Op ontdekking in het pittoreske stadje Veere

Vanaf het begin dat het duidelijk was dat we naar Zeeland gingen, stond Veere op mijn lijstje. Niet alleen kwam ik het regelmatig tegen bij collega-bloggers, ook collega’s en vrienden tipten mij over Veere. Vol verwachtingen gingen we dan ook op onze tweede dag in Zeeland richting Veere. Zou dit stadje zijn reputatie waarmaken of zouden we enigszins teleurgesteld Veere verlaten?

Nou, ik kan jullie alvast verklappen dat het liefde op het eerste gezicht was! Al vanaf het moment dat we langs de Grote Kerk en de Cisterne liepen, was het raak. Wat daarna volgde, was een wandeling langs mooie pandjes, de sfeer van vroeger opsnuivend bij Oma’s Snoepwinkeltje, maar ook genieten van ‘verborgen’ steegjes en de aanblik van het Veerse Meer. Kortom, hoogste tijd dat ook jullie kennismaken met dit mooie stadje in Zeeland!

De bezienswaardigheden van Veere

– De Grote Kerk en de Cisterne

Grote Kerk Veere

Nadat we onze auto hebben geparkeerd aan de Veerseweg (gratis) wandelen we op ons gemak richting het centrum van Veere. Al vrij snel valt dan de Grote Kerk op, een imposante bouwwerk uit de 15e eeuw. Ook de naastgelegen Cisterne is uit die tijd. Deze waterkelder heeft nog tot 1938 de inwoners van Veere van water voorzien.

Tegenwoordig is de Grote Kerk ook een cultuurcentrum waar regelmatig diverse exposities te zien zijn. Aangezien wij zelf niet direct kunstliefhebbers zijn, besluiten we om alleen te genieten van de buitenkant.

– Het pittoreske centrum van Veere

Saartje Veere

Net bekomen van de schattigheid van Oma’s Snoepwinkeltje wandelen we pardoes het centrum van Veere in en staan we op de Markt. Hier vind je vooral leuke snuisterwinkeltjes zoals bijvoorbeeld Saartje’s en Malle Jantje. Ook kun je hier terecht voor een hapje en een drankje op één van de vele terrasjes.

Op ons gemak slenteren we dan ook door dit deel van Veere. Her en der duiken we een zijstraatje in, maar doordat Veere niet erg groot is, kun je er bijna niet verdwalen. Overal zie je namelijk wel het torentje van het prachtige stadhuis opdoemen.

– De jachthaven inclusief Campveerse Toren

jachthaven Veere Zeeland

Vanaf de Markt wandelen we richting de jachthaven van Veere waar we een kijkje nemen bij de boten. Altijd een mooi gezicht. Nadat ik de nodige foto’s heb gemaakt van de jachthaven met het torentje op de achtergrond vervolgen we onze route. Volgende stop is bij de Campveerse Toren. Dit imposante bouwwerk is in de 15e eeuw gebouwd om de haven van Veere te kunnen verdedigen.

Tegenwoordig is het in gebruik als herberg en biedt het zijn gasten een overnachting in stijl aan. Ook kun je hier heerlijk lunchen zoals wij later op de middag hebben gedaan. Tevens vertrekt hier de rondvaartboot voor een mooi tochtje over het Veerse Meer.

Wij liepen gedeeltelijk langs het meer terwijl we ondertussen genoten van het uitzicht op het water en op de toren.

– Nog meer Veere

Nadat we lekker in het zonnetje hebben geluncht bij de Campveerse Toren maken we ons op voor nog een wandelingetje door het centrum. Ook nu duik ik nog weer her en der een zijstraatje in aangezien ik uit ervaring weet dat je daar vaak nog tegen mooie plekjes aanloopt.

Kraanstraat Veere Zeeland

Ook in Veere is dat het geval, want vergeet zeker niet om even een glimp te wagen in de Kraanstraat. Dit kleine straatje herken je aan het poortje, maar kun je heel gemakkelijk aan voorbij lopen.

Stadhuis Veere Zeeland

Wat verder vooral opvalt in Veere is dat het ooit nauwe contacten onderhield met Schotland. In 1541 werd Veere zelfs de officiële opslagplaats voor Schotse wol waardoor het een belangrijk handelsstadje werd. Ook nu zie je nog steeds iets terug van de Schotse invloeden, zoals in de gevels van de twee statige panden aan de Kaai naast het stadhuis. Wil je meer weten over de geschiedenis van Veere en de Schotse invloeden dan raad ik je een bezoek aan het Museum van Veere aan.

– Oma’s snoepwinkeltje

Op de heenweg konden we de verleiding nog weerstaan en bekeken we alleen de buitenkant van het snoezig ogend winkeltje. Op de terugweg moesten we gewoon naar binnen en hadden we even het gevoel terug in onze kindertijd te zijn. Natuurlijk hebben we wat lekkers gekocht, waaronder een blikje met Zeeuwse babbelaars.

Zoals ik in het begin al zei: Veere heeft onze verwachtingen absoluut waargemaakt. Het is geen stadje waar je een dag voor uit moet trekken, maar een uurtje of vier inclusief lunch of diner heb je zeker wel nodig om dit pittoreske stadje te ontdekken!

Praktische informatie:

  • gratis parkeren aan de Veerseweg, vanaf hier loop je in max 10 minuten Veere in
  • leuke bezienswaardigheden: diverse leuke snuisterwinkeltjes, maar ook het Stadhuis, de Jachthaven, de Campveerse Toren en het Veerse Meer
  • diverse horeca aanwezig, wij lunchten zelf bij de Campveerse Toren (aanrader)
  • in de zomerperiode wordt er elke dinsdag een historische markt gehouden in het centrum

Ben jij al eens in Veere geweest?

9 comments

  1. Kelly

    Wauww! Prachtig! Wat een mooie foto’s ook 🤩🍀.

  2. Linda schrijft 't op

    Wij gaan als we erop uitgaan ook altijd naar een oudhollands snoepwinkeltje, wat leuk dat je er een gevonden hebt.

  3. Sandra

    Zulke mooie foto’s! Wij zijn er vroeger eens langs gereden, maar niet gestopt. Dat was blijkbaar een vergissing!

  4. Mrs. T.

    Leuk verslag en leuke foto’s weer!

  5. Tessa

    Als ik Veere hoor/zie, moet ik altijd denken aan de tv serie Oppassen! Een van de opa’s was de burgemeester van het wondermooie plaatsje Veere

    1. Wanda

      Ooh, dat wist ik niet joh… Leuk om dat nu alsnog te weten te komen.

  6. Yova

    Ik vind in Zeeland heel gezellig. Het is altijd daar om te beleven. Ik mist het wel. Prachtig omgeving om te wandelen. Snoepwinkeltje ziet schattig uit. Tussen de straat heb jij zeker mooie foto’s gemaakt. Daar komen veel toeristen. Ik hou wel erg van. Ik heb je verhaal en je foto’s genoten om te zien.Fijne dag.

  7. Fallon

    In Zeeland is er zoveel te ontdekken! Ik vind het dan ook enorm leuk om hier blogs over te lezen.

  8. Rory

    Zo leuk om op deze manier steeds meer plaatsen in eigen land te leren kennen. Toevallig ken ik Veere wel. Ooit – toen we nog in de twintig waren – deed H. aan sloeproeien (echt van die grote reddingssloepen). In het weekend gingen we alle wedstrijden af. Een daarvan was de ‘Veerse Meer’-wedstrijd. Ik kan mij eigenlijk niet meer herinneren of we ook Veere zelf zijn ingeweekt. Dat zou ik nu wel willen doen als ik zo je foto’s zie.

Comments are closed.