Krka Kroatië vakantiefoto's

Op zoek naar Het Perfecte Plaatje

Ook als huis-, tuin- en keukenfotograaf ben ik altijd op zoek naar die ene foto. Die foto die perfect vastlegt wat je in gedachten had, oftewel het perfecte plaatje. Alleen wanneer is een foto perfect? Wanneer heb je het perfecte plaatje geschoten én nog belangrijker, wat ga je er vervolgens mee doen? Tegenwoordig zijn er zoveel opties, maar zelf vind ik een foto op doek altijd erg mooi ogen.

Vandaag neem ik je dan ook mee in mijn zoektocht naar het perfecte plaatje!

Het perfecte plaatje: natuur-, portret of straatfotografie

tulpenveld Dwingeloo Drenthe

Wie regelmatig mijn blog bezoekt of een kijkje neemt op mijn Instagram account, weet dat ik er graag met mijn camera op uittrek. Het liefst fotografeer ik de natuur, maar ook straatfotografie spreekt mij enorm aan. Niet zozeer om mensen te fotograferen, maar wel om mooie steegjes of panden vast te leggen.

Portretfotografie ligt mij gewoon een stuk minder, misschien deels ook vanwege het persoonlijke karakter hiervan. Ik dwaal liever anoniem met mijn camera rond.

Wanneer is een foto perfect?

Los van de geijkte termen als dat een foto scherp moet zijn, dat het niet overbelicht moet zijn, dat er geen storende elementen in beeld zijn, vind ik een foto perfect als het voor mijn gevoel klopt. Met andere woorden, als de compositie juist is of dat een foto een verhaal vertelt.

En nee, het valt echt niet mee om het perfecte plaatje te schieten. Zeker niet op een toeristische plek waar andere mensen vaak een stoorzender zijn of als het qua weersomstandigheden net niet het gewenste resultaat oplevert. Dat zorgt er wel voor dat ik regelmatig terugkeer op een bekende plek in de hoop dat het dan wel lukt. En ja, daarnaast levert het ook een hoop foto’s op.

Natuurlijk kan het best zo zijn dat een foto in mijn ogen goed is, terwijl een ander daar anders over denkt. Dat is helemaal prima, tips zijn natuurlijk altijd welkom. Vandaar ook dat ik fan ben van het programma Het Perfecte Plaatje. Niet dat ik alles even mooi vind, maar juist de tips op het gebied van compositie en een foto het verhaal laten vertellen, probeer ik in de praktijk toe te passen.

Zo wil ik echt nog eens met de opdracht van een drieluik fotograferen aan de slag. Een uitdaging, maar wel een mooie reden om nog meer op zoek te gaan naar de perfecte foto.

Wat te doen met al die foto’s?

Krka Kroatië vakantiefoto's

Natuurlijk plaats ik regelmatig foto’s op Instagram en verschijnen er altijd meerdere foto’s bij een artikel. Ook maak ik van elke vakantie een fotoboek, maar daarnaast vind ik het ook leuk om sommige foto’s net wat meer onder de aandacht te brengen.

Zo hangt er in ons vakantiehuisje deze canvas foto. Iedere keer als we er zijn, word ik er weer vrolijk van. Het is ook echt een blikvanger in het huisje en doet me terugverlangen naar het mooie Kroatië met zijn vele watervallen, zoals deze bij Krka.

Heb ik het perfecte plaatje geschoten?

Lastig te zeggen, want ten eerste ben ik kritisch ingesteld en ten tweede heb ik zeker nog een hoop te leren op het gebied van fotografie. Ondertussen ga ik vrijwel nergens heen zonder mijn telefoon of camera zodat ik altijd en overal foto’s kan maken. Altijd op zoek naar die ene voltreffer!

Wat doe jij met je foto’s?

10 comments

 1. Lindaschrijftop

  Ik heb een insta account mevrouwtjenatuur voor alle natuurfoto’s. Eigenlijk moet ik ze opslaan maar dat doe ik niet.

  Beantwoorden

 2. Nicole Orriëns

  Ze zwerven rond op mijn computer, en soms druk ik ze op een canvas.

  Beantwoorden

 3. Mandy

  Ik volg je natuurlijk op Instagram en ik vind het altijd heerlijk om jouwn fotos te zien! Je doet ook altijd zulke leuke dingen. Ik gebruik mijn foto’s voor Instagram en mijn blog en ik maak altijd een fotoboek

  Beantwoorden

 4. Caroline

  Ja, ook ik maak graag het perfecte plaatje. En ik deel ze dan gretig op mijn persoonlijke instagram account.

  Beantwoorden

 5. Saskia

  Ik maak altijd een aantal foto’s uit dezelfde hoek maar net de focus anders. Soms delete ik er een aantal soms zijn 2 foto’s die ‘hetzelfde’ zijn toch compleet anders. Ik hou ervan. Mooie foto’s bij deze post!

  Beantwoorden

 6. Cynthia

  Foto’s leggen een herinnering vast. De perfecte foto brengt me zonder afleiding weer terug naar het gevoel wat ik op dat moment had. Ik barst van de foto’s op mijn mobiel, maar slechts een paar zijn perfecte plaatjes. 😉

  Beantwoorden

 7. Rory

  Dat is wel een dingetje. Ik heb sinds een paar maanden mijn iPhone 12 Max Pro (rib uit mijn lijf, maar zo’n goede investering want ik doe er alles mee) en er staan nu al 8000 foto’s op. Die bewaar ik via Google foto’s in de cloud maar toch wis ik ze niet op mijn telefoon, want je weet maar nooit. Heel vermoeiend. Ook omdat ik zo’n type ben die 36 foto’s heeft van een moment en dan niet kan kiezen. Dan maar een album extra maakt. En vervolgens even goed alles laat staan. Heel vermoeiend. Nu zit ik namelijk al aan 8000 foto’s en is nu gaan wissen een hele klus.

  Beantwoorden

 8. Krystle/Batboy

  Ik druk alleen de foto’s van mijn kinderen af, alhoewel ik dat de laatste tijd iets minder heb gedaan. De meeste laat ik op mijn telefoon staan maar eigenlijk zou ik alles op een cd rom moeten zetten.

  Beantwoorden

 9. Tessa

  Sommige foto’s deel ik op Instagram, vooral natuur foto’s’ en citytrip fotos. Verder druk ik ene groot deel af en plak ik deze in

  Beantwoorden

 10. Amina

  Ja, mooi hè op Canvas. Ik heb een keer een mooi beeld op Canvas laten drukken. Love it, blijft altijd mooi. En ik vind het ook zo makkelijk af te stoffen. Veel makkelijk dan bv. mijn rotan spiegel, waar m’n Swiffer achter blijft haken, hahahaha! Mijn foto’s staan helaas allemaal op m’n mobiele telefoon, in de cloud, op Instagram en in de Adobe Lightroom app. Ik zeg helaas, omdat ik het niet goed bijhoud met folders maken op m’n pc. Op jaar zeg maar. Ga ik toch maar eens deze winter aan beginnen…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.