Project Wandelen: Hoe pak ik het dit jaar aan?

Eén van de vijf projecten waar ik dit jaar mee aan de slag ga, is Project Wandelen. Vorig jaar ben ik hier bewust mee bezig geweest, maar heeft het mij helaas nog niet gebracht wat ik eigenlijk wilde. Dit jaar wil ik mij zeker op dit gebied vaker gaan uitdagen. Het wordt dan ook een win win situatie, want wandelen is gezond, geeft energie én het levert ook nog eens mooie foto’s op! Kortom, hoogste tijd om mijn lijstje voor dit jaar met jullie te delen!

Project Wandelen: dit jaar zet ik in op 700 km

In 2020 startte ik met 375 geregistreerde wandelkilometers en stelde ik mijn doel voor 2021 in op 500 kilometers. Dit haalde ik ruimschoots, want vorig jaar liep ik maar liefst 632 geregistreerde kilometers. Voor de snelle rekenaars onder jullie: ja, dat is dan gemiddeld zo’n 12 kilometer per week.

Voor sommigen is dat weinig, maar voor iemand als ik die nog niet zo lang geleden een broertje dood had aan ‘zinloos’ wandelen, is dat al een hele vooruitgang. Voor dit jaar heb ik mijn doel op 700 geregistreerde kilometers gezet. Dat wil ik deels doen door vaker te gaan wandelen, maar ook door langere wandelroutes.

Welke wandelroutes staan er op mijn lijstje?

Ik hou ervan om te zoeken naar mooie wandelroutes. Dat kan op de site van Staatsbosbeheer, maar ook bij Eindje om in Drenthe of bij een collega blogger. Daarin beperk ik mij trouwens wel tot routes in Groningen en Drenthe, met her en der een uitzondering als we een weekendje/weekje vakantie vieren in Nederland.

Noordlaarderbos herfst

Gasteren Drenthe mei 2020

Meestal keer ik terug naar bekende wandelgebieden zoals het Noordlaarderbos of de Gasterse Duinen, maar dit jaar wil ik ook graag nieuwe gebieden ontdekken.

De eerste drie routes had ik vorig jaar al op mijn lijstje staan, maar het is er toen niet van gekomen. Dit lijstje is inmiddels aangevuld.

Tot nu toe wandel ik vaak routes van ongeveer vijf kilometer, daar wil ik dit jaar verandering in aan brengen. Conditioneel is niet zozeer het probleem, wel de motivatie om een dergelijke route te gaan doen. Vandaar dat ik dus ook vooral routes in mooie natuurgebieden heb uitgezocht.

Welke uitdagingen wil ik aangaan met Project Wandelen?

Natuurgebied Appelbergen Glimmen

Nou, ik wil vooral graag in een flow terecht komen dat wandelen een dagelijks terugkerend iets is. Nu ben ik vooral een mooi weer wandelaar, maar ook bij grijs en grauw weer wil ik er op uit gaan. Eerlijkheidshalve moet ik daar bij wel vermelden dat ik het in de winter sowieso lastiger vind om ’s avonds nog aan de wandel te gaan. Dat zal vanaf maart/april in ieder geval wel een stuk beter worden.

Vorig jaar was mijn langste reeks 15 dagen op rij, dat wil ik dit jaar graag verbeteren. Laat ik het inzetten op 25 dagen.

Daarnaast wil ik ook gaan wandelen om het wandelen, dus in een stevig tempo doorstappen. Momenteel ligt mijn gemiddelde op zo’n vijf kilometer per uur. Dat is netjes, vind ik zelf, maar ik wil vooral op dit gebied vaker even zo’n uptempo wandeling gaan doen. Laten we zeggen, 2 keer per week een uptempo wandeling.

En verder wil ik ook regelmatig een weekje instellen dat ik bijvoorbeeld een x-aantal stappen per dag wil halen. Bijvoorbeeld 5.000 stappen in februari, 6.000 stappen in maart, 7.000 stappen in april, 8.000 stappen in mei, 10.000 stappen in juni (is onze vakantiemaand, dus dan wandelen we sws elke dag).

Misschien dat jullie bovenstaande aantallen met gemak halen, maar voor mij is dat best nog wel een kluif, want er zijn genoeg dagen dat ik het met twee vingers in de neus haal, maar een week lang? Dat is een ander verhaal.

Welke uitdaging zou jij mij willen stellen?

10 comments

 1. Nicole Orriëns

  Ik vind het leuk zoals je het wandelen op je agenda zet! Nu vraag ik me af hoeveel kilometer ik per jaar eigenlijk hardloop/wandel. Ik heb dat eigenlijk nooit zo bijgehouden, maar dat is best leuk om te doen.

  Beantwoorden

 2. Irene

  Wat grappig dat je bijhoudt hoeveel je loopt in een jaar. Dat brengt me wel op een idee: ben benieuwd hoeveel ikzelf eigenlijk wandel? Ik wandel wel veel, maar ik moet er echt een dag vrij voor plannen in m’n agenda. Hoe pak jij dat aan?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik probeer zoveel mogelijk op mijn parttime dagen te wandelen en natuurlijk in de weekenden.

   Beantwoorden

 3. Linda schrijft 't op

  Plan je dan ook weekendjes weg dat je daar omheen wandelingen kan plannen? Ik loop vaak dezelfde routes aangezien ik geen auto rij en dat vind ik saai.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Nee, dat niet echt. Ik zoek vooral routes die hier in de buurt zijn.

   Beantwoorden

 4. Tessa

  Heel veel succes met het behalen van deze mooie doelen

  Beantwoorden

 5. Linda

  Stiekem zijn het best een aantal kleine uitdagingen binnen een grote(re) uitdaging. Ik vind dit ontzettend stoer om te lezen en hoop dat je je doelstellingen allemaal haalt!

  Beantwoorden

 6. Simone

  Wat een mooi vooruitzicht. Dat zijn mooie router. Moet ik ook maar eens plannen. Niet alleen omdat het gezond is, maar ook voor de fotografie.

  Beantwoorden

 7. Melanie Hoogvliet

  Ik wil elke maand een recept maken uit het bakboek wat ik van mijn opa heb, ook ik wil meer gaan wandelen en wat meer structuur aanbrengen in het dagelijkse leven.

  Beantwoorden

 8. Marcella

  Mooi dat je er zo mee bezig bent en jezelf goede doelen hebt gesteld. Goed bezig Wanda! En als je eens samen wilt wandelen: leuk!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.