vennetjes natuurgebied Appelbergen Glimmen

Op herhaling: wandelen in het natuurgebied Appelbergen bij Glimmen

Soms wandel ik ergens en weet ik het direct zeker: hier ga ik terugkomen. Dat gebeurde mij vorig jaar in natuurgebied Appelbergen in Glimmen. Ook toen was ik er in de herfst, toch wel mijn favoriete seizoen om te wandelen in een bosrijk gebied. De natuur vind ik dan op haar mooist, die vallende bladeren en die mooie herfstkleuren. Genieten in alle opzichten, althans voor mij dan. Genieten jullie lekker met mij mee?

Natuurgebied Appelbergen

Natuurgebied Appelbergen Glimmen

Het voormalig militair oefenterrein is tegenwoordig in handen van Staatsbosbeheer en is zo’n 40 ha groot. Het gebied kenmerkt zich door een afwisselend landschap, dicht en open bos, heide, stuifzanden en moerassen wisselen elkaar af. Ook tref je in dit natuurgebied de nodige vennen aan waar je zeker ‘s avonds ook de nodige dieren zult aantreffen. Dwars door dit natuurgebied loopt een zandweg: de Hoge Hereweg.

Deze zandweg was ooit onderdeel van de belangrijkste verbinding van Groningen met Emmen en Coevorden. Het intensieve verkeer met karren en koetsen veroorzaakte diepe sporen en ook tegenwoordig is het een onverharde zandweg vol kuilen. Veel parkeergelegenheid is er niet, althans, er zijn een paar plekken bij het paviljoen, maar verder is het gewoon een plekje zoeken langs de kant van de weg.

De gele wandelroute in natuurgebied Appelbergen

gele wandelroute Appelbergen

Eerlijk gezegd weet ik niet of er meerdere routes in het gebied zijn, wij liepen gewoon dezelfde route als vorig jaar. Namelijk de gele wandelroute, al met al een rondje van 3,5 km door een gevarieerd landschap.

De route kun je op meerdere plekken starten, zoals bijvoorbeeld bij het paviljoen Appelbergen, maar ook een eindje verderop vanaf de kant van Haren gezien. Net als vorig jaar besluiten we om daar het natuurgebied in te gaan en al snel zien we inderdaad de bekende gele paaltjes.

natuurgebied Appelbergen

In eerste instantie wandelen we door het bos, maar al vrij snel komen we daarna aan de buitenkant van het natuurgebied. Hier genieten we van het weidse uitzicht. Niet lang daarna gaan we opnieuw het bos weer in en zien we aan onze rechterkant een uitgestrekt landschap. Her en der staan bankjes waar je even kunt bijkomen en kunt genieten van het uitzicht.

vennetjes natuurgebied Appelbergen

vennetjes natuurgebied Appelbergen Glimmen

Onderweg komen we langs diverse vennetjes, maar van onze eerste wandeling in dit gebied, weten we dat de mooiste dan nog moet komen. Dat is ook direct de grootste en bevindt zich bij het Oorlogsmonument. Dit monument herdenkt de slachtoffers die tijdens de Meistaking van 1943 zijn omgebracht. Na de oorlog wezen ooggetuigen een plek aan in de Appelbergen waar inderdaad een aantal lichamen werden gevonden. Niet alle slachtoffers zijn tot nu toe teruggevonden, maar in mei 2004 werd het monument geplaatst aan de rand van het Grote Veen ter nagedachtenis aan datgene wat heeft plaatsgevonden.

Genieten van de herfst

herfst natuurgebied Appelbergen

Ook in Appelbergen laat de herfst zich al een beetje zien. De bladeren beginnen te verkleuren en liggen her en der al verspreid op de grond. Het ziet er in ieder geval erg mooi uit, zeker op zo’n zonnige dag. Veel paddenstoelen zien we helaas niet, laat staan paddenstoelen met rood en witte stippen.

Nadeel van de herfst is natuurlijk wel dat het in zo’n natuurgebied behoorlijk drassig kan zijn. Ook nu is het soms uitkijken geblazen en moeten we her en der even een stukje omlopen om te voorkomen dat we onderuit gaan. Al met al is de route prima te doen, maar zorg in ieder geval wel voor goede wandelschoenen.

Praktische informatie:

 • Natuurgebied Appelbergen ligt in Glimmen (Groningen)
 • parkeermogelijkheden bij paviljoen Appelbergen aan de Hoge Hereweg, verder langs de kant van de onverharde weg
 • Paviljoen Appelbergen is vanwege corona momenteel gesloten, heeft wel een Coffee to go tentje waar je koffie, thee en frisdrank kunt kopen.
 • toegangsweg naar het natuurgebied is onverhard
 • gele wandelroute is 3,5 km en is prima te doen, ook met kinderen
 • goede wandelschoenen zijn een vereiste, de route is onverhard en het kan drassig zijn
 • meer weten: lees hier meer over dit prachtige natuurgebied

 

11 comments

 1. Lizette

  Appelbergen, wat een leuke naam! Maar geen bergen, maar uitgestrekte vlaktes dus. De foto’s met de spiegeling in het water zijn erg mooi. Ik kom ook regelmatig in bepaalde natuurgebieden terug voor een wandeling. Vooral de Loonse Duinen, Oisterwijkse bossen, Kampina en de Veluwe zijn favoriet voor herhaling.

  Beantwoorden

 2. Theo-Herbots

  Zier er daar “GEWELDIG” uit.
  Bedankt voor de informatie
  Ik heb het op mijn lijstje geplaatst van te bezoeken plaatsen om een reeks foto’s te maken in mijn categorie
  https://groetenuittienen.blog/category/natuurfotografie-landschapsfotografie/
  Groetjes
  Theo

  Beantwoorden

 3. Wendy

  Wat een schitterende plek, ook al heeft het dan geen bergen. Ik denk dat ik er binnenkort met mijn camper eens langs ga rijden.

  Beantwoorden

 4. Lindaschrijfthetop

  Wat een mooie plek om te lopen ik ben er nog nooit geweest.

  Beantwoorden

 5. Mrs. T.

  Prachtige foto’s. En wat doen blauwe luchten toch veel!

  Beantwoorden

 6. Marcha

  Mooi, die foto’s van het water! We hebben toch bijzondere plekken in Nederland.

  Beantwoorden

 7. Tessa

  Wat een mooie fotos heb je gemaakt tijdens deze wandeling

  Beantwoorden

 8. Mary Parker

  This is an awesome place. So green and pure. Natural, unspoiled beauty.

  Beantwoorden

 9. jasmina

  Wat ziet dat er prachtig uit,soms verbaas ik me over de mooie plekken die nl beschikt

  Beantwoorden

 10. Simone

  Wat een mooi gebied. Vind het wel fijn dat we door de pandemie nu zoveel nieuwe plekken in NL ontdekken.

  Beantwoorden

 11. Marcella

  Wij waren hier begin oktober weer, samen met mijn moeder. Mooi gebied is het en het paviljoen is ook top. Ik ga er ook eens een artikel over schrijven!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.