De Heemtuin Muntendam natuurgebied wandelen

Genieten van het voorjaar in De Heemtuin

Al jaren kom ik jaarlijks wel een paar keer in het prachtige natuurgebied De Heemtuin in Muntendam. Iedere keer weer word ik verrast door de schoonheid van dit natuurgebied en dat terwijl we bijna altijd dezelfde route lopen. Zo ga ik er steevast op paddenstoelenjacht in de herfst en vind ik het ook heerlijk om op een zonnige winterdag te genieten van de rijp over de velden. Nog fijner is het natuurlijk als de lente al vroeg haar opwachting maakt en alles weer tot bloei komt. Als dat alles dan ook nog gepaard gaat met zon en een mooie blauwe lucht met wolken dan voelt het voor mij als de hoofdprijs. Afgelopen zaterdag was zo’n dag waarop alle puzzelstukjes op zijn plek vielen en ontdekte ik weer iets heel nieuws in De Heemtuin. Gaan jullie gezellig met mij mee op mijn wandeling door De Heemtuin?

De vele vijvers en vennen

De Heemtuin Muntendam natuurgebied wandelen

De Heemtuin Muntendam natuurgebied wandelen

Nog niet zo lang geleden werd er nog volop geschaatst op deze ondiepe vijvers, maar op deze zaterdagmiddag glinsteren ze vooral in het zonnetje. Door het hele gebied heen liggen verschillende vijvers c.q. vennen. Sommigen met elkaar verbonden met houten bruggetjes, sommigen kun je alleen rondom lopen. Op mijn vaste route door De Heemtuin zijn er eigenlijk altijd twee vaste plekken waar ik gewoon moet stoppen. Dat is ten eerste bij een enigszins gammel bruggetje waarbij ik iedere keer verwacht dat ik er door heen zal zakken en ten tweede bij een prachtig overzichtspunt op het uitgestrekte gebied van De Heemtuin.

Een open zandvlakte met vennen en veel mos

De Heemtuin Muntendam natuurgebied wandelen

De Heemtuin Muntendam natuurgebied wandelen

De Heemtuin Muntendam natuurgebied wandelen

De Heemtuin Muntendam natuurgebied wandelen

Dit deel ontdekte we nog maar een jaar geleden en is sindsdien mijn grote favoriet in de herfst. Niet alleen staat hier mijn favoriete boom qua herfstkleuren, maar ook vind je hier jaarlijks tig van rode paddenstoelen met witte stippen. Een ware walhalla dus! Nu in het vroege voorjaar is alles natuurlijk nog kaal, maar ook dan is het absoluut een mooi gebied om even door heen te lopen. Ook hier weer de nodige vennen, niet zo groot als in het eerste deel, maar zeker net zo mooi. Voordeel van dit gebied is ook dat er op verschillende plekken bankjes staan waar je in de luwte heerlijk kunt genieten van de zon en de natuur.

Op sneeuwklokjesjacht in het Stinzenbos

De Heemtuin Muntendam natuurgebied wandelen

De Heemtuin Muntendam natuurgebied wandelen

De Heemtuin Muntendam natuurgebied wandelen

De Heemtuin Muntendam natuurgebied wandelen

Dit gedeelte van De Heemtuin was tot voor kort niet zo bekend bij mij, maar afgelopen zaterdag werden we er als vanzelf naar toe getrokken. Reden: we spotten enkele sneeuwklokjes in de verte. Eenmaal dichterbij gekomen bleek er zowaar een heel veld met sneeuw- en lenteklokjes te zijn. Echt een heel mooi gezicht, zo beschut onder verscheidene bomen en dan net met wat zonlicht erbij.

Kortom, wat een standaard rondje Heemtuin zou worden, werd op deze manier opnieuw een verrassende wandeling waarbij ik mij opnieuw bewust werd van de schoonheid van dit prachtige natuurgebied.

Handige informatie

 • Adres: Nieuweweg 127 Muntendam
 • gratis parkeren
 • volledig onverhard
 • vrij wandelgebied, zelfs de hond mag mee, mits aangelijnd
 • volop activiteiten voor kinderen
 • paviljoen aanwezig, geopend van woensdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur

Ga jij ook graag aan de wandel om van het voorjaar te genieten?

16 comments

 1. Amy

  Wat een prachtig natuurgebied! Altijd mooi om te zien hoe een gebied zo verschillend kan zijn in de verschillende seizoenen.

  Beantwoorden

 2. Laura

  Sneeuwklokjes, JUIST! Ik liep gisteren in het bos met mijn schoonmoeder en ze was er van overtuigd dat het al meiklokjes waren die in bloei stonden, maar mijn geur-neus moest haar tegenspreken. Nu ik ze zie op je foto’s, herken ik ze! Verdorie toch, toeval!

  Beantwoorden

 3. Felice Veenman

  wat een prachtig natuurgebied; helemaal mijn ding! Dank voor het delen

  Beantwoorden

 4. Daphne - verdraaidmooi

  Wat een prachtig natuurgebied zeg! Dat zal afgelopen weekend wel goed vertoeven zijn geweest met dat heerlijke zonnetje.

  Beantwoorden

 5. Nicole Orriëns

  Een heerlijke en rustgevende plek zo te zien. Daar zou ik graag eens naar toe gaan, zeker met dit mooie weer.

  Beantwoorden

 6. Henk

  Ik ben daar vorig jaar geweest als onderdeel van een langere wandeltocht. inderdaad een erg mooi gebied. je had zo te zien wel beduidend beter weer dan wij toen;-)

  Beantwoorden

 7. Melissa

  Wat een prachtige omgeving om te lopen. Ik probeer als ik mij goed genoeg voel ook altijd even te wandelen.

  Beantwoorden

 8. Janet

  Wat heb je een heerlijke foto’s gemaakt. Mooie omgeving om te wandelen.

  Beantwoorden

 9. hippiemeisje

  Zo mooi en zo fijn wanneer je nu zo weer naar buiten kan zonder te bevriezen, vind ik en je idd de eerste krokusjes kan zien…

  mooi!

  Beantwoorden

 10. Yova

  Prachtig natuurgebied om te genieten. Daar zijn wij nooit geweest. Je ziet overal krokussen en sneeuwklokjes bloeien in de natuur. Prachtig. Mooie foto’s.

  Beantwoorden

 11. Gerdi - Blond&Bruin

  Wauw prachtige natuur en dit voorjaarsweer moedigt wel uit om een lekkere wandeling te gaan maken

  Beantwoorden

 12. Nadia

  Het is daar echt heerlijk hé! Wij komen er ook vaak een keer… Heerlijk voor mijn ventje om even uit te rouzen en lekker in de natuur te zijn.

  Beantwoorden

 13. Saskia

  Oh heerlijk he, dit fijne weertje in combi met zo’n prachtige plek. Echt genieten!

  Beantwoorden

 14. ingrid

  lijkt me heerlijk om hier te wandelen. heel mooi plekje

  Beantwoorden

 15. Marcella

  Dit lijkt me zo’n gaaf gebied, ik ga er graag eens samen met je wandelen! Als jij dan met mij komt wandelen in de Onlanden, dan hebben we twee dates staan. Gezellig!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Goed idee Marcella!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.