Kalmar

Fotoblog | Ons weekje in Smäland (Zuid-Zweden) #2

Het zijn drukke hectische weken, vooral op het gebied van werk en formule 1, waardoor het bloggen er een beetje bij inschiet. Maar nu dan eindelijk even de tijd om verder te gaan met Zweden! Vorige keer vertelde ik jullie al over onze eerste dagen in Smäland, vandaag sluit ik ons weekje Smäland af! Kijken jullie gezellig mee naar onze avonturen?

Woensdag 15 juni

Na de afgelopen dagen grotendeels in de natuur te hebben doorgebracht en vooral het gevoel te hebben gehad, alleen maar omringd te zijn door bomen, gaan we vandaag voor wat meer levendigheid. Het is wel een stukje rijden maar dat is alles eigenlijk wel in Zweden. We gaan richting Växjö, een wat grotere plaats met hopelijk een gezellig centrum. Onderweg stoppen we even bij een parkeerplaats bij een meer en dankzij mijn badeendjes raken we in gesprek met een Zweed die tegenwoordig in Zwitserland woont. Hij vertelt ons al snel over zijn verhuisplannen en laat ons zelfs de tekening van de huizen zien. Heel bijzonder als je elkaar net 2 minuten daarvoor hebt ontmoet.

Smäland

Eenmaal in Växjö aangekomen, parkeren we de auto en slenteren op onze gemak richting het centrum. In mijn gids stond dat je niet zoveel van deze plaats moest verwachten maar ons valt het best wel mee. Okay, de gebouwen zijn niet bijzonder om te zien maar het centrum oogt gezellig. Grootste trekpleister van het stadje is de kerk met 2 kerktorens.

Växjö

Na wat rondgeslenterd te hebben en te hebben geluncht gaan we weer terug richting Rugstorp. Dit keer niet via de autoweg maar via binnendoor weggetje. Veelal onverhard maar prima te doen.

platteland Värmland Zweden

Donderdag 16 juni

We worden wakker met regen en dat zal helaas ook het beeld voor de rest van de dag zijn. Voor vandaag stond het noordelijkste deel van het schiereiland Oland op de planning maar we twijfelen of het wel zin heeft. In het huisje blijven is ook niet echt ons ding, dus we besluiten er maar het beste van te gaan maken en gaan op weg richting Oland.

Slot Solliden

Eerste stop is bij het zomerverblijf van de Zweedse Koninklijke familie in Solliden. Een vrij bescheiden optrekje, dit geldt ook voor de tuin die tegen een vergoeding toegankelijk is voor het publiek. Ook hier heeft eenvoud weer de boventoon.

Slot Solliden

Hierna gaan we verder richting Borgholm, the place to be voor de Zweedse jetset, tenminste als ik mijn gidsje moet geloven. Helaas regent het nu behoorlijk en gewapend met paraplu verkennen we het centrum. Tja… als dit de plek is waar de jetset zich vermaakt, dan is dat in ieder geval niet te vergelijken met Saint Tropez of Monaco. Het oogt veel meer als een toeristisch dorpje…

Borgholm

Hierna rijden we nog een stuk verder op het eiland maar inmiddels vliegen de ruitenwissers over onze voorruit en we houden het dan vandaag ook voor gezien.

Vrijdag 17 juni

’s Ochtends miezert het nog een beetje maar het klaart gelukkig al snel op. Vandaag gaan we pas echt op de toeristische toer en gaan we naar het Elandenpark in Nybro. Een vakantie in Zweden is natuurlijk niet compleet zonder een ontmoeting met de Koning van het Woud!

In het park krijgen we bijna een privétoer want alleen een Duits echtpaar stapt met ons aan boord. In het park zijn in totaal 12 elanden waaronder net 2 jonkies van 2 weken oud. Ongelofelijk maar waar maar deze jonkies groeien 1 kilo per dag!

Elandenpark Nybro

De grootste van het stel is 750 kilo en hoewel ze totaal niet bedreigend overkomen, zijn ze in ieder geval wel erg indrukwekkend.

Elandenpark Nybro Zweden

Hierna gaan we nog even naar Kalmar waar we met onze neus in de boter vallen. De studenten vieren hun laatste studiedag en gaan op vrachtauto’s luid toeterend door het centrum. Ik scoor ondertussen ontzettend veel punten bij mijn mannelijke collega’s als ik onderstaande foto op mijn Facebook plaats in het kader van het Zweedse wildlife…

Kalmar

Naast mijn badeendjes heb ik me inmiddels gestort op een nieuw project. Bij de boekhandel koop ik wat ansichtkaarten met de lokale bezienswaardigheden en samen met vriendlief ga ik vervolgens naar deze hotspots op zoek. Helaas voor mij staat de eerste al direct in de steigers…

Kalmar

Inmiddels is het helaas weer begonnen te miezeren dus we vervolgens onze weg door het centrum wat sneller.

Kalmar

Kalmar

Niet helemaal hetzelfde als op de foto maar goed, ik had dan ook geen boot tot mijn beschikking. Geloof mij, op een andere manier kan deze foto niet gemaakt zijn.

En zo komt er dan een einde aan ons weekje Smäland. En heel eerlijk? Het is heel dubbel hoe we Smäland verlaten. Ja, de natuur is er mooi, de meren zijn prachtig als je er bij kunt en de zon er net op schijnt, maar het is er ook wel erg rustig. Ook het gevoel dat we continu omringd zijn door bomen, geeft ons toch wel een erg benauwd gevoel. Het rare is ook dat we continu op zoek waren naar iets waar we nog echt naar toe moesten of iets wat we echt gezien moesten hebben. Normaal heb ik een heel waslijst maar los van de drie dingen die ik op voorhand al had genoemd, konden we het verder niet echt vinden. Niet in de gids en ook niet op internet.

We kijken dan ook enorm uit naar onze volgende bestemming Värmland, hoewel we inmiddels onze verwachtingen al enigszins hebben bijgesteld omdat we al weten dat Värmland een nog grotere uitgestrekt gebied is dan Smäland.

Zaterdag 18 juni

We verlaten Smäland dus met gemengde gevoelens en vertrekken richting Värmland. Een afstandje van zo’n 480 kilometer. Onderweg stoppen we nog in het pittoreske plaatsje Eksjö met typische houten huizen uit 1600. Helaas werken ook nu de weergoden niet bepaald mee. Ondanks dat vermaken we ons prima in Eksjö.

Eksjö

Eksjö

Het is er lekker rustig en dat voor een zaterdagmiddag. Sowieso is het echt overal in het weekend redelijk uitgestorven. Voor mijn foto’s is het in ieder geval niet erg natuurlijk! Zoals gewoon lig ik er weer lekker charmant bij en maakt vriendlief zich maar uit de voeten.

Eksjö

En dan is het toch echt tijd om verder te gaan! Op naar Munkfors in Värmland!

Zweden

Wordt vervolgd dus!

18 comments

 1. Sabine

  Prachtige foto’s! Mooi die elanden ook 😀 Persoonlijk vind ik Noorwegen ook veel indrukwekkender dan Zweden. Met de fjorden ed. Zweden is één en al boom haha. Pas toen wij in Lapland aankwamen veranderde de natuur, heel apart. Wij hadden het weer op een paar buien na ook ontzettend mee, scheelt ook natuurlijk. Naar Zweden hoef ik niet persé terug, maar naar Noorwegen wel! Ik vind trouwens dat ondanks het weer je wel echt heel mooie foto’s hebt gemaakt hoor. Ook in de dorpjes geeft het wel goed weer hoe het er uit ziet.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ja, ik denk ook wel dat Noorwegen ons beter zal bevallen dan Zweden maar ach, ondanks dat zijn we blij dat we eindelijk eens in Zweden zijn geweest en hebben we ons er ook wel goed vermaakt hoor.
   Mooi dat mijn foto’s in de smaak vallen!

   Beantwoorden

 2. Elaintje

  Hele mooie foto’s! Dit klinkt als een gebied wat ik misschien wel leuk zou vinden. Een gebied om gewoon te zijn, te ervaren. Geen highlights, maar gewoon ‘zijn’.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ja, dan is het zeker een gebied voor je! Ik moet zeggen dat nu weer een paar weken thuis zijn, ik die rust ook wel begin te missen hoor!

   Beantwoorden

 3. Olga

  Wat jammer van die regen joh. Ik hoop echt dat je het later in je vakantie wel beter getroffen hebt!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   In de tweede week werd het gelukkig inderdaad wel wat beter!

   Beantwoorden

 4. Conny

  Leuke foto’s. Zweden is leuk, inderdaad wel erg veel bomen maar daar moet je doorheen kijken 😉

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Door heen kijken! Nou, dat lukt soms ook wel maar pfff, je vraagt je echt wel hoe mensen het voor elkaar hebben gekregen om op bepaalde plekken een huis te bouwen!

   Beantwoorden

 5. LJ

  Een plaats bezoeken adhv postkaarten, dat is leuk! 🙂
  De regen zet natuurlijk een domper op toeristische uitstapjes, wel jammer. Tot nu toe trekt Zweden me totaal niet aan als ik eerlijk mag zijn..

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ja, dat met die ansichtkaarten kan ik je echt aanraden! Je gaat dan toch anders zo’n plaats bekijken!
   Natuurlijk mag je dat gerust zeggen! Ik denk ook niet dat we weer terug gaan hoor!

   Beantwoorden

 6. Marij

  Wauw wat gaaf die elanden! Gaaf hoe jullie dat hebben gedaan met de ansichtkaarten. Van die Zweed vind ik mooi, voor ons mss beetje gek inderdaad om na twee minuten al over zulke ‘zaken’ te praten maar voor hem waarschijnlijk niet en/of hij vindt het daar ook zo rustig dat hij blij is eindelijk aanspraak te hebben. Benieuwd naar het vervolg!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Zweden zijn sowieso wel erg vriendelijk, totaal niet opdringerig maar wel open. Ik zal proberen om volgende week te schrijven over onze tweede week!

   Beantwoorden

 7. Stéphanie

  Die badeendjes zijn zo leuk maar een plek bezoeken nav ansichtkaarten, dat vind ik ook een gaaf idee, ik ga het onthouden. Jammer dat het weer tegenzat en dat er naar jouw mening teveel bomen waren. Ik vind het er op je foto’s toch heel mooi uitzien. Wel denk ik dat Noorwegen een boeiender land is wat betreft natuur doordat het afwisselender is. Maar goed, je hebt het in ieder geval met je eigen ogen kunnen zien en zo te lezen hebben jullie je prima vermaakt!

  Beantwoorden

 8. Flavie

  Het idee van de ansichtkaarten vind ik heel leuk gevonden!
  Jammer van de regen!
  Heel mooie foto’s… ik ben al benieuwd naar het vervolg.

  Beantwoorden

 9. Morgaine

  Wat Sabine zegt, ik had eerder voor Noorwegen gekozen ivm de fjorden en cruises die je dan kunt maken, hahahaha Zweden heeft mij nooit zo aangetrokken qua, daar wil ik heen of zo, jij bevestigt dat eigenlijk.

  X

  Beantwoorden

 10. ivonne

  Wat een mooi gebied is dit. Ik moet echt nodig eens naar het noorden van Europa afreizen. Jammer dat je wat minder weer had maar het ziet er nog steeds goed uit!

  Beantwoorden

 11. Marcella

  Mooie foto’s, leuk die gekleurde huizen. En de elanden zien er prachtig uit! Wel jammer dat je het gevoel bleef houden, dat de regio wat te rustig is. Rust en ruimte is fijn, maar teveel zeker niet. Benieuwd hoe de tweede regio bevalt!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Smaland is ons te rustig geweest, ondanks dat hebben we echt wel mooie dingen gezien maar het was wel echt zoeken. Deze week wil ik gaan bloggen over Varmland!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.