Uitzicht De Zaanse Schans

Toerist in eigen land: De Zaanse Schans

Al lange tijd stond een bezoek aan De Zaanse Schans op mijn lijstje voor Project Nederland. Het kwam er echter steeds niet van, deels omdat we eigenlijk altijd kiezen voor een tripje naar het buitenland, maar ook omdat je altijd hoort dat het er zo mega druk is. In coronatijd hebben we het wel overwogen, maar opnieuw kwam het er niet van. Totdat we een weekendje Egmond aan Zee boekten (februari). Vanuit daar was een uitstap naar De Zaanse Schans vrij logisch. Op naar De Zaanse Schans dus!

De Zaanse Schans: hoe & wat?

De Zaanse Schans, net boven Amsterdam, trekt jaarlijks miljoenen bezoekers van uit de hele wereld. Ook in eigen land is het een geliefde attractie en vind je het steevast hoog terug in de lijstjes met mustsees. Maar wat kun je nu eigenlijk verwachten bij De Zaanse Schans?

Nou, eigenlijk een soort van mini openluchtmuseum waar ook nog wordt gewoond. Het bestaat vooral uit een verzameling molens en groene houten huisjes. Deze typische molens en oude houten gebouwen uit de Zaanstreek zijn hier vanaf 1963 naar toegebracht en op die manier ontstond uiteindelijk een authentiek dorpje. Tegenwoordig is het één van de populairste uitstapjes in Nederland. Naast het bewonderen van de groene huisjes, kun je kennismaken met oude ambachten zoals klompen maken, maar ook kun je volop proeven van heerlijke Zaanse lekkernijen zoals kaas.

Wandelen door De Zaanse Schans

Nadat we onze auto bij de parkeerplaats bij het Zaanse Museum hebben geparkeerd (dagkaart EUR 11,=, maar je kunt gratis parkeren bij het station, dan is het een kwartiertje wandelen), zijn we klaar voor onze kennismaking met De Zaanse Schans.

Catharine hoeve De Zaanse Schans

Al vrij snel wandelen we het dorpje binnen en zien we de eerste groene huisjes opdoemen. Precies zoals ik eigenlijk had verwacht. Op ons gemak slenteren we verder en volgen we simpelweg de andere bezoekers. Dat brengt ons al vrij snel naar de Catharina Hoeve waar de overduidelijke kaasgeur ons al van verre verwelkomt. Natuurlijk proeven we her en der van de uitgestalde bakjes met kaas. Stuk voor stuk smaakt het heerlijk, maar de prijs (EUR 15,= voor een klein rond stukje kaas) schrikt ons toch enigszins wat af.

Na wat te hebben rondgeneusd vervolgen we onze wandeling en al vrij snel staan we op de dijk te genieten van het uitzicht. In de verte zien we al een aantal molens opdoemen. Nu grotendeels gesloten, maar vanaf april tegen een geringe betaling open voor het publiek.

De groene huisjes

groene houten huisjes De Zaanse Schans

Het duurt niet lang of we komen langs misschien wel het meest gefotografeerde plekje van De Zaanse Schans. De typische groene houten huisjes met daarbij een replica van de eerste winkel van Albert Heijn. Ook deze is op deze vrijdag nog gesloten, maar in het weekend kun je hier nog genieten van de oorspronkelijke winkelinrichting inclusief de vooroorlogse prijzen.

Met een tevreden gevoel maak ik mijn foto’s om vervolgens richting de Julianabrug te wandelen. Hierdoor verlaat je wel De Zaanse Schans, maar geloof mij, dit uitstapje is de moeite waard. Vanaf de Julianabrug heb je namelijk een mooi uitzicht op De Zaanse Schans met de molens aan het water.

Doordat de veerpontjes nu niet in bedrijf zijn, wandelen we dezelfde weg terug om zo weer in het dorp terug te keren. Deze keer steken we een bruggetje over en wandelen nu via een soort van hofje terug naar de hoofdstraat.

De molens

molens De Zaanse Schans

Een bezoek aan De Zaanse Schans is natuurlijk niet compleet zonder een wandeling langs de vele molens van de Schans. In totaal staan er twaalf molens waar je in het hoogseizoen van harte welkom bent om rond te kijken.

Wij wandelen op ons gemak langs de molens en keren dan via dezelfde route weer terug naar het dorp. Ik kan mij zo voorstellen dat het zeker in de winter met wat vorst een soort van Anton Pieck tafereeltje kan opleveren.

Toeristje spelen in De Zaanse Schans

Natuurlijk is De Zaanse Schans een super toeristische attractie en dat wordt nog eens versterkt door de aanwezigheid van de vele souvenirwinkeltjes.

Ook de klompen bij het Klompenmuseum trekken veel bekijks. Iedere bezoekers moet er natuurlijk mee op de foto. Ook ik doe hier maar wat graag aan mee. Het Klompenmuseum is trouwens ook wel een aanrader, want niet alleen kun je hier je eigen klompen kopen, maar ook leer je ondertussen alles over het gebruik van klompen door de jaren heen en kun je op sommige dagen ook nog toekijken hoe ze worden gemaakt.

En dan zit ons bezoek aan De Zaanse Schans er op en verlaten we met een dubbel gevoel deze toeristische trekpleister. Ja, het is super leuk om rond te wandelen en even terug in de tijd te gaan, maar tegelijkertijd is het ook best wel klein en ben je er zo doorheen. Het had van mij gerust wat groter mogen zijn, maar goed, dan verliest het misschien ook wel zijn charmes.

Zijn jullie al eens aan De Zaanse Schans geweest?

7 comments

  1. Jouvence

    Wat een leuke huisjes! Ben er nog nooit geweest, maar ze lijken veel op de huisjes die in het openluchtmuseum in Arnhem staan. 😉

    Beantwoorden

  2. Yova

    Wat leuk dat jullie naar Zaanse Schans bent geweest. Leuke foto’s van zoveel klompen aan de huis. Grappig gezicht. De molen zie je daar zoveel. Haha je met hele grote klomp erin staan. Staat leuk op de foto’s. Ik vind daar mooie groene huizen te zien. Wat fijn dat jullie hebben genoten. Fijne dag.

    Beantwoorden

  3. Kijkje in huis en tuin

    Ik zou graag op een zomeravond naar de Zaanse Schans willen gaan, en dan vanuit een bootje mooie foto’s maken.

    Beantwoorden

  4. Nicole Orriëns

    Ik ben daar nog nooit geweest tot mijn schande, maar ik wil daar zeker een keer naartoe. Ik vind het er enorm leuk uitzien.

    Beantwoorden

  5. Tessa

    Ik ben meerdere keren hier geweest. Ik ga ook altijd graag naar het Zaans museum wat er naast ligt. De Verkade tentoonstelling is daar favoriet

    Beantwoorden

  6. Claire

    Lijkt mij ook leuk om een keer met de kids te doen.

    Beantwoorden

  7. Rory

    Yes, toevallig voor een event met Opel (destijds de introductie van de Karl). Erg leuk. En heel bijzonder dat dat pas mijn eerste keer was. Mijn man nam zakenrelaties altijd mee daar naartoe. En voor toeristen is het natuurlijk echt geweldig. Aan de andere kant vond ik het ook heel erg leuk. Ja, die prijzen hè? Maar in de ‘gewone’ omgeving schieten de prijzen ook de lucht in. Onlangs vertelde ik nog dat een expat voor mij in de rij bij de supermarkt gewoon serieus 4 euro moest betalen voor zo’n plastic fles met 2 liter melk. Serieus?!?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.