Autun Morvan Frankrijk

Een middag in Autun; de verrassing in de Morvan

Totaal onvoorbereid gingen we in september voor tien dagen naar de Morvan. Pas ter plekke besloten we om op een regenachtige vrijdag naar Autun te gaan. Grotendeels vanwege de overdekte markt en ach, als we er dan toch waren, zouden we we wel zien wat het stadje nog meer te bieden had. En dat bleek tot onze verrassing heel veel te zijn!

Helaas hebben we lang niet alles gezien, dus dat betekent dat we zeker terug gaan naar Autun als we weer in de Morvan zullen zijn. Voor nu neem ik je mee op onze wandeling door dit verrassende stadje met onder meer zijn historische centrum én prachtige kathedraal!

Slenteren door het centrum van Autun

Autun Morvan Frankrijk

De naam Autun deed bij ons totaal geen belletjes rinkelen, maar ooit was het één van de belangrijkste steden van West-Europa. Tegenwoordig is het één van de grotere steden in de Morvan met zo’n kleine 15.000 inwoners. Vanuit het zuiden is het tevens de toegangspoort naar het prachtige natuurgebied Morvan.

Voor ons was het in eerste instantie slechts een uitstapje op een regenachtige dag. Met name vanwege de grote overdekte markthal, wat zeker leuk was om even door heen te wandelen. Alleen was deze hal wat minder groot dan gedacht waardoor we na amper tien minuten weer buiten stonden. Wat nu te doen?

Gelukkig klaarde het enigszins op en vol goede moed besloten we om het er op te wagen en liepen we het autovrije centrum in. Gezellige straatjes, diverse winkeltjes en horecatentjes. Leuk om door heen te slenteren én zeker leuk voor een middagje shoppen.

Wij zagen echter op een gegeven moment borden staan met ‘Cathedral’ en besloten om hier naar toe te wandelen.

Historische gedeelte van Autun

Eenmaal uit de ‘drukte’ van de winkelstraten belandden we ineens in het historische gedeelte van de stad. Prachtige oude panden, zoals dit kasteel met uitzicht over de Morvan. Helaas niet geopend voor het publiek.

Autun Morvan Frankrijk

Op weg naar de Kathedraal komen we nog meer fraaie panden tegen, veelal in goede staat, maar sommige ook duidelijk toe aan een opknapbeurt. Pas in dit deel besluit ik om mijn camera uit de tas te halen en niet meer alleen maar foto’s te maken met mijn telefoon.

Autun Morvan Frankrijk

Al genietend komen we uiteindelijk terecht op Place du Terreau waar de Kathedraal in al zijn glorie voor ons opduikt. Dit imposante bouwwerk, Kathedraal St-Lazare, is in de twaalfde eeuw gebouwd, maar door branden en andere kerkelijke stromingen door de jaren heen flink verbouwd. Belangrijkste kenmerk van deze kerk is de timpaan boven het hoofdportaal dat gezien wordt als één van de meesterwerken in de Romeinse bouwkunst. Natuurlijk nemen we even een kijkje in deze bijzondere kerk die ook aan de binnenkant indrukwekkend is om te zien.

kathedraal Autun

Autun Morvan Frankrijk

Eenmaal weer buiten slenteren we op ons gemak door de middeleeuwse straatjes rondom de Kathedraal. Het voelt alsof de tijd hier heeft stil gestaan. Rondom het plein vind je een aantal terrasjes waar je bij mooi weer ongetwijfeld heerlijk kunt zitten relaxen.

Autun Morvan Frankrijk

Uiteindelijk komen we weer terug in het winkelgedeelte van het centrum en is het helaas tijd om afscheid te nemen van Autun. Een plaats die ons zeker heeft verrast en die ook nog veel meer te bieden heeft dan hetgeen we nu hebben gezien. Zo zijn er nog een tweetal overgebleven Romeinse stadspoorten, een grafmonument  met een prachtig uitzicht over de stad en de Morvan, maar ook overblijfselen van een Romeins theater. Kortom, we hebben nog lang niet alles gezien van deze stad!

Welk stadje heeft jou positief verrast?

11 comments

 1. Janet

  Ik heb nog nooit van dit stadje gehoord, maar het ziet er erg leuk uit op de foto’s. Ik ben dan vooral benieuwd naar het kasteel en ik vind die vakwerkhuizen ook altijd heel leuk.

  Beantwoorden

 2. Tania

  Wat een leuk stadje. Ik had er nog niet eerder van gehoord eigenlijk. Lijkt me wel de moeite om te bezoeken als je daar in de buurt bent

  Beantwoorden

 3. Krystle/Batboy

  Wat gezellig lijkt het me daar zeg! Nog nooit van gehoord maar zo te lezen is het zeker een bezoekje waard.

  Beantwoorden

 4. Mitchel

  Leuk artikel. Daar kan ik van genieten. Het ziet er op de foto’s heel rustig uit in dit stadje. Goeie plek om overal bij te kunnen 😉

  Beantwoorden

 5. Tessa

  Nog nooit van deze stad gehoord, maar het ziet er prachtig uit!

  Beantwoorden

 6. Sherry

  Dat ziet er supergaaf uit. Ik wil hier zo graag heen.

  Beantwoorden

 7. Amina

  Ohhh wat een mooi stadje zeg. En die timpaan is echt prachtig inderdaad. Wauw. Ik hou hier zo van, mooie architectuur 😍 Mooi om deze herinneringen te maken!

  Beantwoorden

 8. Mandy

  Wauw! Wat een mooie foto’s. Ik had nog nooit van het stadje gehoord maar krijg gelijk weer zin in een city tripje. Hoop dat het snel allemaal weer kan op een leuke manier

  Beantwoorden

 9. Elisa

  Frankrijk kent veel mooie plekjes. Dit is er duidelijk ook eentje zo te zien. En wat was het lekker rustig! Genieten met een grote G.

  Beantwoorden

 10. Frederique

  Soms kom je ‘per ongeluk’ terecht in steden of dorpen waar nooit een hond van heeft gehoord en die ongekend mooi zijn. Toch leuk zo’n verrassing. De Morvan is één van de weinige plekken in Frankrijk die ik slecht ken.

  Beantwoorden

 11. Lindaschrijftop

  Wat eenmooie plekjes heb je gezien. De kathedraal ziet er prachtig uit.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.