Nationaal Park Hoge Veluwe oktober

Project Fietsen: Wat wil ik dit jaar bereiken?

Zoals jullie inmiddels weten, doe ik niet aan voornemens, maar aan projecten, zoals Project Fietsen. Een nieuwkomer dit jaar, want tot nu toe was ik bepaald geen fietsgek. Dat ben ik nog steeds niet trouwens, maar wie weet, wat niet is, kan nog komen natuurlijk! Maar goed, net als bij Project Wandelen, heb ik een lijstje opgesteld met punten die ik hoop te bereiken dit jaar. En ja, misschien ben ik nog wel nieuwsgieriger dan jullie hoe dit project gaat lopen!

Wat voor fietser ben ik?

Nou, eigenlijk kun je mij niet echt in een hokje stoppen op dat vlak, want als ik 50 kilometer per jaar fiets, dan is dat echt al heel erg veel! Sterker nog, ik heb jaren geen fiets gehad. Gewoon niet nodig, althans niet in mijn beleving. Naar mijn werk moet ik toch echt met de auto (65 km heen en 65 km terug) en boodschappen doen op de fiets? Mij niet gezien, ik pak de auto en als ik echt niet veel hoef, dan ga ik lopend naar de supermarkt.

Maar zo’n vier jaar geleden begon het ineens te kriebelen. Ik wilde toch wel graag weer een fiets. Vooral omdat het mij leuk leek om dan bij ons vakantiehuisje te gaan fietsen. Een leuke weekenduitje, zeg maar. Dus kocht ik vol enthousiasme een fiets en gingen we zowaar een paar keer fietsen.

Alleen, als je nooit fiets, dan is een afstandje van 25 kilometer best een dingetje. Last van mijn knieën én vooral last van mijn zitvlak. Dus verdween het fietsen weer enigszins naar de achtergrond, tot vorig jaar.

Waarom ik in 2021 vaker ging fietsen?

Nationaal Park Hoge Veluwe oktober

Tja, door corona leek het wel of alleen wandelen nog mogelijk was en dat begon mij op een gegeven moment tegen te staan. Doordat er verder weinig mogelijk was, trokken we toch maar weer onze fietsen uit de stalling en gingen we een paar keer op de fiets erop uit. Zo gingen we onder meer een paar keer naar Zuidlaren en deden we zowaar een rondje Zuidlaardermeer, al met al een tochtje van zo’n 30 kilometer.

Ook als ik even alleen bij ons vakantiehuisje was, pakte ik vaak even mijn fiets om een rondje te maken door bijvoorbeeld de Kropswolderbuitenpolder. Lopend net te ver en op de fiets dus prima te doen.

En ook tijdens ons midweekje op de Veluwe in oktober 2021 stond er een fietstochtje gepland. Namelijk door het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Natuurlijk kun je er ook prachtig wandelen, maar door de uitgestrektheid van het gebied, is een fiets zoveel handiger om toch een wat meer compleet beeld van het natuurgebied te krijgen.

Kortom, het begon te kriebelen om toch wat meer te gaan fietsen en zo ontstond dus Project Fietsen!

Hoe wil ik het gaan aanpakken?

Echt concrete ideeën heb ik hier nog niet bij, want zoals gezegd staat mijn fiets bij ons vakantiehuisje en daar zijn we natuurlijk niet elk weekend. Wat ik wel weet, is dat ik het niet leuk vind om zomaar wat rond te fietsen. Net als bij wandelen, gaat mijn voorkeur uit naar een route.

Alleen, die paddenstoelen met afstanden e.d. zijn volgens mij niet meer zo dik bezaaid. Het draait nu meer om knooppunten, dus daar moet ik mij t.z.t. dan nog maar even in verdiepen.

Deze routes staan alvast op mijn lijstje:

Ook willen we tijdens ons weekje Zeeland in april een dag fietsen huren en op die manier een deel van Zuid-Beveland ontdekken. Er schijnt een hele mooie route, De Zak van Zuid-Beveland te zijn. Wellicht dat we daar een deel van gaan fietsen, de totale route is zo’n 42 kilometer, misschien nog wat te veel voor ons op één dag. Aan de andere kant, met her en der een terrasje onderweg…

Ik zet voorlopig in op 150 kilometer en hoop stiekem dat ik dit halverwege de zomer al kan bijstellen naar 200.

En jij? Fiets jij vaak?

14 comments

 1. Linda

  Ook ik moet me binnenkort weer aan een fiets gaan wagen om te kunnen gaan fietsen met onze kleine man.

  De zak van Zuid Beveland is mooi. Wij wonen op dat eiland, dus als je wilt kun je bij ons een extra pitstop inlassen 😉

  Beantwoorden

 2. Nicole Orriëns

  Ik heb een enorme hekel aan fietsen. Waarschijnlijk opgelopen toen ik 6 jaar lang elke dag een takkeneind naar school moest fietsen en weer terug. Ik wil het nu graag leuk vinden, maar het wil nog niet erg lukken helaas.

  Beantwoorden

 3. Gemma

  Ik fiets meestal niet meer dan 5 km en echt bij hoge uitzondering Max 15 km. Ik ben niet zo’n fietser…

  Beantwoorden

 4. Linda schrijft 't op

  Ik heb sinds een jaar een e-bike , omdat mijn energie per dag beperkt is. Deze fiets gaat ook mee naar vakantie’s in Nederland heerlijk een stukje fietsen.

  Beantwoorden

 5. Sandra

  Ik ben eerlijk gezegd niet zo gek op fietsen… Maar het kan wel handig zijn af en toe.

  Beantwoorden

 6. Cynthia Lukassen

  Bij mij beginnen de fietskriebels langzamerhand weer te komen. Ik heb het jaren fysiek niet gekund, maar nu mijn gezondheid weer ‘mee werkt’ en ik een elektrische fiets heb, heb ik het weer herontdekt. Ook ideaal om onze minibieb wandelroutes door Ede uit te stippelen.

  Beantwoorden

 7. Eva

  Wat goed dat je al zoveel meer bent gaan fietsen. Ik fiets vooral door Amsterdam.

  Beantwoorden

 8. Mandy

  Wat een leuk project! Ik fietste toen ik jonger was altijd super veel maar ik kan nu echt geen geschikt zadel vinden. Alles doet zeer en niks went, zo jammer

  Beantwoorden

 9. Tessa

  Ik doe eigenlijk alles op de fiets: werk, boodschappen, naar de stad

  Beantwoorden

 10. Elena

  Wat een leuke doel! Ik heb zelf al jaren geen fiets meer. Wel merk ik dat de auto me echt lui maakt en nu ik achter de laptop werk, beweeg ik al helemaal weinig. Mijn doel is om dagelijks een goed stuk te wandelen en vaker de auto te laten staan

  Beantwoorden

 11. Sandra

  Om heel eerlijk te zijn hou ik niet zo van fietsen. Mijn fiets staat in de garage met verduurde banden 🙈

  Beantwoorden

 12. Jadis

  Jaa ik ben ook gek op fietsen, sinds een tijd heb ik ook een race fiets maar meer voor in de lente en zomer. Nu zo koud!

  Beantwoorden

 13. Saskia

  Leuke doelen! Ik heb net een nieuwe mama fiets en wil zeker deze zomer heel wat fijne tochtjes gaan maken.

  Beantwoorden

 14. Yova

  Fietsen is zeker heel gezond om te doen. Wat heb jij mooie vooruitzichten voor de boeg. Je hebt gelijk om te doen. Dan kun je overal toe gaan met de fiets. Dan kun je ook mooie omgeving van genieten. En foto’s maken. Geniet maar van. Fijne avond.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.