Nationaal Park Hoge Veluwe oktober

Genieten van de herfst in Nationaal Park de Hoge Veluwe

Bij een midweekje Veluwe hoort wat mij betreft ook een bezoek aan Nationaal Park de Hoge Veluwe. Vandaar dat dit bovenaan stond op ons to do lijstje toen we in oktober op de Veluwe waren. Gelukkig voor ons werkten de weergoden mee waardoor we optimaal genoten van ons verblijf in dit bijzonder mooie park.

Natuurlijk kun je het lopend verkennen, maar wij besloten voor de volledige ervaring te gaan, oftewel op de bekende witte fietsjes door het park. Gaan jullie met mij mee op ontdekking in de wondere wereld van Nationaal Park de Hoge Veluwe?

Nationaal Park de Hoge Veluwe in Gelderland

NP Hoge Veluwe oktober

Nationaal Park de Hoge Veluwe is zo’n 5.400 hectare groot en bestaat uit zowel naaldbossen, loofbossen, heide, zandverstuivingen en landbouwgronden. Rond 1921 is het gebied gekocht door het echtpaar Helene Müller en Anton Kröller en werd het gebruikt als jachtterrein.

Vanwege financiële problemen heeft het Rijk het in 1935 overgenomen en kreeg het als tegenprestatie de enorme kunstcollectie van mevrouw Müller-Kröller in eigendom. Deze is ondergebracht in het Kröller-Müller museum dat onderdeel is van het park.

Het is trouwens ook het enige nationaal park waar je entree voor betaalt. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, betalen voor genieten van de natuur, maar het park maakt slechts beperkt gebruik van overheidssubsidies. De opbrengst van de entreeprijzen wordt gebruikt voor het onderhouden van het park. En daarnaast kun je als bezoeker ook nog eens gratis gebruik maken van de witte fietsen die ter beschikking worden gesteld.

Drie ingangen: Otterloo, Hoenderloo en Schaarsbergen

Hoenderloop NP de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe telt maar liefst drie verschillende ingangen. Twee in het noorden van het park, namelijk Otterloo en Hoenderloo en eentje in het zuiden, Schaarsbergen.

Wij kozen voor de ingang bij Hoenderloo, mede omdat op de site van Nationaal Park de Hoge Veluwe Otterloo werd afgeraden omdat dit meestal de drukste ingang is. Eenmaal voorbij de kassa is het slechts een stukje wandelen tot je bij de stalling met witte fietsjes bent.

Wat opvalt, is dat alle fietsen zijn voorzien van een kinderzitje en dat er geen slot op de fietsen zit. In de praktijk kan het dus zo zijn dat je je fiets ergens parkeert en dat een ander vervolgens verder gaat op ‘jouw’ fiets. Gelukkig zijn er in totaal 1.800 witte fietsen, dus pak je gewoon de volgende.

Nog een reden voor ons om voor de ingang Hoederloo te kiezen, was de start van de fietsroute hier. In het park zijn namelijk verschillende wandel- en fietsroutes uitgezet. Fietsroute 1, zo’n 10 km, start bij ingang Otterloo en fietsroute 2, zo’n 26 km, start bij ingang Hoenderloo. Wij kozen dus voor deze route om op die manier zoveel mogelijk van het park te kunnen zien.

Fietsen door Nationaal Park de Hoge Veluwe

Voor de zekerheid hadden we nog een fiets- en wandelkaart (€ 2,00) bij de kassa gekocht, maar overal in het park tref je de ANWB-paddenstoelen aan. Hierdoor kun je in feite ook zonder een kaart prima je weg in het park vinden. Toch raad ik je wel aan om zo’n kaart te kopen omdat je dan een wat beter overzicht hebt waar je wat kunt aantreffen en waar de diverse uitkijkpunten zijn.

NP de Hoge Veluwe

Nationaal Park Hoge Veluwe oktober

Nadat we onze fietsen hebben uitgezocht, vertrekken we voor ons rondrit van 26 km. Al vrij snel hebben we het gevoel dat we alleen zijn in het park. We fietsen door een enorm uitgestrekt heidegebied met her en der een paar bomen. Nu al een prachtig gezicht, maar waarschijnlijk nog tig keer mooier als de heide bloeit.

Ondanks dat de witte fietsen geen versnelling hebben, fietsen ze best wel lekker, dus op ons gemak trappen we lekker verder. Na een tijdje besluiten we toch om niet helemaal door te fietsen richting Schaarsbergen en kiezen we voor de binnendoor route. Hiermee korten we de oorspronkelijke route in tot zo’n 20 km. Uiteindelijk fietsen we toch zo’n 25 km omdat we diverse uitstapjes hebben gemaakt.

Heide, zandverstuiving, diverse bomen & wild spotten

Na de heide komen we in een gebied met zandverstuiving terecht. Opnieuw een enorm weids uitzicht. En ja, dan fietsen we eindelijk het bosrijke gedeelte van het park in. Doordat we nu volop omringd zijn door bomen, zien we eindelijk de herfstkleuren. Het levert een hoop mooie indrukken op.

Ook spotten we her en der wat paddenstoelen, zelfs de rood met witte stippen variant komen we een paar keer tegen.

Ook stoppen we bij een paar uitkijkpunten, maar helaas voor ons laten de bewoners van Nationaal Park de Hoge Veluwe zich niet zien. Voor wildliefhebbers is Nationaal Park de Hoge Veluwe dé kans om edelherten, reeën, moeflons en wilde zwijnen in het wild te spotten. De beste kans daarop heb je of ’s ochtends vroeg of aan het begin van de avond. Wij hadden op dat vlak helaas pech, het zij zo.

Cultuur in Nationaal Park de Hoge Veluwe

Jachthuis Sint Hubertus

Naast natuur is er in het park ook volop aandacht voor cultuur. Zo is er het Kröller-Müller museum met zijn uitgebreide kunstcollectie, maar ook kun je meer te weten komen over het leven ondergronds in Museonder.

Daarnaast kun je een rondleiding boeken bij Jachthuis Sint Hubertus, het voormalig buitenverblijf van de familie Kröller-Müller. Het Jachthuis is ontworpen door de beroemde architect Hendrikus Petrus Berlage (1856-1934) en heeft een zeer kenmerkende bouw.

Wij hebben geen van de musea bezocht en vanwege corona was de groepsgrootte voor een rondleiding in het Jachthuis aangepast. Reden genoeg dus om nog eens terug te komen!

Na onze laatste stop bij Het Jachthuis is het nog maar een klein stukje terug naar de uitgang bij Hoenderloo. Al met al hebben we er dan zo’n 25 km op zitten waar we inclusief stops en lunch bij het Park Paviljoen ruim vier uur over hebben gedaan.

Praktische informatie:

 • entreeprijzen: € 11,10 voor een volwassene, kinderen van 6 tot 13 jaar € 5,55, kinderen jonger dan 6 zijn gratis
 • genoemde entreeprijzen zijn inclusief gebruik witte fietsen
 • drie ingangen: Otterloo (de drukste), Hoenderloo en Schaarsbergen
 • dagkaart parkeerplaats € 3,90
 • horeca aanwezig op drie locaties
 • voor meer informatie, zie de officiële site

Ben jij al eens in Nationaal Park de Hoge Veluwe geweest?

14 comments

 1. Nicole Orriëns

  Wat een prachtige plek om te genieten van de herfst. En nog eens gewoon in Nederland : )

  Beantwoorden

 2. Lindaschrijftop

  Het is mijn favoriete plek, de witte fietsen hebben we meerdere keren gebruikt en natuurlijk wild spotten mijn hobby.

  Beantwoorden

 3. Mandy

  Oh wow! Wat een prachtige fotos. Ik zou ook wel een keer willen fietsen door de veluwe

  Beantwoorden

 4. Sandra

  De Veluwe is een prachtig park! Na het lezen van je artikel en het zien van de foto’s wil ik er echt weer een keer heen.

  Beantwoorden

 5. Soraya

  Het ziet er erg mooi uit! Leuk om naar toe te gaan als je van beweging en natuur houdt. Ook leuk dat je de praktische informatie hebt beschreven

  Beantwoorden

 6. Jolanda

  Ik ben hier nog nooit geweest. Super leuk idee om een keer een weekendje te plannen!

  Beantwoorden

 7. Kelly Buysse

  Wauww, supermooi. Daar moet ik zeker eens met mijn driewielfiets naartoe 🙂

  Beantwoorden

 8. Koen

  Ja, ik ben er al eens geweest maar dan wel … ruim 30 jaar geleden 🙂

  Beantwoorden

 9. Debby Buis

  Ik ben een paar keer in het Kröller-Müller museum geweest, maar het park heb ik nooit echt bezocht. Krijg er wel zin in na het lezen van dit verhaal. Ga hem zeker onthouden als we weer eens een paar dagen weg willen. Hoop dat ze ook tandemfietsen hebben. En anders gaan we lopen.

  Beantwoorden

 10. Fallon

  Prachtige locatie daar he? Vooral de natuur, dat vind ik in mijn omgeving niet zo snel.

  Beantwoorden

 11. Frederique

  Zo hee wat een kilometers, ik doe het jullie niet na. Maar wel erg mooi daar en zo leuk die lachende foto, werkt besmettelijk 🙂

  Beantwoorden

 12. Anette

  Jazeker! Mooi park in een prachtige omgeving en die witte fietsen zijn ideaal.
  Het museum vonden we ook de moeite waard samen met de beeldentuin.
  Mooie foto’s heb je weer gemaakt 😃

  Beantwoorden

 13. Amina

  Pffffff zo mooi! De foto’s, de natuur, wat je vertelt en… die paddestoel! 😍😍😍 Ik ben nog nooit naar deze geweest, maar ik ben zo blij met die Nationale Parken. Hoop dat ze nooit zullen verdwijnen.

  Beantwoorden

 14. Tessa

  Mooi he?! Ik ga meestal in het voorjaar of zomer. Ben ooit eens in de winter geweest, had ook wel zo zijn charme

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.