Fraeylemaborg Slochteren herfst Groningen

3 verrassende herfstwandelingen in Groningen

Wat mij betreft is de herfst het seizoen van het jaar om lekker de natuur in te trekken en te genieten van al het moois dat de herfst ons voorschotelt. Ik geniet dan ook enorm van al die prachtige herfstkleuren en ben altijd op zoek naar die ene mooie rode paddenstoel met witte stippen. Voor mij het ultieme bewijs hoe prachtig de herfst kan zijn. De afgelopen weken trok ik mijn wandelschoenen regelmatig aan en liep ik vaak een wandeling van zo’n 5 km. Goed voor een uurtje wandelplezier of meer natuurlijk als je onderweg volop geniet van de natuur!

Vandaag laat ik je kennismaken met drie bijzondere natuurgebieden in de provincie Groningen die ieder zo zijn eigen charme heeft, maar die stuk voor stuk garant staan voor volop wandelplezier!

De Heemtuin in Muntendam (4 km)

De Heemtuin Muntendam herfst

Mijn ouders wonen zowat aan de rand van dit prachtige natuurgebied, vandaar dat de keuze om op zaterdagmiddag hier een rondje te maken, vaak voor de hand ligt. Van oorsprong was De Heemtuin een door bomen omzoomde schapenweide die uiteindelijk is veranderd in een natuurbos met onder meer een heideveld, een vijver met orchideeën, een stinzenbos met onder andere het lenteklokje en de aronskelk, een boomgaard met diverse fruitbomen en een bijenstal. Het betreft een vrij wandelgebied, maar wel is het mogelijk om aan de hand van bepaalde thema’s zoals de bijzondere bomen of de geschiedenis, een geplande route te lopen.

De Heemtuin Muntendam herfst

Heemtuin Muntendam Groningen

Het rondje dat wij maken, is zo’n 4 km en is absoluut onze favoriet in de herfst. Vooral omdat De Heemtuin vol staat met de meest prachtige bomen die vooral in de herfst veranderen in ware pareltjes. Ook liefhebbers van paddenstoelen komen in De Heemtuin volop aan hun trekken. Hier vind je de rood met witte paddenstoelen namelijk in overvloed!

Meer weten over dit prachtige gebied? Op de website van De Heemtuin vind je meer informatie met onder andere eventuele evenementen die er plaatsvinden, maar ook kun je hier alles lezen over mijn paddenstoelenjacht in De Heemtuin.

Het Overbos bij de Fraeylemaborg in Slochteren (4,5 km)

Fraeylemaborg Slochteren herfst Groningen

Nog een favoriet natuurgebied om zeker naar toe te gaan in de herfst is het Overbos bij de Fraeylemaborg in Slochteren. Niet alleen is de Fraeylemaborg een lust voor het oog, ook het bos dat zich achter deze borg bevindt, is absoluut de moeite waard. Het bos is vrij toegankelijk, maar een kleine gift voor de vrijwilligers die het bos onderhouden, wordt wel op prijs gesteld. Ook hier geldt weer dat het een vrij wandelgebied is, maar als je de buitenste ronde loopt, dan loop je ongeveer 4,5 km en kom je op de meest bijzondere plekken.

landgoed Fraeylemaborg Slochteren Groningen

Fraeylemaborg Slochteren herfst Groningen

Niet alleen de bomen zijn prachtig om te zien, maar ook kom je onderweg diverse objecten tegen wat het zeker leuk maakt voor de kinderen. Daarnaast heb je ongeveer op drie kwart van je wandeling ook nog een soort van uitkijkpunt waarbij je een mooi overzicht krijgt op een deel van het langgerekte bos.

Ook voor Het Overbos geldt dat het een bos betreft met vrij oude unieke bomen en is zeker in combinatie met een bezichtiging van de Fraeylemaborg een aanrader. Meer weten over dit bijzonder landgoed? Check dan de site van De Fraeylemaborg of lees hier alles terug over mijn wandeling van vorig jaar.

De Belevingsroute bij Westerlee (7,5 km)

Belevingsroute Westerlee herfst Groningen

Tussen Westerlee en Heiligerlee bevinden zich twee natuurgebieden, De Garst en De Hoogte. Bij Heiligerlee staat de slag om Heiligerlee centraal en bij Westerlee het leven en wonen van vroeger. Tegenover Landgoed Westerlee start De Belevingsroute van Westerlee, deze is zo’n 7,5 km lang en voert je langs een gevarieerd landschap.

Belevingsroute Westerlee herfst Groningen

Belevingsroute Westerlee herfst Groningen

Zorg in ieder geval voor goede wandelschoenen want zeker als het even heeft geregend, is dit een drassig gebied. Op je wandeling kom je onder meer langs een deel van de Groningse stuwwallen, ooit ontstaan in de IJstijd doordat het ijs het land omhoog stuwde.  Daarnaast wordt door middel van diverse objecten het leven van vroeger uitgebeeld en kom je meer te weten over hoe het leven op het platteland eruit zag.

Waar zou ik volgens jou echt eens moeten gaan wandelen?

14 comments

 1. Yova

  Echt puur geniet hier. Groningen is zeker daar heel mooie natuur om te zien. Paddenstoel vind dit de mooiste om te zien. Prachtig foto’s serie heb je gemaakt. Bossen hebben aparte houten bruggetje.Erg mooi deze.

  Beantwoorden

 2. Melissa

  Heb niet echt een favoriete wandelroute maar kan wel echt enorm van de herfst genieten

  Beantwoorden

 3. Kristof

  Zalig zo wandelen in de herfst! De afstanden zijn ook net goed, voor de eerste 2 kan je op een uurtje terug zijn en die laatste is meer voor in het weekend 🙂

  Beantwoorden

 4. tamara

  Alle drie prachtige gebieden om een lekkere wandeling te maken en van de natuur te genieten

  Beantwoorden

 5. Nicole Orriëns

  Ik krijg meteen zin om die routes te gaan wandelen. Mooie afstanden zijn het ook!

  Beantwoorden

 6. Morgaine

  Waar jij zou moeten gaan wandelen… uhhh hier?
  https://www.staatsbosbeheer.nl/Natuurgebieden/sudwest-fryslan

  Ergens… prachtig daar 😉

  Maar waar jij bent geweest ook prachtig!

  X

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Dat is ook zeker een gebied wat nog op mijn lijstje staat! Toevallig dit jaar nog in Hindeloopen geweest, echt een prachtig plaatsje.

   Beantwoorden

 7. Farah

  Ontzettende mooie foto’s, ik krijg spontaan zin om in de natuur te gaan wandelen. Ik heb geen wandelroute om eerlijk te zijn en kom nooit op zulk soort plekken…maar ik vraag me nu toch wel af waarom ik het nooit opzoek. Daar ga ik dus verandering in brengen!

  Beantwoorden

 8. Nadia

  Wat mooi allemaal! En dat hier om de hoek… schandalig dat ik er nog nooit geweest ben. Leuk om eens met mijn zoon heen te gaan!

  Beantwoorden

 9. Ilona Wielinga

  Ik heb zelf geen vaste wandelroute, ik loop gewoon een kant op en zie wel waar ik uitkom. En ja, soms ben ik dan ietsje langer onderweg dan de planning was. Oops. Onwijs mooie foto’s overigens!

  Beantwoorden

 10. Mandy

  Heerlijk!! Ben echt zo hard op zoek naar zulke blogs, de heemtuin is echt geweldig ja. Mag je bij het overbos ook een hond mee? En de laatste heb ik ook nog nooit gelopen, ook maar een keer doen! Zelf loop ik veel in het Gorechtpark in Hoogezand, maar als ik een groot rondje wil lopen ga ik altijd naar het Boomkroonpad, daar heb je heel veel prachtige routes, variërend tussen 1&16 km.

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Honden mogen volgens mij gewoon mee, tenminste ik ben er weleens honden tegenkomen.

   Beantwoorden

 11. Saskia

  Oh wauw. Bij elke foto word ik weer blijer hihi. Wat een prachtige omgeving om te wandelen. Zo jammer dat het voor mij niet om de hoek is, dan zou ik er wekelijks zijn.

  Beantwoorden

 12. Marcella

  Leuk, ik kan al deze wandelingen niet. Moet ze zeker nog eens gaan lopen!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.