De Heemtuin Muntendam herfst

In beeld: Paddenstoelen spotten in De Heemtuin

Voor mij is de herfst nauw verbonden met het spotten van paddenstoelen. Elk jaar ga ik dan ook traditiegetrouw op jacht naar de mooiste paddenstoelen. Het liefst natuurlijk de rode met witte stippen. Op de één of andere manier blijven deze een enorme aantrekkingskracht op mij uitoefenen. Niet vanwege het sprookjesaroma wat er om heen hangt maar gewoon omdat ik ze ongelofelijk schattig vind.

Sinds drie jaar weet ik dan ook waar ik moet zijn als de herfst weer is aangebroken. Namelijk in het natuurgebied De Heemtuin in de gemeente Menterwolde, inderdaad in de provincie Groningen. Voor velen van jullie misschien te ver weg maar gelukkig kunnen jullie dan altijd nog genieten van mijn foto’s!

Even wat achtergrondinformatie over De Heemtuin

De Heemtuin en Natuurpark Tussen de Venen beslaan ongeveer 50 hectare en bestaan feitelijk uit 4 te onderscheiden gebieden, die ieder hun eigen geschiedenis en karakter hebben.
De Heemtuin is een unieke landschaps- tuin en bos in Muntendam en grenst aan het natuurgebied de Venen. In de Heemtuin vind je afwisselende landschappen en bijzondere flora en fauna. (bron: De Heemtuin}

Genieten van het Grunniger landschap

De Heemtuin Muntendam herfst

Wij kiezen meestal voor de verre ronde en dat betekent dat we de ingang van het park voorbij lopen en helemaal op het einde het gebied induiken. Hier heb je een mooi uitzicht op de landerijen, oftewel het weidse uitzicht wat zo kenmerkend is voor deze regio.

Eenmaal in het gebied spotten we inderdaad al vrij snel de eerste paddenstoelen maar dit zijn dan nog niet de schatjes waar ik naar op zoek ben. Ik heb werkelijk waar geen idee hoe deze variant heet maar aan het begin van onze route vind je vooral dit soort exemplaren.

Bijzondere bomen op onze route

De Heemtuin Muntendam herfst

Niet alleen ben ik op zoek naar paddenstoelen, ik vind het ook altijd even leuk om te kijken bij mijn favoriete boom in dit gebied. Vooral in de herfst vind ik de kleuren dan prachtig om te zien. We zijn duidelijk nog wat aan de vroege kant want mijn favoriete boom is nog volop bezig om over te gaan in de herfststand. Toch is het altijd wel even een genietmomentje. In het park vind je op meerdere plekken dit soort bijzondere bomen. Er is zelfs een heus Bijzondere Bomen wandeling.

Verschillende vijvers en bruggetjes

De Heemtuin Muntendam herfst

De Heemtuin Muntendam herfst

Zoals nu in geval van droogte liggen de verschillende vijvertjes er redelijk droog bij, op de wat grotere na dan. Alles is vrij toegankelijk en het is dan ook vooral een kwestie van gewoon je eigen pad kiezen en gaan. Bij één specifiek bruggetje moet ik gewoon altijd even stoppen om foto’s te maken. Ik moet wel zeggen dat vooral dit bruggetje de nodige onderhoud vergt want echt vertrouwd voelt het niet als ik er op sta.

De eerste rood met witte paddenstoelen

De Heemtuin Muntendam herfst

En ja hoor, ook deze keer komen we niet voor niks want op het eerste bekende plekje staan inderdaad de rood met witte paddenstoelen. Weliswaar wel wat minder dan vorig jaar maar toch klik ik er weer lustig op los. Al blijft het mij een raadsel waarom ze op de ene plek wel uit de grond schieten en op een andere plek niet. Gelukkig regelt de natuur zijn eigen zaken, ja toch?

Nog meer rood met witte paddenstoelen

De Heemtuin Muntendam herfst

De Heemtuin Muntendam herfst

Als we ergens tussen de bomen door duiken en even moeten oppassen dat we niet wegglijden, komen we in het deel waar we vorig jaar de mooiste exemplaren zagen. Ook deze keer worden we op onze wenken bediend. Niet alleen staat mijn tweede favoriete boom er prachtig bij, ook ontdekken we overal de mooiste paddenstoelen. Losse exemplaren, schattige exemplaren, tweelingen, van groot naar klein, echt, je vindt ze in De Heemtuin in alle soorten en maten. Genieten dus!

De Heemtuin Muntendam herfst

De Heemtuin Muntendam herfst

De Heemtuin Muntendam herfst

Handige informatie:

 • adres De Heemtuin: Nieuweweg 127 in Muntendam
 • openingstijden: natuurgebied vrij toegankelijk
 • openingstijden paviljoen: maandag & dinsdag gesloten, woensdag t/m zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur
 • gratis parkeren

Gaan jullie ook altijd op paddenstoelenjacht?

22 comments

 1. Yousra Yasmine

  Wat een leuk artikel! Padden stoelen zoeken lijkt me onwijs leuk om te doen. Ik ga dit idee onthouden voor in de herfstvakantie. Bedankt voor je tip! ?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik kan het je echt aanraden hoor! Ik ben nu al benieuwd naar jouw foto’s!

   Beantwoorden

 2. An

  Wat een mooie foto’s!!

  Beantwoorden

 3. Frederique

  Eh nee, ik heb iets tegen paddenstoelen – ik kan het niet echt uitleggen haha

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Grappig, dat heb ik nog nooit gehoord

   Beantwoorden

 4. Mariëlle | Me-licious

  Wauw wat is de heemtuin mooi. Vooral dat bruggetje lijkt net uit een film te komen. Prachtige paddestoelen, kan me voorstellen dat je hier blij van wordt.

  Beantwoorden

 5. Dhini

  Wat prachtig paddenstoelen. Zo groot ook nog! Hier heb ik nog nooit gezien

  Beantwoorden

 6. Morgaine

  Prachtig mooi, ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf op dit moment even stil lig met de camera, echt errug! hahahaha maar ik geniet wel van het park hierachter en al zijn kleuren nu en vooral met blauwe luchten nog. Intens genieten!

  Op paddestoelen jacht ben ik nog niet eens geweest 😉

  X

  Beantwoorden

 7. Felice Veenman

  manlief is dol op paddestoelen, ik heb dat wat minder,maa rik wandel graag. Wat een prachtig natuurgebied beschrijf je . nu dochterlief niet meer in Groningen woont, kom ik daar minder,maar dit gebied onthoud ik, het lijket me prachtig

  Beantwoorden

 8. Balou

  Wauw, hierdoor krijg ik het echte herfst gevoel !

  Beantwoorden

 9. Girls-Things

  Wat een mooie foto’s! Vooral van de paddenstoelen.

  Beantwoorden

 10. Anke

  De rode paddenstoel met witte stippen vind ik ook zo schattig! ?

  Beantwoorden

 11. NannyJenny

  Wat mooi! Wij hebben hier in de buurt ook een Heemtuin, met de basisschool mochten we hier altijd naar toe. Wel een stuk kleiner, maar wat is de natuurlijk mooi!

  Beantwoorden

 12. Yousra Yasmine

  Wat een leuk artikel! Paddenstoelen zoeken is altijd leuk!

  Beantwoorden

 13. eileen

  Dit ziet eruit als een prachtig mooi stuk om een middagje te vertoeven. Ik vind de paddenstoelen ook altijd zo leuk. Ik sta voor de klas en betrek eigenlijk ieder jaar de paddenstoelen erbij.

  Beantwoorden

 14. Yova

  Prachtig wandeling heb je gemaakt. Herfstfoto’s is zeker prachtig om te zien. Deze tijd te warm. Nooit geweest in Oktober. Mooie foto’s. Paddenstoelen ziet prachtig uit.

  Beantwoorden

 15. Saskia

  Wat een prachtige foto’s! Lijkt me zeker een fijne plek om te wandelen, te beleven en zien <3

  Beantwoorden

 16. Rory

  Héél vroeger (maar toen was ik echt een jaar of 8) gingen we – als we bij mijn moeders zus in Duitsland logeerden – met zijn allen paddestoelen zoeken. Mijn (Duitse) oom wist heel goed welke je wel en welke je niet kon eten. Dat was altijd wel een evenement. Ik weet ook nog dat mijn moeder enorm schrok van een klein slangetje. Dat mijn oom het beestje wel in bedwang wilde houden met een v-vormig stokje en dat het slangetje gewoon omhoog kroop. Jeugdherinnering aan paddestoelen plukken 🙂

  Beantwoorden

 17. Villasappho

  Stikjaloers ben ik op zoveel rood met witte stippen! Hier heb ik welgeteld na 5 avonden wandelen, 1 uitgedroogde lelijke vliegenzwam gezien. Ik hoop na de regen op meer geluk.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.