witte brug Borgerswold Veendam

Genieten van het voorjaar in Borgerswold

Amper twee weken geleden kwamen we terug uit Spanje en ging ik ervan uit dat we snel van het voorjaar konden gaan genieten. Deels klopt dat ook, want het voorjaar laat zich inderdaad voorzichtig zien, maar mijn hoofd loopt momenteel over met alle vragen en onzekerheden rondom het coronavirus. Wat mag nog wel en wat mag niet? Wat is verstandig en wanneer volgen er weer nieuwe maatregelen? Er is veel onzekerheid, maar vooralsnog mogen we nog gewoon naar buiten. Dat betekent dat ik in ieder geval zo veel mogelijk in mijn vrije tijd aan de wandel ga. Frisse lucht opsnuiven, genieten van de zon, genieten van de ontluikende natuur én vooral proberen om gezond te blijven door te bewegen!

Natuurpark Borgerswold

voorjaar Borgerswold Veendam

Gelukkig ben ik omringd door een tweetal natuurgebieden in mijn directe omgeving, ten eerste natuurlijk mijn favoriete natuurgebied De Heemtuin in Muntendam en ten tweede natuurpark Borgerswold in Veendam. In laatstgenoemde park kom ik trouwens niet zo vaak, terwijl het toch zo dicht bij is.

Het park is weliswaar een natuurpark, maar het is niet uitsluitend een wandelgebied. Zo kun je er ook fietsen, mountainbiken, paardrijden en is er een zwemvijver met strandje. Ook een camperplaats maakt onderdeel van dit park, net als een kinderboerderij en diverse moestuintjes. Misschien dat het daarom voor mij vaak te druk is en ik er niet echt mijn rust kan vinden. Afgelopen maandag besloot ik toch weer eens die kant op te gaan, gewoon mijn rondje lopen, wat foto’s nemen en kijken wat ik zoal tegen zou komen.

Verschillende bruggetjes in Borgerswold

Borgerswold Veendam voorjaar

witte brug Borgerswold Veendam

Wat ik in ieder geval leuk vind aan het park zijn de vele witte bruggetjes die her en der door het park de verschillende delen met elkaar verbinden. Ooit stonden deze witte bruggen langs de vele kanalen die Veendam rijk was, maar nadat een deel van het kanaal werd gedempt, zijn de bruggen verplaatst naar Borgerswold.

Hoewel de eerste brug die ik tegenkom, gewoon een standaard houten brug is, is het voor mij altijd wel een vast fotomomentje. Herkenbaar? Ik heb inmiddels tig foto’s van dit bruggetje dat eigenlijk niet eens zo heel bijzonder is, maar toch triggert het mij iedere keer weer.

Doorkijkjes in Borgerswold

Natuurpark Borgerswold

Terwijl ik mijn ronde vervolg, kom ik diverse mensen tegen. Al dan niet met kinderen en/of honden. Op deze maandag, de eerste dag waarop de scholen zijn gesloten, trekken blijkbaar veel ouders erop uit met hun kroost. Ik ben ondertussen op weg naar één van mijn favoriete doorkijkjes, maar word een klein beetje teleurgesteld als ik de plek nader.

Er is namelijk flink gesnoeid waardoor het er toch wat anders uitziet dan normaal. Jammer, maar ondanks dat maak ik ook hier weer de nodige foto’s.

De zwemvijver met strand

zwemvijver Borgerswold

Het gedeelte van het park waar het meestal behoorlijk druk is, zeker met mooi weer is het een geliefde hangplek voor de jeugd. Al was het alleen al vanwege de waterskibaan die er nu troosteloos bij ligt. Ook nu tref ik hier de meeste mensen, vaak zittend op één van de bankjes en lekker genieten van het zonnetje. Kinderen rennen wat heen en weer, maar wat vooral opvalt is dat er geen groepen bij elkaar zitten. Blijkbaar is iedereen zich goed bewust van de risico’s.

Borgerswoldhoeve

Ik loop door terwijl ik ondertussen nog wel ergens hoop op een leeg bankje zodat ook ik even van het zonnetje kan gaan genieten. Helaas zit dat er niet in, want alle bankjes zijn bezet, dus loop ik door richting de parkeerplaats. Op het laatste moment besluit ik nog even een zijweggetje in te slaan en maak ik nog een foto van de Borgerswoldhoeve waar je normaal terecht kunt voor een lunch of een zondagse brunch.

En ja, dan ben ik inmiddels terug bij de parkeerplaats. Al met al heb ik dan zo’n vier kilometer gelopen. Mijn hoofd is weer leeg en ik voel me weer uitgerust en klaar voor een nieuwe werkweek.

Wat is jouw manier om te ontspannen?

17 comments

 1. Lodi

  Toch ook een stukje wandelen of mijn haakwerkje pakken en gaan haken. Mijn man heeft hier altijd in de buurt gewoond, maar we zijn er veel te weinig geweest, ik heb ooit nog een bruiloft hier gehad van een vriendin, ik weet hoe mooi het is en de volgende keer moeten we hier gewoon echt eens gaan wandelen. Bedankt voor de tip.

  Beantwoorden

 2. Ilona Wielinga

  Mooie plaatjes, heerlijke omgeving zo te zien!

  Beantwoorden

 3. Felice Veenman

  ik wandel ook heel graag, helaas is de omgevind in het dorp waar ik woon niet heel inspirerend, en bij lange na niet zo mooi als Borgerswold…maar wie goed kijkt, ziet altijd wel wat moois

  Beantwoorden

 4. Joyce - SomedayTodayNL

  Heerlijk om zo’n natuurgebied in de buurt te hebben! Wij gaan vanmiddag even lekker naar het bos. Genieten nu het nog kan!

  Beantwoorden

 5. Krystle/Batboy

  Wat een mooie omgeving! Ik vind wandelen ook fijn en ontspannend. Lekker je gedachten op nul en genieten van de omgeving

  Beantwoorden

 6. Nicole Orriëns

  Heerlijk naar buiten! Dat kan gelukkig nog steeds. En het is nog goed voor de gezondheid ook.

  Beantwoorden

 7. Amina

  Ik had (morgen een week) een flinke verkoudheid en griepverschijnselen en kortademigheid te pakken, maar het gaat nu de goede kant op. Maar ik mis het naar buiten gaan zo verschrikkelijk. Ik hou ook van wandelen, vooral in het bos of langs het strand. Hopelijk kan dat snel weer xxx

  Beantwoorden

 8. Georgina Lifestyle

  Wat een mooie omgeving. Het water is mijn favoriet, denk ik! Heerlijk hè om te wandelen? Ik houd hier ook heel erg van. Gezellig wandelen en lekker kletsen.

  Beantwoorden

 9. Skyblog

  Wat heerlijk dat je wezen gaan wandelen geweest. Prachtig natuur omheen. Mooie foto’s geworden.
  Jammer dat wij geen auto hebt. Da zou wij in de natuur willen wandelen. Met trein vermeid zich. Omdat corona gaande is. Bah….. Vakantie is daardoor verpest. Keukenhof staat ook op de slot.

  Beantwoorden

 10. Cynthia

  Schilderen, lezen, tekenen en schrijven ontspant me

  Beantwoorden

 11. corrina

  Met plezier gelezen, een mooi plekje om eens te bezoeken. k zoek me ontspanning aan de freubel tafel. En kreeg deze week een leuke speciale opdracht om een grote kaart te maken.

  Beantwoorden

 12. Rory

  Zucht. Ik zou dat ook graag willen maar eerlijk gezegd durf ik het niet aan. Binnen blijven (hashtags #ikblijfthuis en #staythefuckhome) neem ik – misschien – te letterlijk. Ik ga alleen maar in de tuin met ons dochtertje. Mijn man gaat wel nog naar de supermarkt, maar alleen voor de hoognodige spullen. We snakken allemaal naar wandelen en naar buiten gaan (hij nog meer dan ik). Maar ik vind dat we geen risico moeten lopen, voor onszelf niet maar ook voor anderen. Ik zie en hoor online namelijk wel van groepjes mensen die in het bos lopen of kinderen die met elkaar spelen. En dan durf ik al niet meer… Erg rigide, I know. Maar het is zoals ik mij nu voel.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Snap ik hoor, ik kom ook weinig buiten, alleen maandag nog gelopen, maar daarna alleen thuis en verder niet.

   Beantwoorden

 13. Manon

  Dat is zeker een mooi wandelplek! Merk je dat er afgelopen weekend ontelbaar meer mensen waren?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Afgelopen weekend weet ik, maar die maandag, de eerste dag waarop scholen dicht waren, was het denk ik wel wat drukker dan anders op een maandag, maar niet mega druk.

   Beantwoorden

 14. Henk

  Ik waardeer de directe omgeving nu veel meer als ik even tussen het thuiswerken door een rondje om loop

  Beantwoorden

 15. Jasmijn Bult

  Wat heerlijk dat je twee parken zo dicht bij huis hebt! Dat moet echt genieten zijn.
  Gelukkig mag je op dit moment nog wel buiten lopen, natuurlijk wel heel anders dan normaal.
  Maar een frisse neus halen in de lente lucht kan ons alleen maar helpen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.