zweden zondagse

Zweden #4 | Wat willen we doen in Smäland?

De eerste week van onze Zweedse avontuur brengen we door in een klein gehucht, genaamd Ruggstorp, in de provincie Smäland. Wat kunnen we daar zoal aantreffen en wat willen we zeker weten gaan doen? Lees je lekker verder over onze plannen?

Småland is een van de grootste provincies van Zweden. Het wordt gedomineerd door bebost hoogland, met gigantische wouden en ontgonnen vlakten in het zuiden en een schitterende oostkust met daarbij een archipel. Daarnaast zijn er ook nog zo’n 5000 meren om te vissen, zwemmen en kanoën. Of gewoon voor een lekkere luie picknick. Niet slecht voor een ‘klein land’, wat Småland namelijk betekent. (Bron: VisitSweden)

Natuurlijk kunnen onze plannen ter plekke weer compleet omslaan, maar het moet al heel erg raar lopen, willen we onderstaande drie dingen niet gaan doen!

Genieten van de prachtige natuur op het schiereiland Oland

Oland

Voor dit prachtige schiereiland wat volgens onze verhuurder doet denken aan onze eigen Texel willen we zeker een dagje voor uittrekken. Het schiereiland is zo’n 140 km lang en is een geliefde vakantiebestemming voor de Zweden, zelfs de Koninklijke familie heeft daar een leuk onderkomen. Daarnaast heeft het de meeste zonuren en schijnt de kust ontzettend mooi te zijn om te zien met witte lange zandstranden en kliffen. Verder staan er zo’n 350 typische Hollandse molen verspreid over het eiland en schijn je er heerlijk te kunnen wandelen.

Wandelen of fietsen door het pittoreske stadje Eksjö

Eksjö Smäland

Dit stadje schijnt een echte must see te zijn met zijn houten huizen uit 1600. Het oudste deel brengt je langs tig houten huizen, kerken en levendige pleinen. Dat betekent zeker dat ik er her en der weer heel charmant bij zal staan om hopelijk weer een paar mooie foto’s te kunnen maken!

Op elandsafari in Smäland!

Elandenpark Smäland

Een vakantie in Zweden schijnt niet compleet te zijn zonder eigenlijk oog in oog te hebben gestaan met de ‘Koning van het woud’, oftewel de eland! Natuurlijk bestaat er de mogelijkheid dat we dit dier ergens in het wild tegen komen maar mocht dat niet het geval zijn, dan gaan we natuurlijk gewoon even naar een elandenpark om daar dit prachtige beest te bewonderen!

En wat we verder gaan doen? Ons kennende is stil zitten er niet bij, dus zullen we heus nog wel wat andere plekken gaan bezoeken en  mooie natuurwandelingen gaan maken. Al was het alleen al vanwege die vele mooie meren!

Foto’s: VisitSweden

3 comments

 1. Sabine

  Wat een super leuke dingen! Zou zo meer jullie meegaan ? Dat dorpje lijkt me heel leuk trouwens. En elanden zien in het wild is echt lastig. Rendieren zijn overal, zeker in het noorden. Dus leuk zo een safari!

  Beantwoorden

 2. Morgaine

  Ik kom even off topic vertellen dat ik je niet vergeten ben, maar ik moet nu echt al mijn aandacht en concentratie vestigen op mijn ‘verplichte’ traject van de gemeente. Mocht je niet weten waar ik het over heb, dat kun je lezen op mijn blog. Het mag, hoeft niet, maar dan weet je wel waarom ik er even niet ben zoals je gewend bent van mij.

  Het slurpt al mijn energie op en aankomende maandag start ik in het Ouderencentrum en ga ik 8 uur per week erbij werken dus werk ik vanaf volgende week 10 uur en dan nog mijn verplichte huiswerk en gesprekken op het stadhuis wekelijks en een huishouden.
  Ik weet even niet hoe het bloggen gaat verlopen, ik hoop binnenkort mijn nieuwe ritme te hebben gevonden en gewoon weer er te kunnen zijn.

  X
  PS, dank je wel dat jij wel trouw blijft komen en reageren, dat doet echt heel veel goed!

  Beantwoorden

 3. Ferry & Jacqueline

  Wat leuk om te doen. Dorpje is daar zeker heel mooi om te zien. Wat is daar heel mooi. Eland vind ik helemaal geweldig om te aaien denk ik zelf.Prachtig grote beest!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.