Het Schierste Ploatje Veenkoloniën

Project Fotografie: Hoe nu verder na Het Schierste Ploatje?

Geen doelen of goede voornemens, maar projecten waar ik bewust tijd voor vrij wil maken. Project Fotografie is één van die vijf projecten waar ik dit jaar mee aan de slag wilde gaan. In maart maakte ik jullie al gedeeltegenoot hoe ik dit voor mij zag. Wist ik veel dat alles daarna compleet anders zou worden.

Ik werd namelijk gevraagd voor Het Schierste Ploatje Veenkoloniën wat mij in totaal zo’n vijftien weken heeft beziggehouden. Nu de laatste opdracht is ingeleverd, is het tijd om Project Fotografie weer op te tuigen, dus hoe nu verder?

Project Fotografie: een korte terugblik

Montreuil sur Mer

Mijn bedoeling was om maandelijks op pad te gaan en dan foto’s te gaan maken op basis van een bepaalde thema. Onderstaand rijtje had ik dus in maart bedacht:

 • april: reflectie
 • mei: bloemen
 • juni: badeendje op reis
 • juli: kikkersperpectief
 • augustus: fietsen
 • september: luchten
 • oktober: bladeren
 • november: stilte
 • december: rood

Elke serie wil ik daarnaast afsluiten met een drieluik, oftewel drie foto’s die op elkaar aansluiten. Hoe en wat heb ik nog geen idee van, maar dat zie ik ongetwijfeld wel als ik eenmaal bezig ben.

Doordat ik vanaf april bezig was met Het Schierste Ploatje heb ik in die maanden geen andere foto’s gemaakt, behalve dan tijdens eventuele wandelingen en natuurlijk tijdens onze vakantie in Frankrijk. Vanaf deze maand pak ik het weer op, dus in augustus zal ik vooral op pad gaan om, naast foto’s van bloeiende heide, leuke fietsen te gaan fotograferen.

Het Schierste Ploatje Veenkoloniën

Het Schierste Ploatje Veenkoloniën

Zoals gezegd heb ik inmiddels mijn laatste foto’s, inderdaad een drieluik (!) ingeleverd en zal ik volgende week de uitslag van deze ronde op mijn blog delen.

Ergens vind ik het ontzettend jammer dat dit tot een einde is gekomen (vanavond de slotavond met bekendmaking van de uitslag trouwens). Het was zeker soms een uitdaging om binnen de opdracht een geschikte locatie te vinden, maar uiteindelijk is het allemaal gelukt. Aan de andere kant is het ook wel weer lekker om gewoon weer je eigen type foto’s te gaan maken. Natuurlijk heb ik er het nodige van geleerd en dat zal ik zeker meenemen als ik weer op pad ga met mijn camera.

Ook wil ik zeker vaker op pad tijdens het gouden uurtje, want wat is het genieten als je op zo’n moment dan dit soort foto’s kunt maken (2e plek met deze foto bij opdracht 1 Natuur). Het is mij nu in de zomer wat te vroeg, maar straks in de herfst/winter ga ik zeker weer vroeg uit bed om de zonsopkomst ergens vast te leggen.

Project Fotografie: een nieuwe camera

Na jaren te hebben getwijfeld wat ik nu wilde, heb ik afgelopen mei de knoop doorgehakt en een nieuwe camera gekocht. Ik fotografeerde altijd met een compactcamera van Sony en hoewel de kwaliteit prima was, miste ik vooral een zoeker op mijn camera.

Het stond voor mij in ieder geval vast dat ik geen spiegelreflex- of systeemcamera wilde, want mijzelf kennende vind ik dat gedoe met wisselende lenzen helemaal niks. Uiteindelijk viel mijn keuze op de Panasonic Lumix dc-fz1000 II, een bridgecamera (zit tussen compact en systeem in). Een camera die voor mij ideaal is; zoeker, vaste lens, 16x optische zoomlens, makkelijk in gebruik en niet zwaar. En niet geheel onbelangrijk, ook nog leuk geprijsd.

Kortom, de komende tijd ga ik weer lekker met mijn camera op pad. Om te beginnen volgend weekend op Schiermonnikoog. Nu al zin in!

Wat wil jij van Schiermonnikoog terug zien in mijn foto’s?

 

8 comments

 1. Yova

  Luchten en zon en andere foto’s maakt jij mooie foto’s van. Ik vind ook dieren leuk om te fotograferen. Je hebt ieder goede camera. Ik heb b maar compact camera. Kleintje. Ferry heeft grote camera met verschillende lenzen. Hij gebruikt haast niet meer. Vanwege gezondheid…… Fijn weekend.

  Beantwoorden

 2. Nicole Orriëns

  Wat een leuke manier om foto’s maken te structureren als het ware. Ik ben onder de indruk van je camera. Zelf doe ik maar wat met mijn iphone.

  Beantwoorden

 3. Kijkje in huis en tuin

  Wat leuk dat je het fotograferen zo leuk vindt en nu een nieuwe camera hebt gekocht.

  Beantwoorden

 4. Patricia Heres

  Wat ik van Schier zou willen zien? De Duinen, bijzondere schelpen op het strand, mooie doorkijkjes. Schier is gewoon zo mooi! Heel veel succes met je project fotografie!

  Beantwoorden

 5. Jessie - WonenWerkenLeven.nl

  Wat leuk! Ik ben nog nooit op de Waddeneilanden geweest, dus ik kan niet iets specifieks opnoemen. Ik ben wel erg benieuwd naar de foto die je gaat maken!

  Beantwoorden

 6. Tessa

  Veel fotografie plezier met jouw nieuwe camera! Jouw stuggels om een camera te vinden zijn voor mij erg herkenbaar

  Beantwoorden

 7. Claire

  Een geweldig project! Jammer dat het er bijna opzit maar super leuk om te zien hoe het je passie voor fotografie verder heeft aangewakkerd.

  Beantwoorden

 8. Angelo

  Je hebt een mooie camera gekocht! Ik ben zelf nog nooit op de waddeneilanden geweest maar het lijkt me wel super leuk, en volgens mijn ook meer dan genoeg fotomogelijkheden gezien de mooie natuur en wadden daar.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.