had ik niet veel op met wandelen en zag ik het vooral als een noodzakelijke kwaad. Een paar jaar geleden veranderde dat en sindsdien ga ik regelmatig in het weekend ergens aan de wandel. Meestal is dat in mijn eigen provincie (Groningen), maar soms ook weleens bij de buren in Drenthe.

Voor mij is het, naast een dagje welness, dé manier om te ontspannen. De combinatie van lekker buiten zijn, genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft en het gevoel te hebben dat je gezond bezig bent, is voor mij ideaal. Meestal wandel ik samen met mijn vriend, maar ook mijn moeder is regelmatig van de partij. Het liefst combineer ik het met een terrasje, maar dat zit er voorlopig eventjes niet in. Jammer, maar het is even niet anders. Ik ben allang blij dat we nog gewoon naar buiten kunnen.

Wandelen is gratis sporten

Wandelen Leinwijk Kropswolde

Natuurlijk zou ik naar een sportschool kunnen gaan om mijn portie beweging te krijgen. Iets wat ik ook jaren heb gedaan tot ik op een gegeven moment besefte dat ik vooral een sponsor was geworden in plaats van een actief lid. Het probleem zat hem niet zozeer in het feit dat ik het sporten niet leuk meer vond, maar wel dat ik het miste om buiten te zijn. Vanaf dat moment ben ik juist meer gaan wandelen en kon ik niet alleen geld besparen, maar ook een aantal zaken combineren. Zoals bewegen, het buiten zijn en het maken van foto’s.

Drie vliegen in één klap en dat allemaal gratis. Dus wil je toch bewegen, maar vind je een sportschool te duur, ga dan lekker wandelen!

Op ontdekking gaan in de natuur

Het Overbos Slochteren

tulpenveld 't Waar Groningen

Ik vind de natuur eigenlijk op haar mooist in de herfst als de bladeren zijn verkleurd of als je door een complete bladerendek kunt stampen. Ook het spotten van paddenstoelen is een zeer geliefde tijdverdrijf, maar ook de lente vind ik altijd een prachtig seizoen.

Als alles weer tot bloei komt, alles weer groen wordt, het niet meer kaal is, er overal bloemen groeien. Wat dat betreft kan ik me echt enorm verheugen op het tulpenseizoen. Zeker nu ons bezoek aan De Keukenhof helaas niet door kan gaan, verheug ik me nu helemaal op het spotten van tulpenvelden in Groningen of Drenthe. In de afgelopen jaren ben ik hierin altijd nog aardig goed geslaagd en meestal waren er hooguit een handje vol andere mensen op dat moment ter plaatse, dus dat komt straks ongetwijfeld goed.

Het is ook gezellig

Natuurlijk wandel ik ook regelmatig alleen, maar het gezelligst is natuurlijk om er samen op uit te trekken. Zoals gezegd meestal met mijn vriend, soms met mijn moeder, maar ook weleens met een vriendin of mijn nichtje. In alle gevallen is het ook dé manier om gezellig bij te kletsen. Tenslotte kun je onderweg weinig anders doen en ontstaan er vaak hele gesprekken waarbij van alles aan bod kan komen.

Wandelen betekent in gezelschap ook vaak dat we ergens op een terrasje neerploffen. Voor nu kan dat even niet, maar dat betekent natuurlijk niet dat we niet onze eigen proviand mee kunnen nemen en onderweg een soort van picknick kunnen houden.

Ideaal te combineren met het maken van foto’s

Alicante wandelen

Alicante Costa Blanca El Barrio de Sante Cruz

Wie met mij op wandelen gaat, weet dat je soms even moet wachten. Het is heus niet zo dat ik een uur bezig ben om die ene boom of paddenstoel of bloem vast te leggen, maar het kan prima gebeuren dat ik ergens ben achtergebleven. Nieuwsgierig als ik ben, duik ik regelmatig een steegje in om te zien wat er daarachter valt te ontdekken, want wandelen betekent niet alleen wandelen in de natuur, maar ook zeker een wandeling in een mooie stad.

Tijdens onze vakantie in Spanje wilde ik daarom ook maar al te graag naar Alicante, niet zozeer om de stad van binnen en buiten te leren kennen, maar vanwege het volksbuurtje El Barrio de Santa Cruz. Heerlijk om daar op mijn dooie gemak door heen te slenteren en telkens weer wat nieuws te ontdekken.

Wandel jij graag? En zo ja, waar?

14 comments

 1. Saskia

  Ja ik wandel zeker graag. Dat deed ik al, maar nu helemaal samen met Noa. Heerlijk! Ik wandel vaak hier in de buurt, lekker in de polder en we hebben veel groen en parken naast de deur.

  Beantwoorden

 2. Falderie

  ik ben absoluut geen wandelaar. ik wandel eigenlijk enkel als het functioneel is. (naar dat restaurantje of dat café…:-)) fijn dat jij er zo van kan genieten.

  Beantwoorden

 3. Lizette

  Leuk artikel Wanda! Ik vind wandelen ook fijn. Als ontspanning en om erop ui te trekken en mooie plekken te zien. Soms vind ik ook de uitdaging juist fijn, een flinke klim bijvoorbeeld.

  Beantwoorden

 4. rachel

  ik vind het heerlijk wandelen alleen mag en kan ik niet te lang aan de wandel maar als ik ga dan geniet ik er extra van en dan het liefst op het strand

  Beantwoorden

 5. Lodi

  Ik wandel heel graag, het liefste in de bergen, maar dat kan alleen in de zomervakantie. Hier bij ons in het dorp heb je een leuke wandeling door de weilanden, die lopen we vaak in het weekend, maar ook ga ik graag naar het bos. En dan vooral bij de Lage Vuursche. Het is ontspannend en wat je zegt, gratis sporten.

  Beantwoorden

 6. Felice Veenman

  ik wandel heel graag en veel, bijna dagelijks. 15 jaar lang had ik een hond, en zo ben ik min of meer verslaafd geraakt aan wandelen

  Beantwoorden

 7. Ilona Wielinga

  Ik sluit me hier volledig bij aan. Lekker de gedachten laten gaan en nieuwe plekken ontdekken. Genieten van de manier waarop de zon tussen het riet door schijnt of de vogeltjes fluiten.

  Beantwoorden

 8. Mrs. T.

  Heel graag. Op dit moment elke dag, is Corona toch nog ergens goed voor. Vaak gewoon in het buitengebied hier, soms ergens anders (route zet ik dan via knooppunten in elkaar).

  Beantwoorden

 9. Kimberly

  Wat een prachtige foto’s zeg! Ik heb het er net ook eventjes van genomen!

  Beantwoorden

 10. Jasmina

  Ik vond het altijd heerlijk om te wandelen en na dit corona gebeuren moet ik het ook zeker weer op gaan pakken.

  Beantwoorden

 11. Kristof

  Een wandeling heb ik altijd fijn gevonden en nu dat je je bijna niet meer mag verplaatsen is een wandeling nog meer genieten. Ik wandel eens door het dorp naar straten waar ik niet eerder ben geweest. Gewoon ontspannen en genieten.

  Beantwoorden

 12. Caroline

  Ja ik wandel ook heel graag. En dan onderweg mooie foto’s maken maakt het nog leuker vind ik.

  Beantwoorden

 13. Skyblog

  Wij wandelen ook graag. Vooral tussen de straatje en natuur te genieten. Onderweg dan mooie foto’s maken. Wat is daar mooie gebied om te wandelen. Vakantie zie verlopig niet in. Het gaat langer duren. Heel triest. Alicante is daar ook heel mooi. Zijn wij ook keertje geweest. Ik kreeg toen aanval. Ik was doodziek. Moest taxi terug rijden naar vakantie adres. Later op de dag ging het beter.

  Beantwoorden

 14. Janet

  Ik vind wandelen ook erg fijn en leuk om te doen. Ik kan helaas al ongeveer zeven maanden niet meer normaal wandelen i.v.m. een blessure aan mijn heup. Ik hoop dat het snel overgaat, maar zonder fysio schiet het ook weer niet op haha.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.