Aan de wandel in Bakkeveen: opnieuw genieten van it Mandefjild

Vorig jaar ontdekte ik Bakkeveen en ging ik voor het eerst aan de wandel in het natuurgebied It Mandefjild. Het was wat mij betreft liefde op het eerste gezicht, maar toch duurde het nog een jaartje voor ik opnieuw die kant op ging. Opnieuw met een wandel- en luncharrangement van Social Deal en ja, het was opnieuw genieten met een hoofdletter G!

It Mandefjild in Bakkeveen

Het Mandefjild bij Bakkeveen is één van de pronkjuwelen van It Fryske Gea. Het gebied is een echte publiekstrekker. Heidevelden, bos, vennen en een zandverstuiving zijn het ideale decor voor een mooie wandeling. Heb je geluk? Dan kom je onze Drentse Heideschapen en Exmoorpony’s tegen. (bron: It Fryske Gea)

Deze keer wisten we wat we konden verwachten. Namelijk kiezen uit vier verschillende wandelroutes. Variërend van 1,5 tot 8 kilometer. Voor ons was de keuze niet zo moeilijk, want net als vorig jaar gingen we voor de rode paaltjesroute van 3,5 kilometer. Wel waren we van plan om op het laatst nog de blauwe route van 1,5 kilometer aan onze wandeling toe te voegen, zodat we in totaal vijf kilometer zouden lopen.

Het liep echter anders, want bij de uitleg van de verschillende routes werd ons direct verteld dat twee plekken in het gebied behoorlijk nat waren. Dus of natte voeten of omlopen. We kozen voor de laatste optie en liepen daardoor al zowat 5 kilometer.

De rode route in Het Mandefjild

In het begin gaan de blauwe, rode en groene route nog gelijk op, maar op een gegeven moment volgt er dan een splitsing. Wij volgen braaf de rode paaltjes en weten van vorig jaar dat we eerst een deel door het bos zullen wandelen. Ondanks dat het voorjaar zich duidelijk laat zien, zijn de bomen nog kaal. Voordeel hiervan is wel dat we het vennetje aan de rechterkant duidelijk zien liggen.

It Mandefjild Bakkeveen Friesland

It Mandefjild Bakkeveen Friesland

Niet veel later wandelen we dan het natuurgebied in. Hier is het vooral heide met her en der een boom. We ‘ploeteren’ voort door het mulle zand en verbazen ons inderdaad over het vele water in dit gebied. Vorig jaar stond deze boom nog helemaal droog, nu wordt hij volop omringd door water. Een voorbode voor wat ons nog te wachten staat?

Terwijl we genieten van ons uitzicht, zien we ineens de familie Eend op hun gemak voorbij zwemmen. Een troep kleintjes tussen hen in, mooi om te zien!

Heide & zandverstuiving

It Mandefjild Bakkeveen Friesland

Net als vorig jaar neem ik mij ook nu weer voor om terug te keren als de heide bloeit. Het ziet er nu al mooi uit, maar in augustus zal het er ongetwijfeld nog mooier uitzien als de heide volop in bloei staat.

We verlaten het heidegebied en niet veel later zien we het eerste obstakel (lees: plas water) al opdoemen. Een groot deel van dit deel van de route is onbegaanbaar doordat de grond het vele water niet aan kan. Hoewel ik normaal echt niet over de heide zal wandelen, besluiten we nu toch maar het smalle paadje te volgen dat door onze voorgangers blijkbaar is ‘aangelegd’. Ook hier is het oppassen geblazen, want sommige stukken zijn behoorlijk glad geworden. Al glibberend wijken we steeds verder af van onze route, maar uiteindelijk bereiken we droog de overkant en kunnen we onze route vervolgen.

It Mandefjild Bakkeveen Friesland

Niet veel later bereiken we dan ons favoriete bankje en gelukkig voor ons is ie vrij. Even bijkomen van onze mini work-out, maar vooral ook genieten van het uitzicht en de stilte. Hoewel stilte, vogels fladderen op en aan en zorgen soms voor een heel kakofonie van geluiden. Ook al zijn we hier voor de tweede keer, we genieten opnieuw van de schoonheid van dit natuurgebied.

Na een tijdje vervolgen we onze wandelroute en komen dan bij het tweede deel waar het ontzettend nattig is. Normaal is dit een droog gebied, maar doordat het zo heeft geregend, staat een groot deel onder water. Dit keer kunnen we er redelijk eenvoudig bij langs lopen en wandelen we vervolgens via het bosgedeelte terug naar de parkeerplaats.

Over één ding zijn we het zeker eens: deze wandelroute houden we erin, maar we willen ook zeker nog een keer een andere route in dit prachtige natuurgebied gaan lopen!

Handige informatie over Het Mandefjild in Bakkeveen

 • gratis parkeren bij recreatiecentrum Dúndelle aan de Mjumsterwei 16 in Bakkeveen of als je vanaf de andere kant dit natuurgebied wilt ontdekken, dan parkeer je bij Restaurant De Drie Provinciën of bij de schaapskooi aan de
  Jarich van der Wielenwei
 • 4 gekleurde wandelroutes, variërend van 1,5 tot 8 kilometer. Wij wandelden de rode route van 3,5 kilometer en hebben deze uitgebreid tot 4,5 kilometer.
 • Zorg in ieder geval voor stevige schoenen, want het is onverhard gebied én momenteel zijn bepaalde delen ontzettend nattig
 • Horeca volop aanwezig bij de start
 • de blauwe route van 1,5 kilometer is ook geschikt voor kinderwagens en rolstoelen
 • Honden mogen deels los, deels aangelijnd

Wat is jouw favoriete wandeling?

8 comments

 1. Claire

  Oh Wauw! Wat is het hier mooi! Dankjewel voor het delen! Hier wil ik ook zeker een keer naar toe.

  Beantwoorden

 2. Kijkje in huis en tuin

  Wat een mooi gebied om te wandelen, een goede tip voor als je even uit wilt waaien.

  Beantwoorden

 3. Yova

  Wat is daar mooie buurt om te wandelen in de natuur. Daar kom je rust toe. Even geen mensen te zien. Mooie pad hebben daar om te lopen. Geweldig foto’s gemaakt. Handig tips erbij! Fijne dag.

  Beantwoorden

 4. Eat Live Travel

  Wat gaaf! Deze gaat ook weer op het lijstje. Ik ben echt gek op wandelen. Het mooie aan dit gebied vind ik dat het zo afwisselend is.

  Beantwoorden

 5. Renata Feyen

  Fantastisch toch hé zo een eend met haar kleintjes erachter die haar overal volgen. Ik kon vorig jaar zo een leuk filmpje vastleggen

  Beantwoorden

 6. sandra

  Wat een mooie streek om te wandelen! Toch heerlijk als het niet regent hé! Ik deed vandaag de boshyacintenwandeling in het Hallerbos

  Beantwoorden

 7. Melanie Hoogvliet

  Wat een mooie plek om te wandelen. Ik zou echt veel vaker moeten gaan wandelen dan dat ik nu doe.

  Beantwoorden

 8. Saskia

  Dit ziet eruit als een HEERLIJK wandelgebied. Genieten met een grote G. Kan me voorstellen dat het ontzettend fijn is hier te wandelen. Ik ben ook steeds vaker (in de buurt) lekker aan het wandelen en ga weer wandeldates inplannen met mijn beste vriendinnetje.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.