Groninger Forum Groningen

Project Nederland: Mijn wishlist wordt alleen maar langer

Ook dit jaar staat weer in het teken van Project Nederland. Oftewel, meer op ontdekking in eigen land. Op zich zou dat geen probleem moeten zijn. Tenslotte zijn we door corona aan Nederland gebonden. Toch heb ik vorig jaar maar heel weinig van Nederland gezien. We bleven vooral dicht bij huis, dus in de provincie Groningen met uitstapjes naar Drenthe. Alleen een weekendje Haaksbergen hebben we nog gedaan. Dus ja, in plaats van afstrepen is mijn lijstje alleen maar wat langer geworden. Benieuwd naar wat er zoal op deze lijst staat?

Steden

haven Blijkzijl Overijssel

Steeds vaker mijd ik de grote steden en gaat mijn voorkeur uit naar de kleinere steden. Ook in het buitenland slenter ik liever op mijn gemak door een knus klein stadje dan door een wereldstad.

Vorig jaar juli plaatste ik onderstaande lijst met steden die ik graag zou willen bezoeken.

 • Delft
 • Haarlem
 • Leiden
 • Blokzijl (2019, zie foto hierboven)
 • Enkhuizen
 • Elburg
 • Den Haag
 • Zierikzee
 • Kampen
 • Hattem
 • Zutphen
 • Veere
 • Appingedam (2019)
 • Utrecht
 • Niehove

Afgelopen jaar is het er helaas niet van gekomen. Zelfs Niehove, door Elsevier in 2019 uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland, is niet gelukt. Best triest eigenlijk, want dat is nog wel een dorpje in mijn eigen provincie. Helaas heb ik hiervan in 2020 niks kunnen afstrepen. Sterker nog, het lijstje is alleen maar uitgebreid.

 • Maastricht (dankzij Flikken Maastricht)
 • Doesburg
 • Bronkhorst
 • Monnickendam
 • Oudewater
 • Naarden
 • Heusden
 • Middelburg

Natuurgebieden in Nederland

vennetjes natuurgebied Appelbergen Glimmen

Wandelen in de natuur is inmiddels uitgegroeid tot één van mijn favoriete bezigheden. Als het weer het toelaat, dan trek ik er graag op uit. Toch betrapte ik mijzelf er onlangs op dat ik vaak terugkeer naar bekende gebieden. Grotendeels ook veroorzaakt door corona en de wetenschap dat deze gebieden over het algemeen rustig zijn. Toch hoop ik dit jaar wat vaker in eigen land ergens anders te gaan wandelen. Dat zal dan grotendeels in mijn eigen provincie zijn, maar ook Drenthe en zeker Friesland hebben nog genoeg voor ons in petto.

Onderstaande lijstje plaatste ik in juli vorig jaar. En ja, hier heb ik dus wel het nodige van kunnen afstrepen in 2020.

 • Nationaal Park Lauwersmeer (Groningen) (2019)
 • natuurgebied ‘t Roegwold (Groningen) (2020)
 • natuurgebied De Onlanden (Groningen)
 • Nationaal Park Drentsche Aa (Drenthe) (2020)
 • Nationaal Park De Alde Feanen (Friesland)
 • Nationaal Park Dwingelderveld (Drenthe)
 • De Posbank op de Veluwe
 • Balloërveld (Drenthe) (2019)
 • Natuurgebied Appelbergen (Groningen) (2019, zie foto hierboven van 2020)
 • Noordlaarderbos (Drenthe)
 • Natuurgebied Tusschenwater (Drenthe)
 • Nationaal Het Drents Friese Wold (Drenthe)
 • Nationaal Park Het Witte Veen (Overijssel) (2020

Maar ook dit lijstje is inmiddels uitgebreid.

 • Regio Westerwolde (Groningen)
 • Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug
 • Het Waddengebied (Ameland, Schiermonnikoog en Texel hebben we al eens bezocht, maar dankzij Het Perfecte Plaatje staat nu ook Vlieland op mijn lijstje)

Musea in Nederland

De winterperiode is voor ons meestal de tijd van het jaar om naar een museum te gaan. Helaas zit dat er voor nu niet in. Ook van dit lijstje heb ik nog niks weer kunnen afstrepen. Maar, het lijstje is ook nog niet gegroeid. Mijn bedoeling was eigenlijk om een Museumjaarkaart te kopen, maar dat is er nog niet van gekomen.

 • Het Drents museum in Assen
 • Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen
 • Panorama Mesdag in Den Haag
 • Het Streekhistorisch museum in Stadskanaal
 • Het Veenpark in Barger-Compascuum
 • Het Oorlogsmuseum in Overloon (2019)
 • Het Scheepvaartmuseum in Groningen (2019)
 • Het Rijksmuseum in Amsterdam
 • Museum Havezate Mensinge in Roden (2019)

Kastelen en borgen

Fraeylemaborg Slochteren

Op vakantie bezoeken we meestal wel een kasteel, maar in eigen land is dat er nog niet van gekomen. Op de één of andere manier kom ik niet verder dan de Fraeylemaborg in Slochteren waar ik elk jaar in de herfst wandel in het bos achter het landgoed. Onderstaande lijst deelde ik vorig jaar juli en is vooralsnog ongewijzigd gebleven.

 • Kasteel De Haar in Utrecht
 • Kasteel Doorwerth in Gelderland
 • Kasteel De Doornenburg in Gelderland
 • Slot Loevestein (Gelderland)
 • Kasteel Rechteren (Overijssel)
 • Kasteel Duurstede (Utrecht)
 • Menkemaborg (Uithuizen Groningen)
 • Verhildersum (Leens Groningen)

Wat wil ik nog eens gaan doen in Nederland?

Groninger Forum Groningen

Niet alleen wandelen of een mooie stad of museum bezoeken valt onder Project Nederland. Ook bijzondere activiteiten of andere plekken die de moeite waard zijn, horen natuurlijk bij dit project thuis. Onderstaande lijst deelde ik vorig jaar juli en ook in deze categorie is nog werk te doen. Alleen de onderste twee punten hebben we gedaan, maar ook deze lijst is inmiddels weer uitgebreid.

 • de molens fotograferen op De Kinderdijk
 • genieten van Hollandse ambachten in De Zaanse Schans
 • een NS-wandelroute lopen
 • met een bijzonder voertuig, zoals een dafje of een lelijk eend, op ontdekking in Nederland
 • bloemen fotograferen in Hortus Haren
 • street art spotten
 • na Kamp Westerbork en Kamp Amersfoort wil ik ook nog graag Kamp Vught bezoeken
 • Een bezoek brengen aan een kaasmarkt zoals in Almaar of Gouda
 • Genieten van de tropische tuin in De Orchideënhoeve
 • Tulpenvelden fotograferen in Drenthe (in Groningen doe ik dat al jaarlijks)
 • Uitzicht vanaf Het Forum op de stad Groningen (2020, zie foto hierboven)
 • Dineren in een reuzenrad (2020)

Ook dit lijstje is inmiddels gegroeid.

 • genieten van een high tea in een theetuin
 • overnachten in een natuurhuisje
 • Het rijden van de Hunebed highway in Drenthe

Wat ontbreekt er volgens jou op mijn lijstje?

 

13 comments

 1. Margriet

  Ik zou Kinderdijk combineren met een overnachting in Dordrecht[ heeft een mooie oude binnenstad] of Rotterdam
  Zierikzee kun je bezoeken in september, dan kun je het bloeiende zeekraal fotograferen.[https://volkstuinvanbemar.nl/indian-summer-aan-de-zeeuwse-kust/]

  Beantwoorden

 2. Farah

  Prachtige foto’s, ik besef me opeens dat ik me vaak teveel concentreer op uitjes in het buitenland – ik heb dus eigenlijk geen idee wat er in je lijstje ontbreekt. Wel leuk om te lezen dat er genoeg te zien en te doen is in NL

  Beantwoorden

  1. Mandy

   Noordlaarderbos is heel mooi! Er staan heel veel leuke dingen op je lijstjes en ook veel steden die ik nog wil bezoeken. Altijd leuk zulke lijstjes

   Beantwoorden

 3. Yova

  Prachtig foto’s om laten zien van kleine steden. Uitjes missen wij heel erg. Ik kom toch niet naar buiten. Eerst corona vrij. Ik beng bang gaat lang duren. Gaat niet vlotjes in nl. Pffff…. Steden houden wij ook van. Dan kunnen prachtig foto’s gaan maken. Er is genoeg te zien in nl. Fijne week voor jullie beide.

  Beantwoorden

 4. Joyce - SomedayTodayNL

  Flinke lijst heb je haha! Vooral je lijstje met dingen die je wilt doen spreekt me erg aan. Niehove had ik nog nooit van gehoord, toch maar eens even opzoeken!

  Beantwoorden

 5. Felice Veenman

  leuk Oudewater met de enige betrouwbare heksenwaag in N|ederland! Daar zijn we getrouwd

  Beantwoorden

 6. Amy

  Wat een mooi lijstje, goede aanvullingen ook! De Zaanse schans heb ik afgelopen zomer bezocht en vond ik niet zo heel bijzonder moet ik eerlijk zeggen. Toch denk ik dat het wel een must visit is. Kasteel de Haar is prachtig, de natuur er omheen is prachtig wandelen. Hopelijk lukt het je dit jaar om een paar items van de lijst af te vinken.

  Beantwoorden

 7. Tessa

  Mooie wenslijst voor plekjes in Nederland heb je! Een flink aantal heb ik in de loop der jaren bezocht

  Beantwoorden

 8. Janet

  Wat een heerlijke lijst. Ik zou ook eens een dergelijke lijst moeten maken, maar ik ben bang dat er geen einde aan komt haha.

  Beantwoorden

 9. Jouvence

  De Posbank is mooi, evenals Kasteel Doorwerth en Kasteel Doornenburg. Woon er vlakbij 🙂

  Beantwoorden

 10. Saskia

  Wat een mooie lijst, Nederland heeft zoveel fijne plekken te bieden. Ik zou nog eens meer Waddeneilanden willen zien!

  Beantwoorden

 11. rachel

  weer een mooie lijst! ik zou ook eens een lijstje moeten gaan maken

  Beantwoorden

 12. Lindaschrijfthetop

  Wat een leuk lijstje waar je allemaal naar toe wil. Dat ga ik ook doen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.