Landgoed Fraeyelemaborg Slochteren

Fotoserie: Beginnende lente op Landgoed Fraeyelemaborg

In de herfst is het vaste prik: wandelen rondom Landgoed Fraeyelemaborg in Slochteren. Dit jaar wilde ik er ook dolgraag in de lente naar toe, nadat het landgoed werd genoemd als één van de mooiste lentetuinen in Groningen. In mijn vorige artikel stipte ik het dan ook aan als één van mijn doelen voor deze lente. Gisteren heb ik direct maar de stoute schoenen aangetrokken en ging ik samen met mijn camera naar Landgoed Fraeyelemaborg. Even met eigen ogen zien of het inderdaad een mooie lentetuin heeft!

Landgoed Fraeyelemaborg en Het Overbos

Landgoed Fraeyelemaborg Slochteren

Tot 1972 was deze prachtige borg in handen van diverse verschillende families, maar daarna werd het verkocht. Niet veel later werd het ingericht als museum en voor het publiek open gesteld. In de diverse vertrekken wordt dan het leven tot het midden van de 20e eeuw getoond.

Direct achter de Fraeylemaborg ligt Het Overbos. Dit bos is vrij toegankelijk voor het publiek, maar bij de ingang staat wel een kistje waar je eventueel een vrijwillige bijdrage in kunt doen. Wandelroutes zijn hier niet uitgezet, maar als je gewoon de paden volgt, dan kom je in principe door het hele bos.

In totaal loop je dan zo’n kleine 4 km, een wandeling die ook met kinderen prima is te doen. Wat ook leuk is, is dat op de route diverse bijzondere educatieve elementen te zien zijn, zoals dit kasteeltje halverwege de route.

Lente op het Landgoed

Landgoed Fraeyelemaborg Slochteren

Landgoed Fraeyelemaborg Slochteren

Voor mij was het de eerste keer dat ik dit landgoed bezocht in de lente. Helaas koos ik niet de beste dag daarvoor uit. Net op het moment dat ik de parkeerplaats opreed, begon het namelijk te miezeren. Nadat ik even in de auto had gewacht, besluit ik het er toch maar op te wagen.

Even leek dit goed uit te pakken, maar halverwege mijn wandeling hield het op met miezeren en volgde de ene na de andere bui zich op. Gelukkig werd ik niet helemaal zeiknat, maar toch, fijn wandelen was het vervolgens niet meer.

Maar goed, lente dus. Ook hiervoor was mijn timing helaas niet goed, want hoewel er inderdaad al wat bloeiende bloemen te zien zijn, zit het meeste nog in de knop. Misschien half april nog maar een keertje teruggaan om te zien hoe het er dan bij staat.

Voor nu was het vooral fijn om in alle rust hier te wandelen, want dat is vaak in de weekenden wel een ander verhaal.

Mijn favoriete plekjes op Landgoed Fraeyelemaborg

Net als tijdens mijn herfstwandeling liep ik ook nu langs mijn favoriete plekjes op het landgoed. Zoals dit zijweggetje met de bijzondere hoge bank. Ook ‘klom’ ik naar het hoger gelegen gedeelte van het bos voor het uitzicht. Maar vanwege het miezerige weer heb ik helaas niet echt veel foto’s genomen. Het bleef vooral beperkt tot de borg, natuurlijk ook de absolute blikvanger van dit gebied.

Of het echt tot één van de mooiste lentetuinen van de provincie Groningen behoort, kan ik helaas nog niet zeggen. Daarvoor was ik er duidelijk te vroeg in het seizoen. Binnenkort dus nog maar weer die kant op én hopelijk is dan ook het terras van Restaurant De Boerderij geopend!

10 comments

 1. Nicole Orriëns

  Oh, wat een prachtig huis is dat zeg! Ik ben helemaal benieuwd hoe het daar binnen is. Ik houd van zulke sfeervolle gebouwen.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ik ben er twee jaar geleden in geweest en heb toen ook wel foto’s gemaakt, dus zal daar binnenkort een artikel overschrijven

   Beantwoorden

 2. girls-things

  Dat ziet er mooi uit daar. Wat een gaaf landgoed. Je hebt er mooie foto’s van gemaakt.

  Beantwoorden

 3. Lindaschrijfthetop

  Wat ziet het er mooi uit. Het linkt veel op Landgoed Clingendael in Den Haag.

  Beantwoorden

 4. Tessa

  Wat een prachtige foto’s. het is dat Groningen te ver weg os voor mij, anders was ik er zeker heen gegaan

  Beantwoorden

 5. Sofie

  Wauw, wat een prachtige locatie! Je hebt er ook hele mooie foto’s van gemaakt.

  Beantwoorden

 6. Cynthia

  Oh wow! Dat ziet er erg mooi uit! Ik houd van die wat oudere gebouwen met karakter en een verhaal. Ga je er nog een keer terug als alles nog meer in bloei staat? Ik ben nu al benieuwd naar die foto’s!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dat is wel mijn bedoeling!

   Beantwoorden

 7. Frederique

  Alles ziet er mooier uit in de lente vind ik. Leuk dat jullie zo vaak in eigen land op ontdekking gaan!

  Beantwoorden

 8. Bouchra

  Wat is het daar mooi en wanneer de zon schijnt is het helemaal een plaatje!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.