Wandelen De Heemtuin

Project Wandelen: Moet ik een tandje bijschakelen of niet?

Begin dit jaar lanceerde ik een vijftal projecten waaronder Project Wandelen. Eigenlijk een verlengstuk van mijn andere project, namelijk Gezonder Leven. Door het hele corona gebeuren wandel ik al meer, maar ik wil mezelf ook graag uitdagen. Langere afstanden lopen, elke dag zoveel stappen zetten én minimaal 500 geregistreerde wandelkilometers in een jaar afleggen.

Hoe verging het mij én moet ik wellicht nieuwe doelen stellen of doelen bijstellen?

Langere afstanden wandelen

Inmiddels is de horeca weer normaal geopend en hoef ik dus niet te stressen over al dan niet naar de wc te kunnen onderweg. Toch is het er helaas nog niet van gekomen om routes van 6 kilometer of meer te wandelen, laat staan eentje van tien kilometer.

Waarom niet? Tja, echt een excuus hiervoor heb ik niet. Het is er simpelweg niet van gekomen. Natuurlijk wandel ik nog steeds, maar het blijft bij wandelroutes van maximaal vijf kilometer. Misschien ook wel omdat ik mezelf gewoon niet echt durf uit te dagen op dat gebied. Niet dat ik zozeer bang ben dat ik het conditioneel niet zal redden, maar meer omdat ik denk dat zo’n lange wandeling mij zal gaan vervelen.

Wel merk ik dat ik eigenlijk helemaal geen moeite meer heb met wandelingen van vijf kilometer, dus dat vind ik in ieder geval een lekkere opsteker. Ook in Zuid-Limburg tijdens onze vakantie ging het mij redelijk gemakkelijk af om ook in een glooiend landschap vijf kilometer te wandelen.

Toch blijft het wel mijn doel om langere routes te gaan wandelen. Dus onderstaande routes wil ik zeker nog graag dit jaar gaan doen:

Wandelen op een hogere tempo

solitaire boom Epen

Nog te vaak heeft wandelen voor mij als doel om er lekker met mijn camera erop uit te trekken. Toch heb ik soms ook een week dat ik ineens ’s avonds nog een half uurtje ga ‘stampen’ om zo mijn punten voor ASR Vitality op hartslag binnen te harken.

Dat lukt dan ook aardig waardoor mijn gemiddelde snelheid wel omhoog is gegaan van 4,8 kilometer per uur naar 5,0 kilometer per uur. Als mijn vriend mee gaat, dan tik ik met gemak zelfs de 5,3 aan, dus op dat vlak is er zeker wel sprake van verbetering.

Alleen zou ik het gewoon bij moeten houden en ’s avonds toch wat vaker weer aan de wandel moeten gaan. Zodat ik niet iedere keer voor mijn gevoel weer opnieuw hoef te beginnen, maar dat mijn basisconditie standaard hoger komt te liggen.

En toch kan ik mij er gewoon niet toe zetten om dit op regelmatige basis te doen. Gek toch? In ieder geval een aandachtspuntje voor de komende herfst.

Uitdagingen stellen

Wandelen De Heemtuin

Dankzij de app Ommetjes heb ik al een paar keer een reeks volbracht. Mijn langste reeks is 15 dagen aaneengesloten een ommetje maken van minimaal twintig minuten. Dat gaf ook best wel een kick, maar zoals zo vaak laat ik ook dat dan vervolgens verslonzen.

Nadat ik drie keer een reeks van tien dagen heb gehaald, blijf ik inmiddels weer hangen op hooguit vijf dagen achter elkaar wandelen. Hoogste tijd dus om een poging te doen om minimaal tien dagen achter elkaar te wandelen. Nog beter is om mijn record weer wat scherper te zetten!

Ik wil ook weer op mijn thuiswerkdagen voor dat ik begin met werken eerst een ommetje gaan maken. Nu rol ik bij wijze van spreken mijn bed uit en begin ik met werken, maar uit ervaring weet ik dat het ook fijn is om eerst een stuk te gaan wandelen alvorens te gaan werken.

Minimaal 500 kilometer wandelen dit jaar

Vorig jaar liep ik in totaal 375 geregistreerde wandelkilometers. Dit jaar wil ik naar 500 geregistreerde wandelkilometers waardoor mijn weekgemiddelde op een tien kilometer moet zitten.

Op zich lukt dit prima, mits het weer meewerkt, want ik merk toch wel dat ik echt een mooi weer wandelaar ben. Daar ligt dan ook direct mijn valkuil want met de herfst voor de deur bestaat het gevaar dat ik minder ga wandelen. Een aandachtspuntje dus!

Doe jij weleens een wandeling van meer dan vijf kilometer?

10 comments

 1. Elisabethsmagazine

  Leuk blog weer Wanda. Ik registreer mijn wandelingen niet omdat ik geen mobiel internet heb onderweg. Maar ik wandel zeker weleens meer dan 5 kilometer. Onlangs nog bijna 20 km. Van Middelharnis naar Stad aan het Haringvliet en weer terug. Het was een hete dag maar het Haringvliet gaf verkoeling. Ik wil wel meer op andere plekken gaan wandelen.

  Beantwoorden

 2. Jouvence

  Ik wandel vaak samen met mijn zusje 10/15 km momenteel op een redelijk tempo.

  Beantwoorden

 3. Lindaschrijftop

  5 kilometer loop ik met enige regelmaat in het weekend, dat vind 8k zelf fijner lopen dan langere afstanden.

  Beantwoorden

 4. Mrs. T.

  Nou dat doe ik wel ja. Ik wandel zelden minder dan 5 kilometer juist.

  Wat ik me trouwens heel, heel erg afvraag is als je je reeks in de ommetjesapp verbreekt of dat je dan weer helemaal op 0 begint met alle extra punten van dien.

  Als je denkt dat je je snel verveelt tijdens het wandelen, waarom luister je dan geen podcast onderweg? er is zoveel leuks en interessants te beluisteren?

  Beantwoorden

 5. Mandy

  Oudenmolense diep heb ik een blog over geschreven! Staat onder het kopje wandelen, ik vond die route super leuk, is alweer een poosje geleden maar echt een hele mooie omgeving. Ik moet ook echt meer gaan wandelen maar ik heb er de tijd gewoon niet voor.. ik baal daar zo van

  Beantwoorden

 6. Frederique

  Ik loop erg veel in het dagelijkse leven, heb geen fiets of auto en gebruik het ov amper. Voor echte wandelingen heb ik daarentegen geen tijd door werk. Erg jammer vind ik want ik kan er erg van genieten maar de lange wandelingen zijn alleen in de vakanties mogelijk.

  Beantwoorden

 7. Liesbethblogt

  Ik ben zó geen wandelaar maar ik herken dit wel omdat ik zo’n fietser ben die wel wil fietsen maar aan het twijfelen blijft. Ik heb eigenlijk een schop onder mijn kont nodig want als ik eenmaal weg ben vind ik het heerlijk. Nu weet ik neit of jij hetzelfde hebt, maar waarom bekijk je niet een route en eindig je in een dorpje of horeca waar je desnoods een bus kan pakken? Ik vind het altijd wel lekker om een doel of een paar doelen te hebben, in mijn geval vaak dieren of minibiebs.

  Beantwoorden

 8. Sherry

  Je bent er goed bezig meid. Gewoon proberen het gaat zeker goed komen. Leuke blog.

  Beantwoorden

 9. Felice Veenman

  toen ik begon aan mijn LAW (Lange Afstand Wandeling) dacht ik ook wel even hoe zal dat gaan, je loopt dan 16 tot 22 km per keer, En hoe dat gaat: heel eenvoudig: ene voet voor de andere voet. En voor je het weet ben je op je eindpunt

  Beantwoorden

 10. Melanie Hoogvliet

  ooooh dat de w.c weer open is vindt ik zo fijn. Ik heb een zwakke blaas en durfde soms amper met de auto te gaan omdat je alleen bij de pompen na de w.c kon. Ik ben benieuwd of je binnenkort weer eens een lange wandeling kunt gaan maken.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.