Winsum Groningen

Aan de wandel | Ommetje Winsum

Inmiddels lijkt het alweer een tijdje geleden dat ik op een donderdagmiddag in Winsum was. Dit pittoreske plaatsje in de kop van de provincie Groningen wat ik eigenlijk tot dat moment alleen kende qua naam. Ik was dan ook aangenaam verrast, zowel door het schattige centrum met de mooie pandjes, als ook door de omgeving met zijn prachtige natuur. Vandaag ga ik terug in de tijd en neem ik jullie mee naar een donderdag in september!

Wandel- en luncharrangement

Winsum Groningen Nederland

Via De Leukste Deal had ik twee vouchers gekocht voor een wandel- en luncharrangement in Winsum, oftewel Het Ommetje Winsum. Bij Café J&A werden we dan ook hartelijk welkom geheten waarna we voor de moeilijke keuze kwamen te staan om iets te kiezen van de omvangrijke kaart. Uiteindelijk werd het een mosterdsoepje vooraf en een rijk gevulde wrap met kip. Achteraf gezien hadden we beter eerst aan de wandel kunnen gaan, want geloof mij, dat viel het eerste deel na de lunch nog wel tegen!

Het Ommetje Winsum

Ommetje Winsum Groningen wandelen

Winsum Groningen

Rondom Winsum zijn drie wandelroutes uitgezet van in totaal zestien kilometer. Op zich in één dag te doen, maar ook afzonderlijk is natuurlijk een optie. Wij kozen voor het laatste en wel voor het ommetje van 5,5 km. De anderen zijn trouwens 4,5 en 6 km. Elke route voert je door een gevarieerd landschap met vooral een agrarische karakter dankzij de vele veeboeren in dit gebied. Onze ommetje voerde ons door Weidelust met een weids landschap en vele kwelderwallen, Oldenzijl met het oude Reitdiep en tenslotte Winsum-Obergum. Het tweelingdorp wat door de jaren heen steeds meer als een forensendorp is gaan functioneren voor de stad Groningen.

Onderdeel van het Pieterpad

Ommetje Winsum Groningen wandelen

Winsum Groningen

Deze uithoek van de provincie Groningen is vooral bij wandelaars een geliefde streek. Vooral degenen die het Pieterpad lopen, komen hier vroeg of laat terecht. Ook wij liepen voor het eerst waarschijnlijk een deel van het Pieterpad.

Onder de indruk van Winsum

Winsum Groningen

Winsum Groningen

Winsum Groningen

Zoals gezegd was ik eigenlijk totaal niet bekend met Winsum. Ooit weleens geweest bij de ouders van een vriendinnetje, maar verder nooit echt deze omgeving verder verkend. Hoewel het dorpje niet echt groot is, heeft het een gezellig centrum met diverse leuke horecatentjes. Ook de pandjes zien er stuk voor stuk indrukwekkend uit met hun mooie geveltjes. Wat mij betreft behoort Winsum echt tot de mooiste dorpjes van mijn provincie.

Ontdekken jullie ook nog steeds nieuwe plekken in je eigen provincie?

18 comments

 1. Ilona Wielinga

  Ik ben er nog nooit geweest maar het ziet er uit als een leuk dorpje! Ik ontdek zelf in Drenthe ook steeds meer leuke plekjes, haha.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Drenthe is voor ons ook vlakbij, dus tips zijn welkom

   Beantwoorden

 2. lodi

  Veel te weinig ontdek ik plekken in eigen land en als ik dit zo zie, denk ik echt ik moet er vaker op uit in Nederland, prachtig.

  Beantwoorden

 3. Morgaine

  In eigen provincie, hmmm ik denk het niet, alles ziet er praktisch hetzelfde uit, hahahaha

  Dat ziet er heel gezellig uit daar, en buiten de provincie, ook al kwam ik er al vaker, Muiderberg met Muiderslot is een heel gezellig stadje, en Weesp kan je ook verrassen als je weet waar je moet zijn 😉

  X

  Beantwoorden

 4. Mascha

  wat een prachtige foto’s. Ziet er uit als een prachtig dorp. Maar zo te zien had je ook echt geluk met het weer.
  Ik doe dit soort dingen eigenlijk écht veel te weinig. Vandaag maar eens een wandeling maken!
  Klinkt als een topplan

  Beantwoorden

 5. Gerdi - Blond&Bruin

  Wat een leuk idee om zo een dorp of stad in de buurt te ontdekken. Winsum is voor ons niet zover en gaat op mijn lijstje voor een leuke wandeling..

  Beantwoorden

 6. Isa

  Ik ben helemaal voor citytripjes in de buurt moet ik zeggen! Ben eigenlijk nog nooit in Groningen geweest, is wel een eind voor ons.

  Beantwoorden

 7. Felice Veenman

  o een ommetje naar mijn hart! Heerlijk polderlandschap en prachtige lieve dorpjes!

  Beantwoorden

 8. corrina

  Prachtige foto’s en leuk verslag als we weer eens die kant opgaan, dan is een leuk uitje

  Beantwoorden

 9. Koen

  Mooi ommetje. Mooie foto’s.

  Ik heb een vraag van totaal andere orde … waarom moet ik steeds Naam* E-mail* en Website noteren als ik reageer op je logjes? Bij collega-weblogs ‘onthouden’ ze mijn gegevens. Bij jou moet ik dat steeds opnieuw invullen. Is dat ter privacy-bescherming? Of omdat je dat zo hebt ingesteld?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Geen idee joh, maar zal eens kijken bij mijn instellingen

   Beantwoorden

 10. Britt

  Ziet er prachtig uit! En dat dan ook nog eens in eigen land!

  Beantwoorden

 11. Custodia Chineva

  Leuk fotos ziet er heel mooi uit, het iets Groningens ik mis het wel hoor 🙂

  Beantwoorden

 12. Daphne - verdraaidmooi

  Wat een prachtige foto’s en een unieke locatie. Het lijkt me heel mooi om daar rond te lopen.

  Beantwoorden

 13. Yova

  Wij kijken ook nieuwe plekje. Winsum heb ik nooit van gehoord van deze naam. Lijkt voor ons ook daar leuk om te kijken. Eerst met de trein. Wij hebben geen Auto. Dat is wel lastig. Wat mooi daar om te zien. Tussen straatjes is erg leuk om te kijken. Molen is ook echt schitterend. Mooie foto’s.

  Beantwoorden

 14. sammie

  Ontzettend fotogeniek en charmant plekje! Ik zeg net tegen Tommy, waar ken ik die naam toch van, Winsum. Zegt hij, ja daar woont mijn oom! 😀 Toch maar eens op visite gaan daar, die soep ziet er ook erg lekker uit 😉

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Grappig joh dat jullie daar nog familie hebben

   Beantwoorden

 15. Marcella

  Mooie foto’s heb je van Winsum! Echt wel een schattig dorp én mooie omgeving!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.