Appingedam Groningen

De mooiste dorpjes van Groningen

De provincie Groningen zal bij de meesten van jullie alleen bekend zijn vanwege de stad zelf, maar ook in de provincie vind je een aantal pareltjes. Van een stadje dat ook wel ‘klein Venetië’ wordt genoemd tot pittoreske dorpjes en zelfs een heuse vesting. Benieuwd welke plekken je zeker niet mag missen tijdens een weekendje in het hoge noorden?

Vesting Bourtange

Vlakbij de Duitse grens vind je Vesting Bourtange waar je direct na binnenkomst een aantal eeuwen terug gaat. De vesting is al ontstaan in 1580 maar door de vele schermutselingen heeft de oorspronkelijke vesting zwaar geleden. Door de jaren heen is de vesting gerestaureerd waardoor het nu een redelijk beeld weergeeft van hoe er in 1742 werd geleefd in de vesting. Niet alleen zijn er diverse musea en authentieke dorpswinkeltjes, ook wordt het dorp nog gewoon bewoond.

Vesting Bourtange Groningen

vesting Bourtange Groningen

Regelmatig vinden er diverse demonstraties plaats en vooral op zondag wordt er vaak een demonstratie met kanonnen gegeven. Zowel voor oud als jong heeft de vesting wat te bieden. In de vesting vind je verschillende musea die sinds 1 juni weer geopend zijn voor het publiek. Wel moet je tegenwoordig online een kaartje hiervoor reserveren. De vesting zelf is vrij toegankelijk trouwens. Meer informatie over de vesting vind je hier.

Het pittoreske Winsum

Winsum Groningen

Ommetje Winsum Groningen wandelen

Winsum is bij de wandelaars van het Pieterpad vast wel bekend, maar dit dorpje in het hoge noorden is sowieso de moeite waard om even een kijkje te nemen. Het vrij compacte centrum nodigt absoluut uit tot een wandeling waarbij je diverse mooie oude pandjes en molens ontdekt.

Winsum Groningen

Ook de omgeving van Winsum is absoluut de moeite waard vanwege zijn weidsheid. Winsum en zijn omgeving is dan ook geliefd bij wandelaars en fietsers, vooral vanwege de rust die je hier volop kunt ervaren. Een ommetije waarbij je de omgeving en het centrum combineert kan ik je dan ook zeker aanraden.

Zoutkamp met zijn kleurrijke huisjes

Zoutkamp lente

Zoutkamp Groningen

Op de grens met Friesland, maar nog net in de provincie Groningen vind je Zoutkamp. Het bekende vissersdorp trekt jaarlijks vele toeristen, vooral vanwege de Visserijdagen, maar deze zijn dit jaar helaas geannuleerd. Het dorpje is niet echt groot, maar heeft toch een aantal leuke bezienswaardigheden. Zo vind je hier een visserijmuseum, maar de grootste attracties zijn denk ik de gekleurde houten huisjes aan de kade.

Ook voor mij is dat de reden om af en toe even naar Zoutkamp te gaan. Natuurlijk vind je hier ook diverse terrasjes waarbij Zoutkamp ZK86 toch wel mijn persoonlijke favoriet is. Vooral vanwege de aankleding in het restaurant, maar ook zeker op het terras is het prima vertoeven.

Appingedam, oftewel het kleine Venetië

Appingedam Groningen Nederland

Appingedam Groningen

synagoge Appingedam

Net als de stad Groningen zelf heeft het zijn oorsprong in de Middeleeuwen. In de historische stadskern tref je nog vele mooie middeleeuwse pandjes maar Appingedam staat vooral bekend vanwege zijn authentieke hangende keukens. Vooral vanaf het water biedt dit een bijzondere aanblik. Je vaart er namelijk zowat letterlijk onderdoor. Sowieso is het aan te raden om Appingedam vanaf het water te verkennen.

Niet alleen zijn de vele keukentjes bijzonder om te zien, ook de middeleeuwse gevels en de vele bruggetjes zijn uniek om te zien. In de zomerperiode is het mogelijk om een rondvaart te maken door de grachten van Appingedam, maar op dit moment is het helaas nog niet bekend vanaf wanneer het dit jaar mogelijk is.

Ben jij al eens in de provincie Groningen geweest?

14 comments

 1. Lodi

  Ik kom er te weinig, toch komt mijn man hier vandaan en als we er eens zijn gaan we naar zijn geboorteplaats maar er is zo veel meer. Mijn ouders waren eens in Vesting Bourtange net toen er een voorstelling was en warm hier zeer enthousiast over. Ik vind Appingedam er ook erg leuk uit zien, eigenlijk spreken alle foto’s me aan!

  Beantwoorden

 2. rachel

  ik ben er wel eens geweest aangezien wij familie er hebben wonen. maar nu al jaren niet meer geweest. en zou er best nog wel een keer heen willen

  Beantwoorden

 3. Felice Veenman

  toen dochterlief nog in Groningen studeerde, kwamen w eveel in Groningen en hebben we ook wel in de provincie rondgekeken. Bourtange hebben we bezocht, ik vond het een echt mueum dorp

  Beantwoorden

 4. Jasmina

  Ik ben geboren en getogen in Stadskanaal 😀

  Beantwoorden

 5. Nicole Orriëns

  Wat mooi allemaal zeg! Heel aansprekend. Ik ben al heel lang niet meer in Groningen geweest, maar het spreekt me erg aan.

  Beantwoorden

 6. Mrs. T.

  Misschien al wel 25 jaar geleden at ik een keer bij ZK86. Daar hadden ze de allerlekkerste uiensoep die ik ooit gegeten heb.

  Beantwoorden

 7. MoniqueMichelle

  Toch maar eens een tripje naar het Noorden maken als ik dit zo zie. Bedankt voor het delen, mooie plekjes allemaal. Ik sla het even op.

  Beantwoorden

 8. Tessa

  Wat heeft Nederland toch mooi, bijzondere en gevarieerde steden en dorpen

  Beantwoorden

 9. Melanie Hoogvliet

  Oooh zoutkamp lijkt me echt een prachtige plek zo met al die gekleurde huisjes! Daar zou ik wel eens willen rondstruinen

  Beantwoorden

 10. Stefaan De Winter

  je maakte prachtige plaatjes van dit mooie dorpje!

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dank je wel!

   Beantwoorden

 11. Saskia

  Ik kom er weinig maar vind het echt een mooie stad om te bekijken en te winkelen. Vroeger wel vaak geweest met mijn ouders 🙂 Mooie sfeervolle foto’s

  Beantwoorden

  1. Heidi

   Wauw wat mooie streek en zijn het naar Vesting Bourtange ben ik al paar keer heen gegaan. Tis daar vooral prachtig als het daar kerstmarkt is. Bedankt om deze mooie streken te laten zien. Als we weer in Nederland zijn in de buurt gaan we zeker deze bezichtigen.

   Beantwoorden

 12. Marcella

  Leuke tips! Ik heb de hangende keukens nog niet kunnen vastleggen op een foto, dus dat moet ik binnenkort maar eens doen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.