Kiekkaaste Nieuwe Statenzijl

Vogelkijkhut de Kiekkaaste bij Nieuwe Statenzijl

Kiekkaaste? Waar heb je het nu weer over Wan? Nou, kiekkaaste is gewoon het Groningse woord voor uitkijktoren. Niet zo moeilijk te vertalen toch? Maar goed, afgelopen zondag was het natuurlijk heerlijk winters weer, dus trokken we er weer op uit. We gingen helemaal naar het uiterste puntje van Nederland en beklommen dus de Kiekkaaste van Nieuwe Statenzijl.

Ga je gezellig met mij mee op ons verkenningstochtje?

Nieuwe Statenzijl, het einde van Nederland

Nieuwe Statenzijl

Op deze winterse zondag met strakblauwe lucht besluiten we om voor de verandering de auto te pakken. Het is ons te koud om echt een behoorlijk stuk te gaan lopen maar thuisblijven vinden we ook zonde, dus dan maar met de auto op pad. We tuffen via gehuchten als De Hongerige Wolf en Ganzedijk op ons gemak naar het uiterste puntje van de provincie Groningen.

Ons doel is de Kiekkaaste in Nieuwe Statenzijl. Ooit zijn we hier een keertje wezen kijken en voor deze zondag lijkt het ons een ideale uitvlucht.

Kiekkaaste Nieuwe Statenzijl

Eenmaal aangekomen bij Nieuwe Statenzijl verbaas ik mij over het aantal auto’s. Het is er eigenlijk best wel druk terwijl ik verwacht had dat we er alleen zouden zijn. Een kleine tegenvaller dus maar goed, we hebben het natuurlijk nog steeds niet over een mensenmassa dus voor het maken van foto’s is het geen probleem.

Met de auto kun je hier trouwens niet verder, het einde van Nederland is dus bereikt. Alleen lopend en fietsend kun je nog verder en ja, dan ga je dus Duitsland in!

Sluizencomplex van Nieuwe Statenzijl

sluizencomplex Nieuwe Statenzijl

Het sluizencomplex is niet te missen, vanuit de verte zie je de sluizen al liggen. Deze sluis is de verbinding tussen de Dollard en de Westerwoldse Aa en grenst aan Duitsland.

Natuurlijk is het indrukwekkend om te zien maar veel actie gebeurt er hier over het algemeen niet meer. We neuzen wat rond maar besluiten dan al snel verder te lopen richting ons eigenlijke doel van vandaag, de Kiekkaaste.

De Kiekkaaste van Nieuwe Statenzijl

Vanaf het sluizencomplex zien we de Kiekkaaste in de verte al liggen. Het lijkt vrij dichtbij maar de route er naar toe gaat niet rechtstreeks. Door het riet is een route van steigers aangelegd en al zigzaggend komen we uiteindelijk bij de Kiekkaaste aan.

Onderweg is het soms even oppassen geblazen want de steiger is bepaald niet breed en elkaar passeren wil maar net. Ondertussen wisselt het Halo van de Groningers het af met het Moin van onze oosterburen. Internationaal gezelschap dus op deze zondagmiddag.

Kiekkaaste Nieuwe Statenzijl

Kiekkaaste Nieuwe Statenzijl

Eenmaal aangekomen bij de Kiekkaaste, al met al een wandelingetje van een kwartiertje, genieten we eerst van het weidse uitzicht en van de stilte. Daarna klimmen we de trap naar de Kiekkaaste op en genieten we binnen van het uitzicht. Voordeel hiervan is vooral dat we lekker beschut staan en toch het hele gebied kunnen overzien.

Kiekkaaste Nieuwe Statenzijl

De vorige keer dat we er waren, stikte het van de verschillende vogels. Nu is het er rustig en laten de vogels het afweten. Voor ons geen probleem, het uitzicht maakt alles goed. Net als de stilte, totdat deze ruw wordt verstoord door een stel Duitsers die met veel bombarie de trap op stommelen.

Voor ons een teken om terug te keren richting de parkeerplaats. Onderweg genieten we nog even van het uitzicht en dan maken we dat we bij de auto komen waar de verwarming direct een standje hoger wordt gezet!

Meer weten over deze bijzondere Kiekkaaste?

Dat kan natuurlijk! Uitgebreide informatie vind je op de site van Het Groninger Landschap.

 

 

21 comments

 1. Amelie

  Wat een mooie plek! Ik ben jaloers!

  Beantwoorden

 2. Lodi

  Wauw wat gaaf zeg! Nederland is toch ook hartstikke mooi blijkt uit jouw foto’s

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ja, we hebben heel wat mooie plekjes in eigen land! Ik doe het ook te weinig hoor, te snel geneigd om het buiten de grenzen op te zoeken.

   Beantwoorden

 3. Celine

  Grappig om te zien dat er zo’n verschil tussen het noorden en het midden van Nederland is qua het winterse weer. Hier is er nog geen sneeuw te bekennen! Maar wauw, wat een prachtige plek. Ik ben altijd liever binnen met deze kou, maar hiervoor ga je wel met plezier de kou in.

  Beantwoorden

 4. joop kamperman

  geweldig leuk, vogels spotten. We gaan eind april weer naar Lauwersmeer. prachtig

  Beantwoorden

 5. Nicole Orriëns

  Grappig om zo aan het eind van Nederland te zijn! Het lijkt me een bijzondere plek.

  Beantwoorden

 6. Marlies

  Bijzondere plek, het lijkt haast geen Nederland te zijn! Leuk hoor!

  Beantwoorden

 7. Ilona Izabella

  Kiekkaaste, ik dacht eerst dat het Limburgs was. Haha
  Ik ga deze onthouden voor als ik er eens in de buurt kom. Ik denk dat mijn twee oudste zoons dit geweldig zouden vinden.

  Beantwoorden

 8. Bregtje

  Wat een prachtige omgeving zeg! Hele mooie foto’s. Ik ga Kiekkaaste op mijn lijstje zetten van plekken om te bezoeken.

  Beantwoorden

 9. Jolande Vos

  Wat een leuk verhaal. Ik ben geïnspireerd geraakt door je mooie foto’s en niet voor de handliggende bestemmingen, ook al zijn ze gewoon in Nederland.

  Beantwoorden

 10. The lemon kitchen

  Mooie foto’s! en website

  Beantwoorden

 11. Eva

  Wat een magische plek!

  Liefs, Eva
  http://www.dark-rebel.com

  Beantwoorden

 12. karin

  mooi! Voor mij jammer genoeg een beetje te ver weg.

  Beantwoorden

 13. Bianca Schrijft

  Wat een bijzondere plek. Ik moet eerlijk toegeven dat, ik het laatste jaar te weinig de natuurlijk ingegaan ben.

  Beantwoorden

 14. Inge

  Wat een prachtige plek daar zeg, lijkt me heel mooi om eens een kijkje te gaan nemen. Mooie foto’s ook!

  Beantwoorden

 15. Sabine

  Wauw wat prachtig daar! x

  Beantwoorden

 16. Debbythechocoholic

  Wat een prachtig uitzicht ook! In mijn buurt is er ook zo een vogeluitkijkpunt, maar jammer genoeg hebben we toen geen vogels gezien. Alleen een groepje lawaaierige kinderen en wandelaars.

  Beantwoorden

 17. Marcella

  Wat een toffe plek dit! Doet me wel een beetje denken aan die zeehonden-spot-plek in Noord-Groningen, het Punt van Reide. Is het daar in de buurt?

  Beantwoorden

  1. Wanda

   Ja, dat ligt er niet zo ver vanaf. Ook een erg mooi gebied.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.