herfst Noordlaarderbos

Genieten van de herfst in het Noordlaarderbos

In februari was ik voor het eerst in het Noordlaarderbos en was ik direct onder de indruk van de schoonheid van dit bos. Ik nam mij dan ook voor om in de herfst terug te keren, maar vaak blijft het bij een hersenspinsel. Deze keer echter niet, want afgelopen zaterdag ging ik samen met mijn moeder terug naar het Noordlaarderbos. Helaas voor ons had de herfst nog niet helemaal zijn intrede gedaan, maar toch was het opnieuw genieten geblazen. Wandel je met mij mee?

Wandelen in het Noordlaarderbos

Noordlaarderbos herfst

Het Noordlaarderbos voelt als een sprookjesbos. Zeker nu we van het productiebos een veel gevarieerder bos hebben gemaakt. De Middeleeuwse karrensporen herinneren aan de handelsroute tussen Coevorden en Groningen die hier ooit liep. Ze lopen langs grafheuvels en het Galgenbergje, de plek waar vroeger mensen aan de galg bungelden. Je zou willen dat dit bos kon praten en zo haar verhalen kon vertellen.’ (bron: Natuurmonumenten)

Het Noordlaarderbos ligt grotendeels in de provincie Groningen, maar als je je wandeling uitbreidt met een uitstapje naar het natuurgebied Vijftig Bunder dan wandel je ineens in de provincie Drenthe.

In het Noordlaarderbos zijn meerdere wandelroutes uitgezet, in februari liepen we de rode paaltjesroute van zo’n zes kilometer. Deze keer besluiten we om de route in te korten en halverwege over te stappen op de blauwe paaltjes route. Hierdoor laten we het natuurgebied Vijftig Bunder links liggen, maar aangezien de heide toch niet meer bloeit, vinden we dat voor deze keer niet zo erg. In plaats van zes kilometer wandelen we uiteindelijk 4,5 kilometer waar we inclusief stops een dik uurtje over doen.

Herfst in het Noordlaarderbos

Helaas voor ons is het bos nog niet helemaal in herfstkleuren gehuld, maar toch zien we her en der al een voorproefje hiervan. Juist in deze tijd van het jaar vind ik het leuk om in een bos te wandelen. In de eerste plaats vanwege de mooie herfstkleuren, maar zeker ook vanwege het ritselen van de vallende bladeren alsmede in de hoop om mooie paddenstoelen te spotten.

Noordlaarderbos Groningen wandelen herfst

herfst Noordlaarderbos

paddenstoelen Noordlaarderbos

herfst Noordlaarderbos

Ondanks dat de herfst zich nog niet zo laat zien, komen we aan het eind van onze wandeling toch bij een plek waar de grond bezaaid ligt met een mooie bladerdek. Ook komen we dan eindelijk een paar mooie paddenstoelen tegen, want daarvoor zagen we alleen maar wat kleine exemplaren. Deze keer zien we gelukkig wat grotere exemplaren, nog geen rood met witte stippen, maar toch. Ook deze mogen er zijn.

En ja, dan wandelen we langzaam maar zeker terug naar het begin van onze wandeling.

Praktische informatie over wandelen in het Noordlaarderbos

 • Parkeerplaats Pollseweg in Noordlaren, let wel: zandweg volgen tot aan de bosrand en daar in de berm parkeren
 • Meerdere uitgezette wandelingen: de rode route van 6 km is halverwege in te korten door over te stappen op de blauwe waardoor je 4,5 km wandelt.
 • Grotendeels over onverharde paden, goede wandelschoenen zijn een vereiste
 • Geen horeca aanwezig
 • Populair wandelgebied, dus plan je bezoek. Wij waren er rond 13.00 uur en konden op ons gemak rondwandelen, maar het kan er behoorlijk druk zijn op een zonnige dag.

Nog tips voor mooie wandelgebieden?

8 comments

 1. Lodi

  Prachtig! Ik vind de kleuren nu al mooi, moet je nagaan wanneer het helemaal in herfst kleur is. Wij wandelen ook heel veel en ik merk steeds meer hoe mooi Nederland toch is. Goede tip.

  Beantwoorden

 2. Frederique

  Nee niet echt tips, ik wandel niet zo vaak in het bos. Toen ik kind was gingen we vaak op zondag wandelen. We gingen meerdere keren naar Lage Vuursche dus dat heb ik onthouden maar ik vond het altijd een beetje saai en vooral in de herfst troosteloos. Dat vind ik nog steeds eigenlijk van een bos in de herfst. Dan wandel ik toch liever in de zomer.

  Beantwoorden

 3. Nicole Orriëns

  Jaaa, genieten van de herfst kan ik : ) Ik vind het een prachtig seizoen en word helemaal blij van al die mooie kleuren!

  Beantwoorden

 4. Nienke van Oosten

  Wat een prachtige omgeving! Ik geniet zelf ook altijd zo van die krakende blaadjes onder mijn voeten. Lijkt me ook super om met de kleine meid te doen, al is 4,5km misschien wat te hoog gegrepen voor een 1,5 jaar oud dreumesje.

  Beantwoorden

 5. hippiemeisje

  Prachtig, he.
  De herfst in het bos, zoveel kleurtjes… Ik kan er echt van genieten.
  (Als het droog blijft ten minste)

  Beantwoorden

 6. Tessa

  Dat ziet er prachtig uit. Ik hou echt van deze herfstkleuren

  Beantwoorden

 7. Felice Veenman

  jooooo, wat een mooie plek! helaas wat uit mijn route, maar de moeite van het onthouden waard

  Beantwoorden

 8. Saskia

  Och prachtig hoor <3 Ik hou van dit soort wandelingen/bossen

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.