Gasterse Duinen paarse route

Tip: Genieten van de heide in de Gasterse Duinen

In mei waren we voor het eerst in de Gasterse Duinen en wist ik direct dat ik terug wilde. Wat een prachtig mooi wandelgebied. Helemaal nu de heide volop in bloei staat. Jammer dat die periode maar zo kort is, dus mocht je ook willen genieten van het bloeiende heidelandschap, wacht dan niet te lang! In Drenthe kun je op meerdere plekken hiervan genieten, maar wat ons betreft zijn de Gasterse Duinen echt een aanrader. Genieten jullie met mij mee?

Gasterse Duinen

Gasterse duinen

Gasteren is een gehucht in Drenthe dat in de Middeleeuwen een grote rol speelde. Het lag namelijk op de hoofdweg tussen Groningen en Coevorden. Veelal werd er met paard en wagen in die tijd gereden en in het huidige gebied zijn daar de brede paden nog een goed voorbeeld van.

Gasterse Duinen paarse route

Tegenwoordig is het vooral een gebied voor wandel- en fietsliefhebbers en kun je er ongestoord genieten van de natuur. Zoals gezegd is het in elke jaargetijde hier genieten, maar zeker in de zomer met de bloeiende heide is het een geliefd wandelgebied.

In het gebied zijn meerdere gemarkeerde routes uitgezet die je eventueel ook met elkaar kunt verbinden. Wij liepen zelf de paarse route, deze is zo’n 5 km lang en voert je door het diverse landschap van de Gasterse Duinen.

Hunebed D10

Hunebed D10 Gasterse Duinen

In Drenthe vind je nog her en der hunebedden en ook direct aan het begin van je wandeling door dit gebied staat er eentje. Ik heb er zelf weinig mee en het spreekt me niet direct tot de verbeelding, maar zo met de heide op de achtergrond is het natuurlijk wel leuk om te zien.

Kunnen jullie je voorstellen dat er ooit mensen zo hebben geleefd? Ik dus totaal niet. Voor mij zijn het gewoon een stel stenen die op een mooie manier zijn gerangschikt.

Schotse Hooglanders in de Gasterse Duinen

Bij een natuurgebied heb je natuurlijk kans dat je ook beesten in het wild tegen komt. Tijdens onze eerste bezoek aan de Gasterse Duinen zagen we alleen wat schapen, deze keer was het al aan het begin van onze wandeling raak. Zo ineens stonden we oog in oog met een viertal Schotse Hooglanders.

Ze lagen lekker te relaxen onder een paar bomen en hadden totaal geen belangstelling voor ons. Echt dichtbij kom ik trouwens nooit bij beesten in het wild, maar deze keer ontkwam ik er niet aan omdat er eentje vrij dicht bij het wandelpad lag.

Wisselend landschap in de Gasterse Duinen

heide Gasterse Duinen Drenthe

Onze wandelroute voert ons eerst een stukje door het prachtige heidelandschap waarna we het gebied verlaten. We vervolgen onze route over brede bospaden en zien de nodige reigers. Daarna komen we langs een weids landschap alvorens we bij een vlonderpad komen die ons terug het bos invoert.

Gasterse Duinen

heidevelden Gasterse duinen Drenthe

Uiteindelijk komen we dan weer terug in het heidelandschap en steken we dit dwars over. Onderweg is het genieten geblazen. Prachtige bomen, bloeiende heide, zandverstuivingen en kleine vennetjes. Her en der staan bankjes op de route om even uit te rusten en te genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft.

Handige informatie:

 • Startplaats: Parkeerplaats aan de Oudemolenseweg (doorgaande weg tussen Gasteren en Oudemolen)
 • Niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn, wandelwagens en rolstoelen
 • Goede wandelschoenen zijn een vereiste, grotendeels zanderige ondergrond
 • Honden zijn niet toegestaan
 • Zorg voor je eigen proviand, er is geen horeca in het gebied
 • Paarse route is zo’n 5 km

Ga jij nog wandelen op de heide?

 

11 comments

 1. Felice Veenman

  Drenthe is in alle jaargetijden een heerlijke provincie om te bewandelen , maar je hebt gelijk: we moeten er nu nog even heen!
  prachtige foto’s trouwens

  Beantwoorden

 2. Jouvence

  Wat een mooie foto’s heb je gemaakt op de heide! Wil er eigenlijk wel heen, maar even zien wanneer we daar tijd voor hebben.

  Beantwoorden

 3. Lodi

  wat een prachtig gebied is dit, heerlijk om te wandelen. Het is dat het niet om de hoek ligt, maar ik zou er zeker eens heen willen.

  Beantwoorden

 4. Theo-Herbots

  Prachtig artikel
  Prachtige foto’s
  En ik heb het meteen mee op mijn lijstje geplaatst van te bezoeken (fotograferen) plaatsjes
  Bedankt voor de informatie
  Groetjes
  Theo

  Beantwoorden

 5. Nicole Orriëns

  Op diverse blogs lees ik dat de heide bloeit inderdaad! Prachtig zeg. En heerlijk om daar tussen te wandelen.

  Beantwoorden

 6. Caroline

  Ja, wij gaan zeker nog wandelen op de heide en dan genieten van alle mooie vergezichten en paarse pracht.

  Beantwoorden

 7. Liesbethblogt

  Helaas net wat te ver weg maar wat een mooie foto’s. De heide is prachtig nu iedereen zou erheen moeten.

  Beantwoorden

 8. Tessa

  Wat heeft Nederland toch mooie landschappen! Ik denk dat de veluwe nu ook erg mooi is met de heide in bloei

  Beantwoorden

 9. Rory

  Hele mooie foto’s! Vroeger wandelden we (en ook picknickten) wel over de Blaricumse heide, maar daar is het al heel lang niet meer van gekomen. Onlangs las ik overigens in een fantastisch doe-boek voor kinderen over insecten, over een speciale spin (best groot, ziet eruit als een uit de klauwen gegroeid lieveheersbeestje) die specifiek op de heide te vinden is. Ik moet toegeven dat ik daarna dacht: laat maar even.

  Beantwoorden

 10. Melanie Hoogvliet

  Wat een prachtig natuurgebied! Vooral de heide die in bloei staat vind ik altijd zo mooi. Hele velde vol met die paarse schoonheid. Daarnaast vind ik de schotse hooglande ook altijd zo mooi. Ik wil hier zeker ook eens een keer gaan wandelen.

  Beantwoorden

 11. rachel

  schitterende fotos!! ik zou daar ook wel heen willen maar het is voor ons een beetje ver uit de buurt

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.