Gezond eten

Project Gezonder Leven: Hoe sta ik er voor?

Net als veel van mijn andere projecten keert ook Project Gezonder Leven terug in 2023. Niet omdat ik vorig jaar op dat vlak geen resultaat heb behaald, maar simpelweg omdat Gezonder Leven een continue proces is. Een proces wat soms moeiteloos verloopt, maar ook een proces waarbij ten alle tijden diverse valkuilen op de loer blijven liggen. Inmiddels zit het eerste kwartaal van dit jaar erop. Hoogste tijd dus voor een eerste tussenbalans!

Gezonder Leven is ook gezonder eten

Vorig jaar ben ik opnieuw gestart met koolhydraatarm eten en ik moet zeggen dat ik dat aardig goed weet vol te houden. Natuurlijk eet ik nog steeds wel een lekker broodje kaas of nasi met rijst in plaats van bloemkoolrijst. Maar over het algemeen vind ik het geen probleem om doordeweeks in ieder geval zo min mogelijk koolhydraten te eten.

Wat ik wel lastig blijf vinden, is het gebrek aan fruit. Althans, ik volg de aanpak van The New Food en dan zijn bananen, appels, druiven en mandarijnen een no go. Ik moet bekennen dat ik op dat gebied wel smokkel, want een banaantje of een appel op zijn tijd vind ik gewoon super lekker. Datzelfde geldt ook voor een toetje na het eten. Natuurlijk, het is gewenning om het niet te doen, maar alles ontzeggen, heb ik er niet voor over.

Gezond eten
©Pixabay

Tot nu toe merk ik echt wel dat als ik even wat meer koolhydraten heb gegeten dat dan dan direct invloed heeft op mijn energielevel. Helaas is het voor mij geen aanpak waarbij de kilo’s eraf vliegen, zoals bij anderen soms het geval is. Het zou ook kunnen dat ik misschien iets minder consequent ben, maar zoals ik al zei, valkuilen liggen altijd op de loer.

Aangezien ik inmiddels de meeste boekjes van The New Food in huis heb en even toe ben aan nieuwe inspiratie voor recepten, heb ik het Lenteboek van The Foodsisters besteld. Ook dit boek staat boordevol koolhydraatarme recepten en weekmenu’s, dus wie weet lukt het toch nog om voor de zomervakantie mijn eerste streefgewicht te behalen.

Daarnaast wil ik ook weer meer water gaan drinken, want dat is ook een dingetje. Zeker in de afgelopen maanden is dat er bij ingeschoten, maar nu de temperaturen weer omhoog gaan, zal dat ongetwijfeld wel weer goed komen.

Gezonder Leven is meer offline

Man, wat vind ik dit een lastig iets. Het is echt niet zo dat ik kampioen online ben, maar toch merk ik wel dat ik te snel en vooral te vaak nog even mijn mobiel erbij pak. Zeker ’s avonds op de bank terwijl ik ondertussen met een half oog ergens naar zit te kijken op tv, maar ondertussen ook nog snel even een rondje Wordfeud doe of nog even door Instagram scroll.

Het is niet dat ik het gevoel heb dat ik iets heb gemist, maar ook hier is het weer een stukje gewenning. Een patroon dat ik om onverklaarbare redenen maar niet kan doorbreken. Op dit gebied is er dus echt werk aan de winkel, maar hoe ik dat het beste kan gaan aanpakken?

Misschien gewoon met mijzelf afspreken dat ik na 21.00 uur niet meer op Social Media kijk en dat ik ook bewust op mijn vrije dagen minder online probeer te zijn. Tips zijn duidelijk welkom!

Gezonder Leven is rust, reinheid & regelmaat

Drentse Aa Schipborg

Nou, reinheid is het probleem niet, maar ik gedij het beste bij een regelmatige slaappatroon, dus doordeweeks zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed zodat ik ook uitgerust wakker word. Dit lukt op zich aardig, maar de verleiding om op mijn thuiswerkdagen een uurtje later op te staan, was de afgelopen perioden groot.

Maar nu in de lente wil ik ook op mijn thuiswerkdagen er vroeg uit om dan ’s ochtends alvast een half uurtje te gaan wandelen. Op die manier pak ik twee vliegen in één klap. Regelmaat én beweging. Morgenvroeg begin ik direct hiermee!

Wat rust betreft, ik merkte tijdens het coronatijdperk dat ik het wel fijn vond dat de weekenden niet volgepland waren. Inmiddels is dat wel weer iets anders, maar ik probeer toch altijd wel om niet beide dagen vol te plannen. Op die manier is er ook ruimte voor iets spontaans, maar ook om rust te creëren en niet het gevoel te hebben dat ik van alles moet.

Kortom…

Het is een continue proces om het beste uit mijzelf te halen, niet alleen door gezonder te eten en meer te bewegen, maar vooral ook om gewoon in het hier en nu te leven.

Ben jij bewust bezig met voeding en beweging?

12 comments

 1. Krystle

  Nou, aan beweging mag ik wel wat meer doen! Ik eet ook koolhydraatarm en drink alleen water. Het bevalt me heel goed!

  Heel veel succes ermee!

  Beantwoorden

 2. Kijkje in huis en tuin

  Ik lijk in de avonden, ook tijdens de televisiereclame nog te veel.op de telefoon.

  Beantwoorden

 3. Mandy Eggens

  Ik denk dat je al heel trots op jezelf mag zijn! Je bent er in ieder geval mee bezig en je bent er van bewust, dat is al heel wat! Je komt dr echt wel 🙂

  Beantwoorden

  1. Claire

   Wat goed en knap dat je beter voor jezelf zorgt! Iedere stap vooruit is er één.

   Beantwoorden

 4. sandra

  Ik probeer ook gezonder te leven. Werkpuntjes voor mij zijn meer bewegen en minder schermtijd

  Beantwoorden

 5. Yova

  Dit ziet heel goed uit van deze eten. Gezond eten is zeker gezond.Maar het is wel begin om te doen. Offline is zeker goed op tie van jou. En veel eruit leven bij jullie. Het ziet goed uit. We wensen je een mooie zonnige dag toe.

  Beantwoorden

 6. Jouvence

  Ik ben leefstijlcoach (Happyfitlife) en help andere vrouwen met leefstijlverandering (zonder dieet! want die zijn op de lange termijn niet vol te houden). Ook ligt er veel focus op mindset, want als je daar niets aan verandert blijf je in de vicieuze cirkel vast zitten.

  Beantwoorden

 7. Sixpacks Lifestyle blog

  Het is inderdaad iets waar je continu mee bezig moet zijn. Ik heb best veel periodes waar ik echt goed bezig ben maar helaas ook best veel periodes dat we er ‘eens stevig invliegen’.

  Beantwoorden

 8. Liesbethblogt

  Bij mij is chocola het probleem, maar ook ik ben met wat dingen bezig (absoluut niet lijnen of boekjes met recepten ofzo). Ik eet geen pannenkoeken meer omdat ik erna in slaap val, mijn favoriete eten is niet meer voor mij.
  Je bent lekker bezig, goede smoes trouwens je loopt veel bananen is veel magnesium is geen kramp is goede smoes voor een banaan.

  Beantwoorden

 9. Tessa

  Ik probeer er wel bewust mee bezig te zijn, maar zoals je zegt, het is best lastig soms

  Beantwoorden

 10. Tania

  Ik wil het elke keer weer proberen maar na een aantal dagen/weken lukt het dan al niet meer. Echt stom. Moet er echt eens dringend werk van maken en blijven volhouden

  Beantwoorden

 11. Saskia

  Goed dat je dit doet! Ik ben er ook zeker bewuster mee bezig 🙂

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.