Appingedam Groningen

De leukste dorpen in Groningen

Groningen, één van de drie noordelijkste provinciën, staat vooral bekend om zijn weide landschappen en zijn rust. Voor rust- en natuurzoekers heeft de provincie genoeg te bieden. Maar wat als je tussendoor ook eens een leuke plaats wilt bezoeken?

Natuurlijk is Groningen bij iedereen wel bekend. Zeker als studentenstad is de stad erg in trek. Ook onder de toeristen wordt Groningen als stedentrip steeds populairder. Verder vind je in het noorden niet echt hele grote steden maar troost je, er zijn zeker twee dorpen die een bezoek meer dan waard zijn!

Vesting Bourtange

Vesting Bourtange Groningen

Vlakbij de Duitse grens vind je Vesting Bourtange waar je direct na binnenkomst een aantal eeuwen terug gaat. De vesting is al ontstaan in 1580 maar door de vele schermutselingen heeft de oorspronkelijke vesting zwaar geleden. Door de jaren heen is de vesting gerestaureerd waardoor het nu een redelijk beeld weergeeft van hoe er in 1742 werd geleefd in de vesting. Niet alleen zijn er diverse musea en authentieke dorpswinkeltjes, ook wordt het dorp nog gewoon bewoond.

Vesting Bourtange Groningen

Regelmatig vinden er diverse demonstraties plaats en vooral op zondag wordt er vaak een demonstratie met kanonnen gegeven. Zowel voor oud als jong heeft de vesting wat te bieden.

vesting Bourtange Groningen

Meer weten over Vesting Bourtange? Check dan dit artikel!

Appingedam, oftewel het kleine Venetië

Appingedam Groningen

Net als de stad Groningen zelf heeft het zijn oorsprong in de Middeleeuwen. In de historische stadskern tref je nog vele mooie middeleeuwse pandjes maar Appingedam staat vooral bekend vanwege zijn authentieke hangende keukens. Vooral vanaf het water biedt dit een bijzondere aanblik. Je vaart er namelijk zowat letterlijk onderdoor. Sowieso is het aan te raden om Appingedam vanaf het water te verkennen.

Appingedam Groningen

Niet alleen zijn de vele keukentjes bijzonder om te zien, ook de middeleeuwse gevels en de vele bruggetjes zijn uniek om te zien. Elke zaterdagmiddag vaart de Damsterveer een rondje door Appingedam wat in ieder geval zorgt voor een unieke beleving.

Ben jij weleens in de provincie Groningen geweest? Zo ja, waar dan?

 

8 comments

 1. Mrs. T.

  Yep. In Bourtange onder andere.

  Beantwoorden

 2. Morgaine

  Och ja, overigens is een vriendin van mij net uit Appingendam verhuisd naar Almere, whahaha zij werd gek van al die bussen oa met mensen die naar de hangende keukens kwam kijken.

  Groningen zo vaak geweest best wel, vanuit vakantie, meestal zaten we wel in Drente maar rond reizen net als jullie doen is ons ding.

  Ook ik heb buren gehad die verhuisden naar Bellingwolde en daar heb ik nog met regelmaat gelogeerd, nu ligt dat echt heel dicht bij de grens en nog 10 km boven Winschoten of voorbij, zij zaten dan ook net buiten het dorp.

  Groningen stad, Bellingwolde dus, Bourtange ben ik zelf niet geweest, maar mijn moeder, opa, oma en dochter wel, zij heeft daar zelf samen met opa nog kaarsen gemaakt, ja die kaarsen zijn er nog, ik was een dagje fietsen.

  En vast nog veel meer plaatsjes, maar het was in 1997 voor het laatst dat wij vertoefden in Rolde/Drente dus… Ik weet het niet meer.

  X

  Beantwoorden

  1. Morgaine

   Oh ja, natuurlijk Winschoten, hahahaha

   Beantwoorden

 3. Rowan

  Ik ben nog nooit in Groningen geweest, maar het staat wel op de Holland-bucketlist! Deze plekjes lijken mij erg leuk om te bezoeken!

  Beantwoorden

 4. Gerda Esser

  Hallo Wanda
  Ik heb jou mooie logjes weer bij gelezen
  En heb weer genoten van jou mooie foto’s
  Ik wens jou een heel fijn Paas weekend

  Liefs Gerda

  Beantwoorden

 5. Helena

  Dank je wel Wanda, die nemen we weer mee. Ik ben ooit vroeger wel eens in Groningen geweest, maar dat is zo lang geleden. Dit maakt dat hij weer op het lijst staat 🙂

  Beantwoorden

 6. Yvonne

  Jaaaa, Bourtange is leuk! Helemaal als er een speciale activiteit is of er zelfs een complete veldslag wordt nagespeeld. In Appingedam ben ik nog nooit geweest, sinds we niet meer in Groningen wonen is dat meteen ook een stuk lastiger te doen, maar we komen nog weleens in de buurt, dus misschien moeten we er een keer een omweggetje voor maken. 🙂

  Beantwoorden

 7. Marcella Molenaar

  Appingedam wil ik nog graag verkennen, ziet er heel sfeervol uit. Mooie foto’s!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.