waterval Saut de Gouloux Morvan

Tip: De waterval van Saut de Gouloux in de Morvan

Wanda en watervallen, het gaat bijna hand en hand samen. Dus ook in de Morvan kon ik het niet laten nadat ik op internet had gelezen over de waterval van Saut de Gouloux. Niet zozeer een spectaculaire waterval, maar wel eentje met een mooie wandeling door een bosrijk gebied er naar toe. Dat klonk mij als muziek in de oren, dus op een mooie zonnige dag maakten we ons op voor deze wandeling. Gaan jullie gezellig met mij mee?

Wandelen naar de waterval van Saut de Gouloux

Nadat we onze auto hebben geparkeerd op de grote parkeerplaats direct naast het restaurant Du Saut de Gouloux nemen we eerst een kijkje op het informatiebord.

Er blijken meerdere wandelroutes te zijn uitgezet die je allemaal uiteindelijk bij de waterval brengen. Waar wij gewend zijn om routes te vermelden in afstand, wordt het hier in tijd gedaan. De routes variëren van een kwartier tot dertig minuten en de langste duurt zo’n drie kwartier. Wij besluiten vol goede moed voor de langste route te gaan.

Pont Dupin Saut de Gouloux Morvan

Alle routes starten direct naast het restaurant en worden door middel van bordjes aangegeven. Nadat we amper zijn gestart, volgt al de eerste stop als we via het pad onder de Pont Dupin wandelen. Gelukkig voor ons is het riviertje de Cure goed gevuld, want je kunt het helaas ook treffen dat er weinig water in staat.

Lange of korte route naar Saut de Gouloux

Vol goede moed beginnen we aan de langere route, deze gaat redelijk heuvelopwaarts. Doordat het in de voorgaande dagen wel heeft geregend, is het pad glad en glibberig. Mijn schoonzus en ik houden het dan ook voor gezien en besluiten voor de middelste route van een half uurtje te gaan. De mannen gaan wel door, maar ik kan jullie alvast verklappen dat ze deze route niet duidelijk vonden aangegeven.

Halverwege zijn ze namelijk verkeerd gelopen of hebben een bordje gemist waardoor het even zoeken werd om weer op het juiste pad te belanden.

Schoonzus en ik wandelen ondertussen op ons gemak richting de waterval.

De waterval

waterval Saut de Gouloux Morvan

waterval Saut de Gouloux Morvan

Zoals gezegd is de waterval van Saut de Gouloux geen spectaculaire waterval. De waterval is denk ik nog geen tien meter hoog, maar toch is het mooi om te zien.

Ooit had deze waterval ook een nuttige functie, want de overblijfselen van een molen naast de waterval zijn nog duidelijk te zien. Op het informatiebordje bij de waterval staat hiervan een uitgebreide beschrijving en een foto van hoe het er ooit heeft uitgezien.

Nadat we even van al dat moois hebben genoten, vervolgen we onze rondwandeling terug naar de parkeerplaats. Na zo’n tien minuutjes komen we inderdaad bij de doorgaande weg en steken we over richting de parkeerplaats. Helaas voor ons is het restaurant op deze dag gesloten, want het schijnt dat je vanaf het terras een mooi uitzicht op de omgeving hebt.

Praktische informatie

 • Gratis parkeren bij Café Restaurant du Saut de Gouloux,
 • er zijn drie wandelroutes uitgezet, van 15, 30 of 45 minuten. De langste route gaat heuvelopwaarts en dit pad kan behoorlijk glad zijn als het heeft geregend

Wij hebben al met al een uurtje, inclusief stops, gedaan over de middelste route.

Zijn jullie ook zo gek op watervallen?

 

9 comments

 1. Krystle/Batboy

  Prachtig! Lijkt me heerlijk om daar een lange wandeling te maken en je hoofd leeg te maken! Mooie omgeving zeg!

  Beantwoorden

 2. Lindaschrijftop

  Wat een mooie route en wat jammer dat het restaurant gesloten was.

  Beantwoorden

 3. Yvonne

  Haha, het zal het begin van je naam zijn, dat je zo van de watervallen bent. Wat een mooie route en prachtige natuur hebben jullie gezien. Goed om rekening te houden met de gladheid na regen bij de langste route!

  Beantwoorden

 4. Rory

  Jaaaaaa, mooie herinneringen aan die op Bali. Heel mooi, echt een kracht van de natuur. Volgens mij zijn we ook weleens onder een waterval door gelopen. Maar ja, heel andere omgeving en temperatuur. Ik koester de herinnering en tegelijkertijd denk ik meteen weer: daar wil ik zo graag snel weer eens naartoe.

  Beantwoorden

 5. Felice Veenman

  klinkt als een super mooie wandeling, in ieder geval prachtige foto’s

  Beantwoorden

 6. Deborah

  Jaaaaa, als er een waterval is moet ik die zien. Prachtig hoe de natuur zijn weg soms zo bruut kan vinden. Echt een geweld kan het zijn.
  Overigens wel fijn dat ze verschillende wandelroutes hebben uitgezet bij deze waterval. Zo is er voor iedereen wel een een route bij om toch van de natuur te kunnen genieten en de waterval te kunnen zien.

  Beantwoorden

 7. Cynthia

  Op de watervallen in Burgers Bush na heb ik er nog nooit één in het echt gezien. Dat zou ik wel graag willen. Het lijkt me erg mooi en indrukwekkend. Ook bij zo’n relatief kleine als deze.

  Beantwoorden

 8. Tessa

  Wat een mooie omgeving. Ik heb in Oostenrijk, Luxemburg en Belgie watervallen gezien. Vind ze altijd erg mooi

  Beantwoorden

 9. Mandy

  Ach ook al is die niet zo spectaculair, het is altijd mooi om te zien! Altijd leuke routes ook, lekker genieten van de natuur.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.