Project Gezonder Leven: Hoe verging het mij in 2023?

Begin dit jaar deelde ik een aantal projecten met jullie waar ik dit jaar bewust mee aan de slag wilde gaan. Eén van deze projecten is Project Gezonder Leven. Nu 2023 op zijn einde loopt, is het de hoogste tijd om de balans op te maken. Oftewel, ben ik tevreden met de ontwikkelingen op dit gebied? Leef ik inderdaad gezonder of ben ik in mijn oude fouten vervallen?

Gezonder leven is ook gezonder eten

Kant- en klare maaltijden, zakjes met saus, groente uit blik, het zijn allemaal dingen die je bij ons thuis niet zult aantreffen. Altijd verse groente, veel fruit en verschillende potjes kruiden om zelf sausjes van te maken. Gezond eten deden we dus al, maar sinds begin 2022 begon ik opnieuw met minder koolhydraten.

Ik volgde in grote lijnen de richtlijnen van The New Food en at niet helemaal koolhydraatarm, maar eerder beperkt. Het beviel mij op zich goed, maar ik miste wel mijn plakje brood, lekkere gerechten met rijst én vooral mijn portie fruit. Daarnaast bleef het resultaat (lees: de weegschaal) ook achterwege, wel nam mijn omgang in cm’s af, maar het gewenste resultaat deed mij toch twijfelen of dit wel het juiste voor mij was.

Langzaam maar zeker begon ik toch weer wat meer koolhydraten te eten. Tot mijn verbazing had dit geen gevolgen wat betreft mijn energielevel en besloot ik in oktober terug te keren naar Project Gezond waar ik ooit al eens 8 kilo mee was afgevallen. Ik bestelde het nieuwste boek, Altijd Lekker, en warempel, ik viel in 8 weken, 5,5 kilo af.

Na de feestdagen ga ik dan ook verder met Heerlijke Winter en hopelijk lukt het om dan nog een paar kilootjes kwijt te raken.

Gezonder Leven is meer offline

Tja, dit blijft toch wel een lastig dingetje. Er gaat helaas geen dag voorbij of ik zit heel wat tijd op mijn mobieltje. Even het laatste nieuws checken, even een rondje langs mijn Social Media kanalen, een rondje Wordfeud en sinds kort ook Candy Crush.

De verleiding is gewoon groot en daar baal ik aan de ene kant ontzettend van, want daardoor geef ik mijzelf minder tijd om bijvoorbeeld een boek te lezen of aan de gang te gaan met mijn blog. Aan de andere kant, blijkbaar baal ik er nog niet genoeg van om daadwerkelijk mijn mobieltje aan de kant te leggen.

Toch is dit wel een aandachtspuntje voor volgend jaar. Meer offline proberen te zijn zodat ik weer tijd heb voor andere dingen die ik ook erg leuk vind om te doen.

Gezonder Leven is rust & regelmaat

Gasterse duinen Drenthe

Doordeweeks probeer ik zoveel mogelijk om op een vast tijdstip naar bed te gaan en dat bevalt mij erg goed. Qua slaap is het helaas wat wisselvallig, de ene week slaap ik heerlijk en word ik uitgerust wakker. Een andere week wil ik die wekker wel uit het raam gooien en is het mij echt nog te vroeg.

Daarnaast was ik van plan om op mijn thuiswerkdagen eerst nog een blokje om te gaan alvorens achter mijn laptop te kruipen. Tja, wat zal ik zeggen, het is een paar keer wel gebeurd, maar echt veel te weinig. Ik voel mij er beter door als ik het wel doe, maar toch lukt het dan niet. In deze tijd van het jaar is het sowieso niet echt mijn ding, maar zodra het ’s ochtends weer wat lichter is, wil ik dit toch weer gaan oppakken.

Gezonder leven is ook meer bewegen

Aangezien fietsen blijkbaar niet zo mijn ding is, bleef het dit jaar in eerste instantie bij wandelen. Dat zette mij echter wel aan het denken, want wat ga ik doen in het najaar c.q. de winter als het wellicht minder mooi wandelweer is? Mijzelf kennende is de verleiding om dan binnen te blijven enorm groot waardoor ik elk jaar in april het gevoel heb dat ik weer opnieuw moet beginnen.

Dus na lang dubben en vooral heel veel twijfelen, besloot ik om toch weer naar de sportschool te gaan! Ooit al eens gedaan, maar op een gegeven moment was ik slechts nog de sponsor en zegde ik uiteindelijk mijn abonnement op. Nu ben ik sinds een tijdje opnieuw begonnen. Dit keer bij een andere sportschool, eentje waar je een bepaald tijdstip moet reserveren en waar je uiteindelijk met hooguit zes mensen tegelijk aan het sporten bent. Ook is er altijd persoonlijke begeleiding aanwezig.

En ja, het bevalt mij goed en het gaat mij tot nu toe ook vrij goed af. Natuurlijk voel ik mijn spieren, maar ik merk ook dat ik sterker word en daardoor zal ook mijn conditie zich verbeteren.

Tuurlijk, er is nog volop ruimte voor verbetering, maar ik ben ook best wel tevreden over de stappen die ik dit jaar bij dit project heb gezet. Op naar 2024!

Ben jij bewust bezig met voeding en beweging?

 

6 comments

 1. Anette

  Ik wandel en fiets regelmatig, eet redelijk gezond maar probeer ook te genieten:-)
  Meer regelmaat in bewegen voor m’n conditie staat echter wel op m’n lijstje.
  Goed dat je bent begonnen in de sportschool, hou vol 💪

  Beantwoorden

  1. Linda schrijft 't op

   Ik ben minder gaan eten en langer de hond uit gaan laten.

   Beantwoorden

 2. Claire

  Wat mooi dat je nu zo bewust leeft en keuzes maakt! Ik vind het dit jaar erg pittig. Maar ieder stapje vooruit is vooruitgang toch?

  Beantwoorden

 3. Tessa

  Wat een leuke terug blik. Afgelopen jaar heb ik wat minder goed op mijn voeding gelet door stress op werk. Komend jaar wil ik wel weet beter op mijn voeding letten en minstens 1 x per week naar de sportschool

  Beantwoorden

 4. Simone

  Wat een goede terugblik. Je bent goed bezig! En elke stap is er één toch? Ik kook al heel lang niet of nauwelijks nog uit pakjes en zakjes. Als ik het nu nog eens doe, valt het meestal nog tegen ook haha. Ik wilde dit jaar ook meer wandelen, maar dat is door verschillende redenen niet helemaal gelukt. Ach ja, volgend jaar nieuwe kansen!

  Beantwoorden

 5. Yova

  Wat jij daar schrijft heel goed idee van jou. Jullie genieten ook vrije tijd. Ik viund je altijd leuke blog om te zien.

  \🎄
  🎄🎄
  🎄🎄🎄
  🎄🎄🎄🎄
  🎄🎄🎄🎄🎄
  🎄🎄🎄🎄🎄🎄
  🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄
  Fijne feestdagen.
  ❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️❄️
  Groetjes Jacqueline & Ferry.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.