wandelroute Heuvingerzand Hooghalen

Genieten van de stilte in het Heuvingerzand

Ooit gehoord van het natuurgebied Heuvingerzand? Ik had er tot afgelopen zaterdag nog nooit van gehoord, maar dankzij een wandel- en luncharrangement van De Leukste Deal kwamen we er terecht. Of beter gezegd, we kwamen terecht in Hooghalen bij Brasserie Eikenhorst voor de lunch. Vervolgens kregen we de keuze uit een aantal wandelingen en kozen we uiteindelijk voor de gele route in het Heuvingerzand.

En dat bleek een goede keuze te zijn! Een prachtig gebied met een gevarieerde wandeling. Gaan jullie met mij mee op ontdekking in het Heuvingerzand?

Heuvingerzand, een voormalig stuifzandgebied

Het Heuvingerzand gelegen tegenover het bekendere Groote Zand is een voormalig stuifzandgebied. Staatsbosbeheer plantte op deze stuifzanden dennen om het zand vast te leggen Er is nog een enkele open stuifzandplek aanwezig. Laat u verrassen door een gevarieerd natuurgebied waar de natuur de natuur mag zijn. (bron: Drenthe)

Nadat we de auto hebben geparkeerd, kunnen we direct starten met de Wijde Blik route van 4 kilometer. Een gemarkeerde route met gele paaltjes.

Heuvingerzand Hooghalen wandelroute

In eerste instantie wandelen we over brede bospaden, soms wat drassig, maar over het algemeen prima te doen. Al vrij snel daarna komen we in het voormalige stuifzandgebied terecht.

Inderdaad zien we her en der dennen in het weidse landschap. Ook spotten we nog een vennetje, waar we helaas niet bij kunnen komen. De heide staat er op deze trieste zaterdagmiddag wat verloren bij, maar zeker in augustus/september zal het ongetwijfeld een mooie aanblik zijn.

Genieten van de stilte in het Heuvingerzand

wandelroute Heuvingerzand Hooghalen

Wat ons verder vooral opvalt, is de stilte. Alleen af en toe een vogel, maar verder komen we slechts twee andere wandelaars tegen. Natuurlijk is het ook niet echt mooi wandelweer, het is grijs, bewolkt en ook net niet helemaal droog. Toch is dit gebied sowieso nog redelijk onbekend bij natuur- en wandelliefhebbers.

Ideaal dus, want op deze manier kun je nog ongestoord in alle rust genieten van de schoonheid van de natuur. De herfst heeft duidelijk zijn sporen nagelaten, veel paden zijn bezaaid met een dikke bladerdek. Heerlijk om door heen te stampen, maar soms ook verraderlijk omdat je de onderliggende wortels van de bomen minder goed ziet.

wandelroute Heuvingerzand Hooghalen

Nadat we het heidegebied hebben verlaten, keren we terug in het bosrijke gedeelte van Heuvingerzand. Deze keer geen brede bospaden, maar een kronkelige route terug naar de parkeerplaats. In dit deel spotten we ook nog enkele paddenstoelen, ongetwijfeld de laatsten van deze herfst.

Na een uurtje wandelen, zijn we terug bij de parkeerplaats en rijden we terug naar Brasserie Eikenhorst voor koffie met appeltaart. Een lekkere afsluiting van een mooie wandeling!

Praktische informatie over Heuvingerzand

 • gratis parkeren op de parkeerplaats aan de Zwiggelterweg in Hooghalen, tegenover Galerie Wildevuur
 • 1 gemarkeerde route, de Wijde Blik route van 4 km. Inclusief stops deden wij er een uurtje over
 • geen horeca aanwezig, wel in Hooghalen
 • goede wandelschoenen een vereiste, zeker in de herfst/winter aangezien het drassig kan zijn

9 comments

 1. Janet

  Ik ken het gebied niet, maar over het algemeen vind ik stuifzandgebieden heel gaaf. Het ziet er tof uit op de foto’s en leuk ook dat jullie zo’n arrangement hadden.

  Beantwoorden

 2. Nicole Orriëns

  Bij het lezen van het woord ‘stilte’ had je mij al : ) Ik houd van stilte. Goed om te weten dat die te vinden is in dit natuurgebied.

  Beantwoorden

 3. lindaschrijfthetop

  Wat heb je weer een leuk wandelgebied gevonden, persoonlijk vind ik stilte tijdens het wandelen heerlijk. Hoe minder mensen hoe beter!

  Beantwoorden

 4. Mandy

  Wat een mooie foto’s zo! Ondanks dat het grijs is. Ik kende het wandelgebied niet maar er zijn sowieso veel mooie wandelroutes in die omgeving

  Beantwoorden

 5. Rory

  Wat ontdek jij toch mooie plekjes! Wandelgebieden en plekjes die troostgevend kunnen zijn, zeker in deze ingewikkelde tijden van de pandemie. Ik blijf soms hangen in hetzelfde, maar dit soort momenten en plekken ontdekken zorgen ook voor variatie in je leven, zonder dat je perse veel andere mensen hoeft te zien of te ontmoeten. En dat laatste mis ik juist, maar misschien is dit ook wel een mooie aanvulling. Natuur ontdekken, diertjes spotten. Ik houd ervan.

  Beantwoorden

 6. Melissa

  Heerlijk he zulke wandelpadjes. Ik doe het ook graag met Roy en Eevee in het weekend of in de zomer

  Beantwoorden

 7. Saskia

  Wat een heerlijke wandelplekjes bezoek je toch altijd. Raak er helemaal geïnspireerd van. Ben ook nog steeds aan het nagenieten van onze bos bezoekje met Noa weken geleden <3

  Beantwoorden

 8. Mitchel

  Wat een heerlijke wandeling moet het zijn geweest. Klinkt heel erg leuk!

  Beantwoorden

 9. rachel

  ik hou zo van stilte en als ik dan naar je eerste foto kijk…ja daar hou ik van 😀

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.