paddenstoelenjacht De Heemtuin

Op paddenstoelenjacht in De Heemtuin

Nadat ik sinds enkele jaren vrienden ben geworden met de herfst, ga ik altijd in deze periode op paddenstoelenjacht. Gelukkig hoef ik daar niet ver voor van huis. In mijn favoriete natuurgebied De Heemtuin in Muntendam word ik namelijk elk jaar op mijn wenken bediend. De meest bijzondere exemplaren, van klein tot groot én tig vliegenzwammen. Oftewel de paddenstoelen met rood en witte stippen, deze spreken nog steeds het meest tot de verbeelding, toch?

Ook afgelopen zaterdag ging ik samen met mijn moeder weer op ontdekking in De Heemtuin. Helaas voor ons was het echt zoeken geblazen, maar uiteindelijk hebben we toch nog een aantal gevonden. Wandelen jullie met mij mee?

Natuurgebied De Heemtuin

Sinds ik een aantal jaren geleden het wandelen heb ontdekt én vooral heb gemerkt dat ik dan alles even kan vergeten, wandel ik regelmatig. Door de jaren heen, heb ik dan ook al op diverse plekken mijn stappen achtergelaten. Toch keer ik iedere keer weer terug naar De Heemtuin.

Deels ook omdat het zo dicht bij het huis van mijn ouders is, maar vooral ook omdat dit gebied mij elk seizoen weer opnieuw weer te verrassen. Iedere keer is het weer afwachten hoe de natuur zich heeft ontwikkeld of de vennen wel of niet goed gevuld zijn met water en soms ontdek ik ook nog weer nieuwe paadjes.

Zo’n vier jaar geleden spotte ik ze voor het eerst, of misschien werd ik mij bewuster van de schoonheid van de natuur in de herfst. De bekende rood met witte paddenstoel. Sindsdien ga ik elke herfst een paar keer naar De Heemtuin om te kijken of ze er al weer zijn.

Op paddenstoelenjacht in De Heemtuin

paddenstoelenjacht De Heemtuin

paddenstoelenjacht De Heemtuin

Dit jaar worden er zelfs fotografie workshops gegeven om de paddenstoelen mooier of beter vast te leggen. Even heb ik nog getwijfeld, maar ik hou er gewoon niet zo van om met een groep onbekenden op te trekken, laat staan om te moeten wachten tot ik zelf die ene paddenstoel kan fotograferen.

Dus ging ik met mijn trouwe wandelmaatje, mijn moeder, zelf op pad in De Heemtuin. Door de jaren heen hebben we wel ontdekt op welke plekken we de grootste kans hebben om ze te spotten.

paddenstoelenjacht

paddenstoelenjacht De Heemtuin

paddenstoelenjacht De Heemtuin

Dit jaar was het echter echt zoeken geblazen, want waar in voorgaande jaren het heidegebied vol staat, stond er nu welgeteld nog maar eentje. Of beter gezegd, deze lag al om. Misschien door dieren, misschien kapot getrapt door mensen, wie zal het zeggen?

Op het bospaadje even verder op stonden andere jaren ook altijd de nodige exemplaren, deze keer slechts een paar kleintjes. Terugkerend naar het heidegebied zagen we dan toch nog twee wat grotere paddenstoelen, maar vooralsnog is de oogst nog niet bijzonder groot helaas.

Sowieso heb ik het gevoel dat de herfst wat later op gang komt dan anders. Ook mijn favoriete bomen zijn namelijk nog niet zo verkleurd. Zo hebben we in ieder geval een mooi excuus om weer terug te komen!

Ga jij ook nog op paddenstoelenjacht of heb je er niks mee?

12 comments

 1. lindaschrijfthetop

  Ik ga ook elk jaar op paddenstoelen jacht. Ik ben dol op de paddenstoel rood met witten stippen maar deze is niet overal te vinden.

  Beantwoorden

 2. Felice Veenman

  deze week is het een jaar geleden dat een vriendin van me stierf… ze wist enorm veel over paddestoelen…

  Beantwoorden

 3. Tessa

  Ik was gisteren in Trompenburg Rotterdam, daar waren ook erg veel paddenstoelen. Zelf heb ik er niet heel veel mee, vind de bladeren van de bomen en bloemen mooier om te zien

  Beantwoorden

 4. Deborah

  Oh wat leuk dat je een plek gevonden hebt waar je ze eigenlijk altijd wel kunt spotten. Mooi!!
  Ieder jaar neem ik mij weer voor om op paddenstoelen jacht te gaan. En dan uiteraard voor de mooiere exemplaren. Maar het komt er gewoon nooit echt van. Meestal ben ik ook al te laat. Dan staan er alleen nog van die inktzwammen oid. Of als ik er eens 1 zie die ik dan de moeite waard vind heb ik mijn camera niet mee op pad haha.

  Beantwoorden

 5. Rory

  Het is niet helemaal mijn ding, al vind ik het altijd leuk om ze te zien als ik toch ergens wandel. Goede reminder, want nu ik tijdelijk wat minder (online) sport is wandelen juist een goede tweede. Het doet mij wel denken aan vroeger, toen we logeerden bij de zus van mijn moeder en haar gezin in Duitsland. Daar gingen we echt op paddestoelenjacht (om ze daadwerkelijk te eten erna). Haar man was heel bedreven in het zoeken en uitkiezen welke je wel en niet kon eten.

  Beantwoorden

 6. Denise

  Vorig jaar ging ik voor het eerst echt op paddenstoelenjacht en dit jaar heb ik het inderdaad ook alweer gedaan. Ik vond (gewoon in Den Haag!) 5 vliegenzwammen bijelkaar en dat is inmiddels één van mijn meest gelikete instafoto’s, haha. Meerdere mensen stuurden me zelfs speciaal een DM om te weten waar ik ze precies gezien had.
  Leuk dat ze ook cursussen geven.

  Beantwoorden

 7. Anette

  Ik vind ze wel mooi om te zien maar ik ga er niet naar op zoek. Als we ze tijdens het wandelen tegen komen is dat meegenomen:-)
  Ik geniet gewoon mee als jij op pad bent geweest ?

  Beantwoorden

  1. Mandy

   Ik heb dit jaar nog helemaal niet van die mooie paddenstoelen gezien, van die rode met witte stippen. Wel van die witte haha, ik hou echt van de herfst, van deze mooie kleuren

   Beantwoorden

 8. Mitchel

  Paddenstoelen zijn echt fantastisch om te spotten in de herfst. Ik heb ook al heel veel foto’s gemaakt!

  Beantwoorden

 9. Mitchel

  Paddenstoelen zijn echt fantastisch om te spotten in de herfst. Ik heb ook al heel veel foto’s genomen!

  Beantwoorden

 10. Manon

  Ik hoef niet lang te jagen. In de achtertuin staan die mini witte paddenstoeletjes in het gras.

  Beantwoorden

 11. Saskia

  Och paddenstoelen. Ik hoop nog eens echte te spotten samen met Noa

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.