haven Elburg

Fotoserie: Slenteren door vestingstad Elburg

In april dit jaar was ik voor het eerst in Elburg en keek ik mijn ogen uit. Zoveel mooie plekjes, zoveel mooie panden én zoveel mooie steegjes. Het was een soort van liefde op het eerste gezicht. Al tijdens die eerste wandeling wist ik dat ik terug zou komen. Meestal duurt het dan nog wel een tijdje. Deze keer echter niet.

In oktober sloten we namelijk ons midweekje Veluwe af met een wandeling door Elburg. Een perfecte afsluiting van een heerlijk midweekje weg in eigen land. Gaan jullie met mij mee op ontdekking door vestingstad Elburg?

Mijn favoriete plekjes in Elburg

Elburg vestingstad

Het centrum van Elburg is vrij compact en recht toe recht aan waardoor verdwalen totaal niet mogelijk is. Natuurlijk kun je rechtstreeks vanaf de gratis parkeerplaats Het Schootsveld naar de Vischpoort wandelen om zo bij de haven uit te komen. Het is echter vele malen leuker om ook enkele zijstraatjes mee te pakken.

Sowieso is mijn gezelschap mij regelmatig kwijt, omdat ik veel te nieuwsgierig ben om te zien wat er in zo’n zijstraatje te ontdekken valt. Maar zoals gezegd, verdwalen is niet mogelijk in de binnenstad. Na onze eerste bezoek aan Elburg wist ik natuurlijk wat ik kon verwachten en welke plekjes ik zeker weten weer wilde zien. Toen in het vroege voorjaar, nu in de herfst. En dat maakt het toch net wat anders.

* De Smeesteeg

Smeesteeg Elburg

De Smeesteeg is zo’n straatje waar je gemakkelijk aan voorbij kunt lopen en dat is zonde. Hier bevindt zich namelijk de oude stadsboerderij waarvan de oude muren nog te zien zijn.

* De Vischpoort

Vischpoort Elburg

haven Elburg

Vischpoort Elburg

Al van verre zie je de Vischpoort opduiken en ja, ook dat is iets wat altijd een enorme aantrekkingskracht op mij heeft. Deze enige nog overgebleven stadspoort in Elburg brengt je naar de haven waar op deze zonnige herfstdag enkele schepen liggen te dobberen.

Wat ik zelf altijd erg leuk vind, is een foto te maken van het doorkijkje onder de Vischpoort.

* De Westerwalstraat

muurhuisje Elburg

 

Westerwalstraat vestingstadje Elburg

Ongetwijfeld het meest gefotografeerde straatje van Elburg en ja, ook ik viel hier als een blok voor tijdens mijn eerste bezoek aan dit vestingstadje.

In de Westerwalstraat vind je op de hoek nog een muurhuisje. Prachtig om te zien en ooit bedoeld als huisje voor de armste gezinnen van Elburg. Daarnaast staat deze straat bekend om zijn kleurrijke uitstraling. Waar je ook kijkt, overal zie je bloemen en planten. Heerlijk om op je gemak door heen te slenteren!

Natuurlijk zijn er nog tig andere plekjes in Elburg die ook zeker de moeite waard zijn. Wat te denken van de kloostertuin bij het Agnietenklooster? Niet al te groot, maar echt zo’n mooie stilteplek.

Ik kan je dan ook alleen maar aanraden om gewoon lekker rond te slenteren en her en der een zijstraatje in te duiken. Mocht je echt gericht op ontdekking willen gaan, dan kun je natuurlijk altijd even binnenlopen bij het VVV-kantoor. Deze vind je in het Agnietenklooster, samen met het museum waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van Elburg.

Ben jij al eens in Elburg geweest?

 

 

10 comments

 1. Koen

  Een collega (uit Leeuwarden) verhuisde ooit naar Elburg. We gingen een half jaar na haar vertrek met ons team bij haar op bezoek. Ergens in het centrum. Dus ja, ik ben er wel eens geweest maar ik heb Elburg niet echt bezocht.

  Beantwoorden

 2. lindaschrijfthetop

  Elburg is echt leuk om te bezoeken. wij zijn er met een gratis speurtocht door het plaatsje heen gegaan.

  Beantwoorden

 3. Yova

  Wat is in Elburg is zeker heel mooi om te zien.Je ziet verschillende straatjes. Daar zijn wij ook nooit geweest. Helaas kunnen wij niet meer doen vanwege Ferry met zijn ziekte. Opletten geblazen…. Gelukkig kon jou mee lopen via hje foto’s en je verhaal. Fijne dag verder.

  Beantwoorden

 4. Nicole Orriëns

  Wat een mooi plaatsje is dat Elburg! Ik zou er zo wel naar toe willen nu!

  Beantwoorden

 5. sandra

  Ik had er nog nooit van gehoord, maar wat een mooi plaatsje! En prachtige foto’s!

  Beantwoorden

 6. Krystle/Batboy

  Nee nooit geweest maar ook nog nooit van gehoord. En wat is die Smeesteeg leuk zeg!

  Beantwoorden

 7. Rory

  De Westerwalstraat 😍, wow. Het doet mij zo denken aan ‘mijn’ favoriete place to be (ooit ga ik er wonen) namelijk Naarden-Vesting (in ’t Gooi). In Elburg ben ik nog niet eerder geweest maar als ik het zo zie gaat dat wel gebeuren, want de sfeer voelt zo goed. Mooie foto’s ook. Heel sfeervol. Ik zal eens over Naarden-Vesting schrijven trouwens. Denk dat je dat ook heel leuk gaat vinden. Verdwalen ook onmogelijk, maar zo gezellig en vol sfeer 😍

  Beantwoorden

 8. Amina

  Wat ziet het er supergezellig uit. Ik hou echt van Hanzesteden/vestingstadjes. En echt zo grappig dat je gezelschap je vaak kwijt was omdat je een zijstraatje indook. Heerlijk zo verdwalen. Mooie foto’s ook 😍

  Beantwoorden

 9. Frederique

  Het ziet er erg mooi en pittoresk uit. Ik had er laatst nog iemand over gehoord!

  Beantwoorden

 10. Tessa

  Wat ziet Elburg er mooi en pittoresk uit! Ik ben er ooit jaren geleden geweest

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.