Lillesjön

Fotoblog | Ons weekje in Smäland (Zuid-Zweden) #1

Inmiddels zijn we een dikke week terug en ik moet echt weer wennen aan mijn normale ritme. Vooral het op tijd naar bed gaan, lukt nog niet echt. Maar goed, ik heb eindelijk even de tijd gehad om wat vakantiefoto’s uit te zoeken. Hoogste tijd dus om jullie te vertellen over onze avonturen in Smäland, in het zuiden van Zweden!

Zaterdag 11 juni

Eindelijk is het zover! Vakantie en wat voor één! Eindelijk durven we het aan om richting Zweden te gaan en hebben we ons voorgenomen om ons niks aan te trekken van het weer en de muggen! We vertrekken rond half 4 en moeten zo’n 1040 km afleggen. Gelukkig geen files of wat voor oponthoud maar wel slaat op een gegeven moment de vermoeidheid toe. We stoppen wat vaker maar tegen half 5 doemt dan eindelijk het bordje Rugstorp op, een gehucht van zo’n 20 woningen, en inderdaad een paar honderd meter verder op staat ons huisje van de eerste week. Eerste indruk? Tja, het is precies zoals op de foto, behoorlijk gedateerd maar schoon. Wel blijkt er veel achterstallige onderhoud te zijn maar goed, alles is aanwezig en we zullen ons er wel vermaken.

huisje Rugstorp

Zondag 12 juni

Een hele aparte nacht. We werden namelijk om 4 uur wakker in de veronderstelling dat de nacht voorbij was, zo licht was het al. Dit overkwam ons de hele vakantie trouwens. Na het ontbijt besluiten we om de omgeving te gaan verkennen. Eerste stop is een klein schiereiland waar we wat rondrijden en bij het haventje kijken. Het oogt allemaal vrij verlaten.

Boda Zuid Zweden

Vervolgens besluiten we om richting Kalmar te rijden, één van de grotere plaatsen in Smäland en ook weer een havenplaats waar vast en zeker op zondag wel een winkel open is en waar hopelijk ook een leuk terrasje te vinden is. Eenmaal in Kalmer slenteren we eerst wat door het centrum om uiteindelijk via het stadspark bij het prachtige slot van Kalmar uit te komen. Helaas is deze dicht vanwege een besloten feestje dus we genieten vooral van de buitenkant en het uitzicht.

Slot Kalmar

Uitzicht bij het slot van Kalmaer

’s Avonds zien we Max Verstappen 4e worden in de GP van Canada.

GP Canada 2016

Maandag 13 juni

Op de koelkast hangt een kaart van de omgeving met een melding dat je bij Aboda Klint een mooi uitzicht hebt. Reden genoeg voor mij om dit zelf te willen gaan ontdekken! Al vrij snel draaien we het Natuurpark Hornsö in en verlaten we de verharde wegen. Gelukkig blijkt onverhard in Zweden prima te doen te zijn, zelfs voor mijn verlaagde Fiësta.

Ekopark Hornsö

Eerste stop is bij een dam, Lillesjön, waar we eindelijk dicht bij een meer kunnen komen en kunnen genieten van een prachtig uitzicht.

Lillesjön

Lillesjön

Als alles zo is in Zweden, dan hoor je mij niet klagen! De natuur is prachtig en die meren met die reflecterende wolken zijn wonderschoon om te zien.

We vervolgens ons weg door het natuurpark, continu omringd door een woud aan bomen. Dan zien we eindelijk het bordje richting Aboda Klint en komen aan bij het hoogste punt. Een mooi uitzicht over het landschap van Smäland valt ons ten deel. Helaas kunnen we niet bij het meer komen en is het ons onduidelijk hoe lang de 2 gekleurde wandelroutes zijn en welke kant ze op gaan. We besluiten het maar bij het uitzicht te houden.

Aboda Klint Zweden

En we pakken ons eerste terrasje! Het is er rustig maar gelukkig voor ons is het wel gewoon open op maandag!

Aboda Klint

Dinsdag 14 juni

Voor vandaag staat een bezoek aan Oland op de planning. Een groot schiereiland van zo’n 140 kilometer breed. Volgens de verhuurder van ons huisje lijkt het erg op Texel, zowel qua mooie zandstranden als qua gezellige plaatsjes. Vanwege de grootte besluiten we vandaag alleen het zuidelijkste deel te verkennen. We treffen het helaas niet echt met het weer, het is vrij bewolkt en af en toe miezert het zelfs een beetje.

De plaatsjes die we onderweg tegenkomen, spreken ons niet echt aan. Winkeltjes zijn er nagenoeg niet en het oogt allemaal erg rustig en verlaten. We rijden dan ook door richting de vuurtoren, genaamd Länge Jän. Eerst rij je nog met je auto door een natuurpark heen en moet je soms zigzaggen rondom de aanwezige schapen en koeien.

Oland Smäland

Vuurtoren Lange Jan Oland

Bij het zuidelijkste puntje aangekomen lopen we richting de zee. Normaal kun je hier bij helder weer zelfs zeehonden zien liggen maar dat geluk hebben wij helaas niet. Hoewel… thuis op de computer blijken er wel degelijk zeehonden op mijn foto’s aanwezig te zijn. Met het blote oog waren ze toen helaas niet zichtbaar.

Oland Smäland

Bij het aanwezige restaurantje gaan we even wat eten. Het grappige is dat in de eettentjes overal een warmhoudplaatje staat met een kan koffie en warm water en dat je vervolgens zelf je koffie of thee mag gaan inschenken. Ook valt het op dat er weinig bediening is en dat het vooral in buffetvorm is.

Ekotorp Borg Oland

Hierna rijden we verder naar Ekotorp Borg, een nagebouwde burcht die helaas voor ons niet open is maar we mogen voor eigen risico wel het terrein op.

Ekotorp Borg Oland

Tja, veel valt er niet te bekijken. Het museum is ook nog dicht zodat we ook niks te weten komen over het ontstaan van deze burcht. Beetje jammer maar blijkbaar zijn we nog te vroeg in het seizoen.

We rijden nog wat verder rond op Oland en stoppen nog bij een paar havenplaatsjes. Ook hier totaal geen bedrijvigheid helaas.

Oland Smäland

Met gemengde gevoelens verlaten we dan ook Oland. Okay, het weer zat ook niet echt mee maar buiten dat was het zuidelijke deel ook niet bepaald heel levendig. Weinig plaatsjes, laat staan dat er iets van een centrum is en ook qua natuur viel het eigenlijk een beetje tegen. Inderdaad, veel groen, maar weinig plekken om echt bij het water te komen en te genieten van het uitzicht.

We houden het dan ook voor gezien en gaan terug richting Rugstorp. Het noordelijke deel bewaren we voor later deze week.

Dat houden jullie dus nog van me te goed! Net als ons uitstapje naar Växjö, onze rondrit over het echte platteland van Smäland en ons bezoekje aan het elandenpark in Nybro!

Wordt vervolgd dus!

20 comments

 1. Yvonne

  Grappig, iedere keer als ik bij jou over Smaland lees moet ik toch aan de Ikea denken, zeker nu we kinderen hebben die daar dan graag willen spelen. 🙂 Gemengde gevoelens dus… je foto’s zien er wel heerlijk ongerept en zalig rustig uit. Volgens mij echt een ontspannen vakantie-plek!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Nou, de Ikea kom je daar zeker wel tegen maar dat is niet echt iets wat we in de vakantie opzoeken. En ja, mijn foto’s weerspiegelen inderdaad heel goed de rust die het land uitstraalt. Echt overal word je daar door overvallen!

   Beantwoorden

 2. Saar

  Als je naar Smäland wil ga je toch gewoon naar Ikea? 😉
  Jammer dat er zo weinig te doen was. De foto’s zien er wel erg mooi uit!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Had wel flink in kilometers gescheeld maar nee, dan toch liever Zweden zelf!

   Beantwoorden

 3. Sabine

  Haha ja in Zweden is het zeer zeer rustig 🙂 Dat vond ik juist het leuke, dat ongerepte en dat je nergens iemand tegenkomt. Dat heb je niet meer in zoveel landen. Je foto’s zijn trouwens ook bijzonder mooi!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Die rust heeft zeker wel zijn charmes maar op een bepaald moment vind ik het dan ook wel weer fijn om onder de mensen te zijn en vooral ook iets in de natuur te kunnen doen en dat miste ik dan wel weer.

   Beantwoorden

 4. Elaintje

  Voordeel van al die rust is wel dat je gewoon lekker foto’s kan maken zonder dat je moeilijk hoeft te doen om al die andere toeristen op de foto te vermijden.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Daar was ik zeker weten heel erg blij mee!

   Beantwoorden

 5. Helena

  Mooie foto’s hoor Wanda en het je omschrijving lijkt een beetje op onze tripjes in januari…ook altijd overal de meeste horeca dicht :-), daarentegen is de rust natuurlijk overweldigend; heerlijk hoor 🙂

  Beantwoorden

 6. Koen

  Apart dat je vooral ‘moppert’ dat het zo rustig is. Haha. Het woord ‘rustig’ zou in mijn definitie van vakantie altijd met hoofdletters geschreven staan. Wel begrijp ik dat het vervelend is dat musea gesloten zijn. Daar zou ik ook van balen. Wel mooie foto’s van deze rust.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Massa toerisme zoeken we ook bewust niet op maar iets meer levendigheid had ik wel fijner gevonden. Net als het feit dat veel dingen nog gesloten waren, dat is dan wel echt jammer.

   Beantwoorden

 7. LJ

  Wat grappig, van die zeehonden!
  Je eerste verslag bevestigt alvast het beeld dat ik had van Zweden: groen en verlaten.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Er wonen tenslotte ook maar weinig mensen in verhouding dus dat gevoel van verlatenheid overheerste overal wel.

   Beantwoorden

 8. Zo simpel is dan geluk

  Prachtige foto’s heb je gemaakt. Wel erg jammer dat er nog veel dicht was in de periode dat jullie er waren.

  Beantwoorden

 9. Mrs. T.

  Ik vind de foto’s toch vooral heel erg mooi.
  En tja, rust hoort geloof ik wel bij (het platteland van) Zweden.

  Beantwoorden

 10. Nesrin

  Ik moest meteen aan IKEA denken toen ik Smäland las 😉 Ik vind de foto’s prachtig. Jammer dat het iets tegenviel.

  Beantwoorden

 11. Sanne

  Mooie foto’s heb je gemaakt. Het is daar wel prachtig zo te zien. Mooi verslagje en jullie hebben veel gewandeld. 🙂

  Beantwoorden

 12. Marcella

  Zo te lezen overheerst rist in Smaland. Wel fijn, al lees ik ook wel dat het je iets té rustig is. Ik vond het uitzichtpunt Aboda Klint er wel tof uit zien!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ja, rust is zeker fijn, dat massale zoeken we bewust niet op maar Zweden was wat dat betreft wel echt heel erg rustig…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.